Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.10.2012

Védett területen van a földem, mit tehetek? Informáló karaván a Túrmentén

Véget ért az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti augusztusban kezdődött informáló karavánja a Túr Menti Védett Területek településein. A fő cél a helyi közösségek informálása volt a védett területekkel kapcsolatosan. A földtulajdonosokat legjobban izgató kérdés a védett területeken lévő földjeik után járó kompenzáció és adókedvezmény volt.

Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti ügyvezető igazgatója elmondta, az adókedvezményre minden földtulajdonosnak joga és lehetősége adódik. A tulajdonos egy kérvényt kell leadjon az EKE – Szatmárnémeti irodájában, és a tulajdonjogot igazoló okirat másolatát. A gondnokok megvizsgálják a kérést, ellenőrizve, hogy a tulajdonos a szabályoknak megfelelően gondozza, tartja karban az adott területet vagy sem. Ha mindent rendben találnak, akkor a kérelmező igazolást kap, amelyet el kell juttasson az adott település polgármesteri hivatalába – tájékoztatta az érdeklődőket Márk-Nagy János.

A kompenzációkkal azonban más a helyzet. A hatályos törvények értelmében a tulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy abból adódó veszteségeikért, hogy a földtulajdonaikat nem vagy csak bizonyos megszorításokkal használhatják, kárpótlást kapjanak – gyakorlatilag azonban nem kapják kézhez a pénzt.

A kompenzációs pénzek 80%-át uniós források teszik ki, 20%-át az állam biztosítja. Ám az Európai Unió nem folyósítja ezeket a pénzeket, ameddig a romániai kormány nem dolgozza ki a módszertani keretet, amelynek alapján kiszámolják a veszteségek kompenzálásához szükséges összeget. Ameddig ez a módszertan nem kerül kidolgozásra és elfogadásra, addig az EU nem engedélyezi a kompenzációk kifizetését – magyarázta az EKE ügyvezető igazgatója.

A karaván összesen 12 településen járt: Egri (Agriş), Kökényes (Porumbeşti), Túrterebes (Turulung), Szárazberek (Bercu), Adorján (Adrian), Józsefháza (Iojib), Halmi (Halmeu), Kőszegremete (Remetea Oaşului), Turc (Turţ), Mikola (Micula), Kányaháza (Călineşti Oaş) és Kisgérce (Gerţa Mică).

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!