Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 21.11.2012

Kolozsvár bentlakásainak legendái

A 16-os Haşdeu-beli bentlakás olyan hely, ahol időnként a betonra öntött étolajon csúszkálnak az unatkozó egyetemisták; amely elvileg fiúbentlakás, de mindig is „koedukált” volt: megtörtént, hogy két oszlopban felsorjázva álltak a lányok személyi igazolványai, amelyeket le kellett adni érkezéskor a portán. A valós sztorikon túl számos legendás történet is körüllengi mind a 16-ost, mind az egész kampuszt.

A Váróterem Projekt Mit csináltál három évig? című előadása is több ilyen legendát feldolgoz. Az egyik legismertebb, amely itt is megjelenik, az az, hogy a Haşdeu-beli fiúk éjszaka kiüvöltik az ablakon Andreea Marin nevét – azt azonban nehéz kideríteni, hogy egyáltalán miért.

Egyesek szerint ez kódolt üzenet, és csak akkor kell használni, amikor rendőrök közelednek, vagy verekedés van, egyszóval a problémára figyelmeztető jel. Más változatok szerint volt egy Andreea Marin nevű bentlakó srác (Andreea a családneve), és őt szívatták folyton, utána meg csak a hagyomány maradt. A kiabálás mostmár valódi városi legendává nőtte magát: senki nem tudja, honnan ered, és miért csinálják, de folytatják, amit a „nagyobbaktól” hallottak.

Egy hasonlóan hírhedt sztori, hogy a 16-os bentlakás ablakaiban „ételhalászás” folyt. A diákok hűvös estéken az ablakpárkányokon tartották az otthonról hozott élelmiszereket, hogy meg ne romoljon, a felsőbb emeleteken lakók pedig horgászbottal lopták el ezeket. Ezt a történetet egy kapus is megerősítette.

A moldáv bentlakókról is különféle sztorik terjedtek, például hogy úgy sütöttek szalmakrumplit a szoba közepén, hogy a krumplit félbevágták, és rádobták a rezsóra, hadd süljön.

A TOTB.ro egy korábbi összeállítása is idézi azt a horrorfilmbe illő sztorit, amely szerint egy bentlakó lány az éjszaka közepén érkezett haza, s mivel nem akarta felébreszteni a szobatársát, nem kapcsolt villanyt, hanem egyenesen bebújt az ágyába. Másnap reggel szörnyű látványra ébredt: szobatársa meggyilkolva feküdt, a falon pedig azt írta, „ugye, most örülsz, hogy nem kapcsoltad fel a villanyt?” A történet olyannyira városi legenda, hogy nem is a Hasdeuból származik, hanem „importtermék”: a snopes.com legendavadász oldal 1997-ben gyűjtötte angol nyelvterületről, de akár annál régebbi is lehet.

„Egyszer valami irtózatos pornófilm-hangra lettünk figyelmesek, minden irányból jött. Aztán kinéztünk az ablakon, és láttuk, hogy a film a szemben levő lánybentlakás falára van kivetítve. A lányok meg nézegettek ki az ablakon, és nem tudták, miért röhögünk” – meséli egy volt bentlakó. Ez a sztori amúgy szintén megjelenik a Mit csináltál három évigben; a valódi történet már nem szólt arról, hogy kijöttek vagy sem a rendőrök.

Egy bentlakó állítólag kalózrádiót működtetett Radio Păsărică néven, a bentlakás belső hálózatán pedig egy home-made film is terjedt, 2002-ből, amely a bentlakást bemutató képsorokkal, dokumentumfilm-szerűen kezdődik, majd „megszakítják”, hogy hírül adják, a bentlakásba egy repülő csapódott, akárcsak a World Trade Centerbe.

Tágabb egyetemista történet az, amelyet több szakon sajátjukként vagy legalább kolozsváriként mesélnek, de szintén bizonyítottan mindenféle nyelven, több helyszínnek is tulajdonítva kering. A Bölcsészkaron úgy mesélték, hogy a pszichológián történt: egyszer egy vizsgatételben az szerepelt, hogy mi a bátorság? Az egyik vizsgázó odaírta, hogy „ez”, és beadta a lapot, persze tízessel vizsgázva.

A lánybentlakásokban terjed annak a történetnek többféle változata, miszerint egy hajléktalan asszony gyakran belopózott a tusolókba, és ott ijesztgette, sőt, néha meg is ütötte őket. Egy másik történet szerint vicces kedvű diákok az “állatvédelem” nevében lefoglalták egy arra járó cigány lovát, és becsempészték a bentlakásba. Ezeket a sztorikat azonban senki sem tudja megerősíteni, a mai egyetemisták úgy gondolják, eleve szórakoztató céllal találták ki valamikor.

Címkék: , , , , ,

15 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: anna
  Közzétéve: 21.11.2012, 4:03 pm

  A hajléktalan asszony valóban belopózott a tusolókba zuhanyozni, felmelegedni és néha ott aludni. Ez fájdalmas emlék számomra. Mindig nagyon sajnáltam, de elég ijesztő volt. Ez kb. 8-10 éve.

 2. A hozzászólás szerzője: laszlo
  Közzétéve: 21.11.2012, 4:22 pm

  Az egyszer biztos, hogy soha nem lattam annyi emberi hulyeseget, mint abban a par evben, amit ott toltottem.
  A cikkhez kiegesziteskent meg hozza tennem az este cernaszalon, ablak ele leeresztett petardakat, meg a 10ikrol “kieso” futotestet es ezt a videot is:

 3. A hozzászólás szerzője: vnp
  Közzétéve: 21.11.2012, 8:49 pm

  S az, hogy a vállra, mint retikül, volt felcsapva a budiülőke, mert…

  Abban már semmi érdekes, hogy besszaráb tesóink törökvécéként használták az angol vécét…

  S az, amikor a zuhanyban a szappantartóba valaki odatett egy arisztokratikus ábrázatú szart?

  Egyik este kéttucat csótányt öltem…

  Gyerekek, a sájspélé az egy olyan hely 😀 de olyan 😀

 4. A hozzászólás szerzője: vnp
  Közzétéve: 21.11.2012, 8:53 pm

  ja meg a liftet akárhogy vrazsálta az ember, nem állt meg az ötödiken. Ebből kifolyólag aztán furcsa emberek tévedtek nagyon furcsa szobákba, mert hiszen az ötöst nyomták/nyomtuk

 5. A hozzászólás szerzője: Salmon
  Közzétéve: 22.11.2012, 1:38 am

  Két évet laktam ebbe a bentlakásba. ÁLLAT VOLT…de megvallom leginkább az ára miatt tetszett XD…

  Én csótányt nem láttam, semmi hasonlót…de pálinkafőzést a konyhába bizony. De volt ott minden….cigi csempészet, azt mesélték az egyik szoba kupiként működött… de egy biztos, ha sírni akartál, akkor a tanuló jó hely volt, senki rád nyitott…vizsgaidőszakba a pókhálókat (!) letakarítottam, úgy tanultam.

 6. A hozzászólás szerzője: vnp
  Közzétéve: 22.11.2012, 9:16 am

  én nem is tudom, hol volt ott tanulószoba 😉

 7. A hozzászólás szerzője: Ferenc
  Közzétéve: 22.11.2012, 11:27 am

  Én is éltem 3 évet a 16-osban. Ott valóban sok minden megtörtént.

  Vasárnap reggel fürdeni mentem a folyóson levő közös fürdőbe, egy szál fehér lepedőbe burkolózva. A szobatársaim még aludtak. Ilyenkor végeztem a heti mosást is, így csupán egy óra múlva próbáltam visszatérni a szobába. Ajtó zárva, a kollégáim elmentek otthonról, nálam pedig kulcs nem volt. Így csak a szomszéd szobából lehetett átmenni az ablakon ki, és nálunk be. Az érdekes az volt ebben, hogy ez a 9. emeleten történt, és alig volt miben kapaszkodni, több métert haladva a keskeny párkányon. Csoda, hogy még élek.
  A fenti képen jól láthatók az utolsó előtti szinten az ablakok, ahol átlibegtem.

  Buli utáni éjszakán, inkább alvó (de mindenképpen kábult), mint ébren levő szobatársam ágyából felkelve a folyosói WC-re indult, de tévedésből a szomszéd szoba ajtaján tért be, majd ott a falhoz (pontosabban az első ágyhoz) közeledve végezte el sürgős kis dolgát, az ott alvó diáktársra. Nagy volt az “öröme” a levizelt srácnak!

  Hetekig fogva tartottak lányokat a 10. emeleten lakó arab srácok szobájában. Vagy tán nem is kellett fogva tartani őket? Ez soha sem derült ki.

  Az otthon tetejéről leeresztett vízzel teli nejlon zacskók lehetetlenítették el olykor a bejárat megközelítését. Ezek egyáltalán nem voltak veszélytelenek. Csoda, hogy nem hallottam súlyos sérülésről.

  Abban az időben (1979-1982) az éjszakai csatakiáltás főleg vizsgaidőszakban a “MAI PLOUA MAI” volt (értelme számomra ennek se ismert), amit az otthon melletti beton járdán, vagy a szomszédok kertjébe becsapódó befőttes üveg durranása követett.

  Fürdés közben gyakran elfogyott a 9. emeleten a meleg víz. Ilyenkor az ember indulhatott lefelé, emeletről emeletre. Néhány negatív tapasztalat után már meg se álltam, csak az alsóbb emeleteken, vagy egyenesen oda mentem fürdeni. Egy gond lehetett csak, hogy a földszinten néger családok is laktak, így olykor a fürdőben fekete hölgyek is fürödtek. Ebből szerencsére nekem nem származott semmiféle komolyabb problémám.

  Szobatársam találkára indult szombat este. Nagyon szerelmes volt. Nagy izgalomban a találkozásra várva. Tiszta inge sajnos nem maradt, A használt ingek között talált egy fehéret, amelynek a gallérján az elszíneződés nem volt nagyon sötét. Mit lehet tenni, gondolta magában? És megszólalt: kinek van egy tiszta fehér radírja? És került tiszta radír, és a gallér is valamivel tisztább lett! A barátságból sajnos nem lett komolyabb kapcsolat, mert a lány másba volt szerelmes.

 8. A hozzászólás szerzője: GML
  Közzétéve: 22.11.2012, 1:06 pm

  A borkándobálás kimaradt a repertoárból. Mondjuk mióta felszerelték a kamerákat, már nem ment az se annyira. Meg a zendülés a 16osban, mikor áramszünetnél veri a párkányt mindenki. Aztán a másik addig mind ütötte, rendőrök vitték el. Persze ilyenkor repülnek a borkánok is rendesen

 9. A hozzászólás szerzője: vki
  Közzétéve: 22.11.2012, 2:42 pm

  Hozzánk egy téli napon bevágódott az ablakon egy hógolyó :D. Nem tudom hogy sikerült a dobónak, de mind a két ablaküveget átütötte.
  Aztán az is “érdekes” volt, amikor a frissen, kézzel mosott (mosógép ugye nem volt), ablak elé kiteregetett ruhát fentről leöntötték mindenfélével…

 10. A hozzászólás szerzője: botesz
  Közzétéve: 23.11.2012, 1:14 pm

  Pár emlék kiegészítésnek:
  – a bentlakás alatt levő kocsmában épp ünneplő rögbicsapat körébe becsapódott egy vizes zacskó, valahonnan a kilencedikrăl, a feldühödött titánok végigvertek mindenkit a nyolcadik emeletig, aki azon az oldalon lakott – ott elfáradtak, vagy úgy gondolták, hogy elégtételt vettek
  – a moldvaiak rendszeresen fociztak a lépcsőházban – néhányszor döglött denevérrel. Ők voltak a földreköpködés-világbajnokok is
  – amikor kilencvennyolcban kiesett a román válogatott a vébéről, a feldühödött szurkolók kidobtak sok mindent az ablakon. Néhány tévét, pár ágyat és egy hütőszekrényt (!!!) lehetett a romok között találni reggel. A szeméttárolók ablakon történő kiürítése is rendszeres volt. Egyszer égő papirfecniket is dobáltak, akkoriban eléggé nagy sláger volt az In the name of the father, gondolom onnan inspirálódtak.
  – amikor esténként két órányit volt melegvíz, és néha áramszünettel dupláztak a szolgáltatók, akkor mindenki kikönyökölt az ablakba és világgá kiáltotta fájdalmát. Akkoriban nem Andrea Marin volt a sláger, hanem sokkal prózaibb:
  “Mi s-a făcut coajă la chiloţi”.

 11. A hozzászólás szerzője: treasa
  Közzétéve: 2.12.2012, 11:59 am

  Na a rugby csapatos sztorira en is emlekszem, de szerintem nem jutottak olyan magasra. Mindenesetre mivel epp a nyolcadikon laktam minket mar nem vertek el 🙂

 12. A hozzászólás szerzője: Laci
  Közzétéve: 6.12.2012, 8:38 pm

  valamikor 98 tajekan volt foci vb, es egy vesztes meccs utan a fiuk elkezdtek kihajigalni a teveket az ablakon, mikor elfogytak a tevek jottek a hutoszekrenyek. abban az idoben meg nem voltak laptopok, nem tudom azok repultek volna e.

 13. A hozzászólás szerzője: Karda Zoltán
  Közzétéve: 18.12.2012, 11:44 pm

  1998 nyara… Világbajnokság volt. Román – Horvát meccs közben ahogy berúgták a horvátok a győztes tizit, arra lettünk figyelmesek a hetedik emeleten, hogy repül egy televizió… Aztán kijött a portás és kezdett kiabálni, mire repült egy kiló liszt ami pont fejbekapta az ürgét. Pár perc múlva üvegek, székek, asztalok, ágyak, matracok repültek ki az ablakon. Kb. fél óra múlva megjelentek a pajzsos zsaruk… és mindenki tintás üvegekkel bombázta a pajzsosokat. Közel egy méteres volt a kidobált szemét a 16-os előtt. Kb. fél óra múlva egy ürge a tizedik emeletről elüvöltötte magát… DOAMNELOR SI DOMNILOR… FRAM, FRIGIDERUL MAGIC… és repült is a 1oo éves Fram hüttő a tizedik emeletről. A hatodiktől felfele minden müanyag szemetest meggyújtottak és kidobtak, minden budikagylót lerúgtak és kidobtak. a szomszéd szobában a román gyerekek mindent kihánytak, még a polcokat is. Éjjel felét a bentlakásnak elvitte a rendőrség. Ahol hiányzott egy szék vagy egy ágy, ott mindenkit vittek… Hajnalban hatalmas dörrenésre ébredtünk… a tetőn súlyzótermet működtettek a fiuk… valaki úgy gondolta, hogy egy súlyzógépet rá kell dobni a trafóházra… a dörrenés pedig a rövidzárlat volt… a fél negyed áram nélkül maradt. Akik a házak felőli oldalon laktak, azok használt elemekkel és zakuszkás borkánokkal levadászták a tyúkokat és a még ép cserepeket a házak tetején. ..NA AZ VOLT A BULI.

 14. A hozzászólás szerzője: Oli.
  Közzétéve: 19.12.2012, 1:57 pm

  A 16-ban szedtem össze az első nemi betegségem (candida) pedig mindössze annyit tettem, hogy használtam a wc-t/tusolót rendeltetésének megfelelően 🙂 nehéz volt megmagyarázni, és drága volt a kezelés.

 15. A hozzászólás szerzője: Románia félelmetes legendái » Think Outside The Box
  Közzétéve: 5.4.2013, 1:35 pm

  […] már a Kolozsvár bentlakásainak legendái között megemlítettük azt az „importsztorit”, miszerint egy bentlakó lány éjjel későn érkezik haza egy […]

Szólj hozzá!