Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.10.2012

Kiverte a biztosítékot az állatvédőknél Damien Hirst pillangókiállítása

Fotó: Tate Modern

Kilencezer pillangó “megölésével” vádolják Damien Hirst “gyémántkoponyás művészt” az állatvédők: a Tate Modern galériában kiállított installációjában ugyanis állítólag ennyi lepke pusztult el fél év alatt.

Hirst áprilisban megnyílt retrospektív kiállításának egyik műve két ablaktalan szobába zárt lepkesereg volt, amelyet a kritika és a közönség elismeréssel, az állatvédők pedig felháborodással fogadtak. Állításuk szerint az In and Out of Love című installációban hetente átlagosan 400 pillangó elpusztult, mert véletlenül rájuk léptek, vagy egyszerűen képtelenek volt megszokni a rabságot. A lepkéket mindig pótolták, és így összesen legalább 9 ezer veszett oda.

A galéria védi a művet, mondván, ez volt történetének eddigi legnézettebb kiállítása (napi 3 ezer látogató csaknem féléven keresztül), a felhasznált lepkefajok pedig a szabad természetben is maximum kilenc hónapig élnek.

“Ha bármilyen más állatról, például kutyákról lett volna szó, országos felháborodás tört volna ki. Amiért csak pillangók, nem azt jelenti, hogy nem érdemlik meg, hogy kedvesen bánjunk velük” – érvelt a The Telegraphnak az Angol Királyi Állatvédő Egyesület (RSPCA) egyik szóvivője.

A “pillangókiállítás” volt Hirst első önálló londoni kiállítása 1991-ben. Akárcsak akkor, a retrospektív tárlatban is az élet körforgását szándékozott bemutatni azzal, hogy egy helyen találhatók a peték, a lárvák, a bábok és a kikelt lepkék.

Forrás: MTI, telegraph.co.uk, The Guardian

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!