Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.10.2012

Jack Wolfskin, The North Face és társaik: mérgező szabadidőruhák?

A környezetbarátnak tűnő szabadidőruha-márkák sem állnak annyira közel a természethez, mint azt a reklámokban sugallják – ha kicsit megpiszkáljuk a felszínt. A Greenpeace felmérése szerint a nők és gyermekek számára gyártott outdoor ruhák a mai napig veszélyes vegyi anyagokkal vannak átitatva.

A német Greenpeace október 29-én bemutatott “Chemistry for any weather” (Vegyszerek minden időjárásra) jelentése szerint a Jack Wolfskin, a The North Face, a Patagonia, a Kaikkialla és a Marmot ruházati termékekben veszélyes perfluórozott anyagok (PFC-k) és más veszélyes vegyi anyagok találhatóak.

A mérési eredmények szerint mind a 14 vizsgált termék tartalmazott veszélyes, mérgező PFOA-t, illetve olyan anyagot, mely bomlási terméke a PFOA. Ezen anyagokat alapvetően a vízállóság miatt adják a ruhákhoz. Bár a ruhákból valószínűleg elhanyagolható mennyiségű PFC kerülhet az emberi szervezetbe, ám kimutathatók a vérből és az anyatejből is. A PFOA károsíthatja a hormonműködést, összefüggésbe hozható az elhízással, csökkent termékenységgel, immun-rendellenességekkel, valamint pajzsmirigybetegségekkel. A zöldek javaslatai ellenére a PFOA a mai napig nincs tiltva az EU-ban.

A Greenpeace kéri az outdoor ruházati cégeket, hogy tiltsák ki a káros PFC-ket a termelésükből, és biztonságosabb alternatív anyagokat használjanak. Több gyártó már fluórmentes, kevésbé káros anyagokat használ. A vevőknek joguk lenne tudni, mely termékekben vannak kockázatos PFC-k, és melyek gyártásához használtak valóban biztonságos anyagokat – érvel a Greenpeace.

A Greenpeace a teszt során szintén a hormonrendszer-károsító hatás miatt Európában már korlátozott nonilfenol-etoxilátok (NPEs) és ftalátok jelenlétét is vizsgálta. Ezek a kockázatos anyagok is megtalálhatóak voltak a legtöbb termékben. A legmagasabb NPE koncentráció a Seven Summits cég gyerekeknek gyártott esőkabátjában, míg a legmagasabb ftalát koncentráció a Northland gyerekponchójában volt.

Forrás: greenpeace.blog.hu

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!