Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 5.11.2012

Környezeti katasztrófát okozhat egy gomba Nagy-Britanniában


Fotó via The Guardian

Mintegy százezer fát pusztított már el Nagy-Britanniában a Chalara fraxinea nevű gomba által okozott betegség. A gombaféle a kőrisfák levelét, ágait és gyökereit támadja meg, a fiatal egyedeket rövid idő alatt elpusztítja. A kontinentális Európában is egyre elterjedtebb betegséget először februárban észlelték, azóta különösen Kelet-Anglia térségét fertőzte meg, de már Glasgow környékén is megfigyelték.

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy erdőjárást követően mossák le csizmájukat, kutyáikat, sőt a gyermekeket is, hogy elejét vegyék a magaskőrist pusztító gomba terjedésének, amely az elmúlt évek egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját idézheti elő Nagy-Britanniában.

“Mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie, ha erdőben jár, mossák meg csizmáikat, mossák le a kutyákat, mindent, ami a leveleken rohangált, mossák meg a gyerekeket, hogy (a betegséget) biztosan ne terjesszék át egy másik erdőre” – hangoztatta a miniszter a BBC-nek nyilatkozva. Az elmúlt hat hétben több mint százezer fa pusztult el

>>Gombafertőzés miatt ki kell vágni a Canal du Midit szegélyező platánfákat

“Ez még pusztítóbb lesz, mint a parás szilfa betegség volt” – vélekedett Norman Starks, a legjelentősebb erdővédelmi szervezet, a Woodland Tust egyik igazgatója a Reuters hírügynökségnek. A betegség az 1960-as 1970-es években szinte teljesen elpusztította a szigetországban a szilfákat.

A magaskőris a harmadik legelterjedtebb őshonos fa Nagy-Britanniában, de szerepe a vegetációban olyan jelentős, hogy számos állat és növény pusztulását idézheti elő tömeges elhalása.

>>Kórokozók pusztítják a fenyveseket: van amit tenni?

Forrás: MTI, BBC

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Rob McBride
    Közzétéve: 8.11.2012, 11:42 pm

    Owen Patterson lives 4km from my house. I have a meeting with him very soon to talk about anciet tree protection.

Szólj hozzá!