Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 18.10.2012

Veszélyforrást jelentenek-e az oltások?

Az oltások ellenzése nem újkeletű dolog, már azok megjelenésekor is sokan tartottak tőlük. Az újtól való félelem azonban mára – természetesen az internet segítségével – egyre nagyobb méreteket ölt, az oltásellenes mozgalmak egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak, az információ pedig alig-alig ellenőrizhető. De mitől is félünk?

Rácz Tímea

Angolszász környezetben az oltásellenesség egyik legnagyobb hangadója John Rappoport szabadúszó oknyomozó újságíró, akinek interjúja egy „bennfentessel” számos nyelvre lefordítva bejárta az egész világhálót. Magyarul például a paleolit diétáról elhíresült Szendi Gábor honlapján olvasható, aki maga is oltásellenes.

Az interjúban Mark Randall álnéven egy volt oltáskutató vall az oltások kifejlesztésének körülményeiről, az ezekben található szennyezőanyagokról, illetve arról, hogy az oltóanyag még ha tiszta is, káros, mivel az immunitást csökkenti. Arra a felvetésre, hogy akkor miért vagyunk egészségesebbek, miért fordul elő kevesebb haláleset olyan betegségek alatt, mint a himlő vagy a kanyaró, „Randall” csupán a higiéniai körülmények javulását, a csatornarendszert, a tisztább ivóvizet nevezi meg kiváltó okként.

Az oltások körül kialakult kétségek egyik híres esete, amikor 1998-ban a The Lancet rangos orvosi folyóiratban többszerzős cikket közöltek arról, hogy a MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő elleni) oltás autizmust okoz a gyerekeknél. A Sunday Times oknyomozása kiderítette azonban, hogy a tanulmány vezetője, Andrew Wakefield érdekkonfliktusokba keveredett, bizonyítékokat hamisított. A cikket visszavonták, Wakefieldet 2010-ben ennek következményeként kizárták az orvosi kamarából, más tanulmányok pedig azt állapították meg, hogy nincs összefüggés a vakcina és az autizmus között. Pontosabban mégis van: egyszerűen annyi, hogy az autizmus első tüneteinek megjelenése és a MMR oltás beadásának ideje egybeesik (másfél-kétéves kor) – állítja egy 2009-es cikkben Paul Offitra, a rotavírus egyik felfedezőjére hivatkozva a Wired magazin.

Magyar területen egy magát békenagykövetnek nevező Labant Csaba az oltásellenes mozgalom egyik fő alakja. Labant az Oltáskritikus Életvédők Szövetségét működteti, cikkeket közöl és Facebook-oldalt tart fenn, amelynek jelenleg 1700 rajongója van. A kritikus mindenféle oltást ellenez, mottója szerint a felelős szülő nem oltatja be gyermekét, és apaként igazolja, hogy ennek semmiféle káros hatása nincs.

Mátrixba oltanak

Az oltás egészségre való veszélyessége mellett egyéb elméleteket is felállítanak azért, hogy meggyőzzenek, ne oltassuk be magunkat. Az Urbanlegends.hu idéz egy 2009-es körlevelet, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a sertésinfluenza elleni oltásban egy nanochipet helyeztek el. Ennek segítségével az emberek nemcsak irányíthatók, hanem „kikapcsolhatók” lesznek, mert a „világuralom” célja, hogy az emberiséget egytizedére csökkentsék. „Amerikában kötelezővé teszik a sertésinfluenza elleni oltást. Aki ezt megtagadja, 1000 dolláros pénzbírságra és 30 napos elzárásra, vagy akár koncentrációs táborba deportálásra is számíthat” – áll a körlevélben, amelyet még annak fényében sem lehet komolyan venni, hogy a sertésinfluenza körüli pánikkeltést többek között az Európa Tanács vagy a British Medical Journal oknyomozása is megkérdőjelezte.

A vakcinaellenesség fantomképe

Az amerikai National Network for Immunization Information 2002-ben elkészítette az interneten akkor fellelhető oltásellenes honlapok fantomképét. A releváns kereső-kifejezésekre 772 oldal létezett – jelenleg az „anti vaccine website” keresésre 13 és fél millió találat akad, persze ezek nem ennyi egyedi honlapra mutatnak. A vizsgált oldalak javarésze keresztbelinkelte egymást, azt állította, hogy az oltásokat csak a profitszerzés miatt teszik kötelezővé, hogy ezek okoznak számos olyan betegséget, amelynek nem tudjuk a pontos eredetét. A vizsgálat konklúziója szerint ezek a honlapok az időbeli korrelációt ok-okozatinak könyvelik el, tehát azt hirdetik, hogy ha egy gyermekkel valami történik az oltás után, akkor annak csakis az oltás lehet az oka.

A fantomkép nagyjából érvényes a jelenleg látogatható oltásellenes oldalakra is, amelyek a vakcinák megtagadására való buzdítás mellett a természetgyógyászatot, a homeopátiát és egyéb alternatív gyógymódokat promoválnak. 2011-ben szintén készült egy kutatás, amely az ilyen oldalak által használt meggyőző mechanizmusokat vizsgálta.

Kötelező és opcionális

Romániában az EU 2010-es adatai szerint a diftéria, a Haemophilus influenzae B baktérium, a hepatitisz B, a kanyaró, rózsahimlő és mumpsz (MMR), a szamárköhögés, a gyermekbénulást okozó poliovírus, a tetanusz és a tuberkulózis elleni oltások kötelezőek mindenki számára.

Fischer Petra kolozsvári rezidens orvos szerint gyerekeknek a kötelező védőoltásokat mindenképp érdemes beadni, hiszen számos betegség – gyermekbénulás, diftéria – épp ezeknek köszönhetően mára már gyakorlatilag nem létezik. Romániában még csak elszigetelt esetekben utasítják vissza a szülők az oltást, és mivel a gyerekek nagy többsége megkapja, elég kicsi a veszélye, hogy az oltás hiánya miatt mégis elkapja a betegséget. Az oltások mellékhatását nem lehet kizárni, ez azonban csak olyan mértékben fordul elő, mint amennyire bármely orvosi tevékenység rizikós.

Nálunk a legutóbbi ellenvetés a méhnyakrák elleni oltás körül alakult ki, amelyet eleinte kötelezőnek terveztek, végül mégsem tették azzá. A 9-10 éves lányoknak ajánlott oltást azért ellenezték a szülők, mert nem tartották valószerűnek, hogy a lányok ilyen korban elkezdjék a szexuális életet, holott egyrészt a nemi élet elkezdése is korábbra tolódott, másrészt a vakcina is akkor hatásos, ha még ennek megkezdődte előtt adják be.

Ami az opcionális oltásokat, például az influenza elleni vakcinát illeti, 2 év alatti gyerekeknek be sem adják, azon túl pedig mindenki eldöntheti, hogy kíván-e vele élni. Vannak veszélyeztetett csoportok, mint az idősek vagy a krónikus betegek, akik számára ajánlott, de rájuk sem kényszeríti senki.

Etikusság vs. emberi jog?

Az oltás megtagadásával kapcsolatban etikai vetületek is felmerülnek. Az oltásellenzők először is nem (csak) saját, hanem gyerekeik beoltásáról is döntenek, azzal érvelve, hogy az állam, a rendszer nem kényszeríthet rájuk olyasmit, amiben nem bíznak. Kérdés azonban, hogy dönthet-e egy szülő a gyereke helyett az oltás megtagadásáról.

Németországban a Waldorf-iskolához köthető járványbotrány tört ki 2011-ben: harminc kiskorú került kórházba himlőszövődményekkel. A Waldorf-szemlélet szintén elutasítja az oltást, a Coburg városkában működő, homeopátia-hirdető orvosok közül kettőt pedig azzal vádolnak, hogy ennek szellemében nem oltották be a gyerekeket, így a közegészséget, illetve több gyerek életét is veszélyeztették.

Egy másfajta etikai kérdést feszeget – többek között az oltásellenességgel is példálózva – a Slate januári cikke, amelyben azon elmélkedik a szerző, hogy a keresőmotoroknak kellene-e ezeket a találatokat cenzúrázni, vagy legalább kijelezni, hogy „figyelem, ezen az oldalon összeesküvés-elméletekről lehet olvasni”. Választ nem adnak, tényleg kérdéses, hogy a szabad véleménynyilvánítás jogát felülírhatja-e a „népnevelési szándék”.

Címkék: , , , ,

13 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Frediche
  Közzétéve: 19.10.2012, 8:32 am

  Hat itt valami nagyon keszul – sajnos
  Mikozben teljesen latszik a gyogyszermaffia munkalodasa – most epp legutobb a Cantacuzino- sikerult bezaratni igy most szabad az ut… persze akadekoskodok mindig akadnak – most eppen az oltaskritikusok.
  Mielott felemelned a szavad ellenuk: A PRFITMAXIMIZALO GYOGYSZERIPAR AZZAL FOG BEOLTANI AMIVEL AKAR !!!!!!

  Sajnos nincs mas valaszas BENNUK BIZOL VAGY MAGADBAN.

 2. A hozzászólás szerzője: AVak
  Közzétéve: 20.10.2012, 11:58 am

  Azért megengedhetnék, hogy a szülő választhasson az oltások vagy egyes oltóanyagok között, főleg azoknál, ahol inkább vitatottak a mellékhatások. De akár összeállíthatnának személyre szabott oltási tervet, mert nem mindenki ugyanannak a betegségnek veszélyeztetett jobban.

 3. A hozzászólás szerzője: Angi
  Közzétéve: 22.10.2012, 9:57 am

  Kedves Timea! Bemasolod azt a torvenyt ,amely arrol szol, hogy Romaniaban kotelezo barmelyik oltas?
  http://szabadgondolat.wordpress.com/2012/03/30/eletolto-vedooltasok/
  Azt,hogy abortalt magzatot, higanyt, aluminiumot tartalmaz az oltas,azt miert nem irtad le?

 4. A hozzászólás szerzője: Angi
  Közzétéve: 22.10.2012, 9:58 am

  http://www.nebancs.hu/miert-ne-oltsunk/amit-az-oltasokrol-tudni-kell.html

 5. A hozzászólás szerzője: Angi
  Közzétéve: 22.10.2012, 1:17 pm

  Ez nem torveny , ez egy tablazat, ami 2010 es ,ha jol latom.
  http://mama-in-era-varsatorului.blogspot.ro/2012/02/vaccinarea-nu-este-obligatorie-in.html
  Itt meg mindig azt irjak,hogy nincs kotelezo oltas Romaniban…mi az igazsag?

 6. A hozzászólás szerzője: Angi
  Közzétéve: 22.10.2012, 1:18 pm

  Es valaszolsz arra,hogy miert ilyen egyoldalura sikerult a cikk? Hogy miert nem irtad le azokat a tenyeket ,hogy mit tartalmaznak az oltasok? Koszi.

 7. A hozzászólás szerzője: Kinga
  Közzétéve: 26.10.2012, 10:29 am

  Szerintem egy ilyen témában, amiben még néha az évek óta dolgozó orvosok sem értenek egyet, egy rezidens orvos véleményét kikérni…..elég érdekes választás. Persze nem kell feltétlenül tekintélyelvű lenni, mert nekem nem mindig nyom a latban az, hogy ki hány papírt tud lebegtetni végzettségként, hanem az érvek számítanak.

 8. A hozzászólás szerzője: brrr
  Közzétéve: 26.10.2012, 10:57 am

  think outside the box, before you write, dear author 🙂

 9. A hozzászólás szerzője: anya
  Közzétéve: 26.10.2012, 8:07 pm

  Egyenlőre sem ellenzője, sem pedig támogatója nem vagyok az oltásoknak, de úgy érzem, hogy ez a téma egy kicsit komolyabb, és kevésbé egyoldalú bánásmódot érdemelne… Ha meg nem tudjuk azt megadni neki, akkor talán jobb, nem is érinteni…

 10. A hozzászólás szerzője: Telegdi-Csetri Áron
  Közzétéve: 9.11.2012, 2:03 am

  szerzővel teljes mértékben egyetértek. nem oltatni a gyereket olyan, mint Csernobil napjaiban esőben sétáltatni. van, aki azt hiszi, a frizsider rosszabb, mint a romlott hús, és a rendőrség, mint az útonállók, hát próbálja ki magán, menjen picit Szomáliába.

 11. A hozzászólás szerzője: Dzsekszon
  Közzétéve: 11.11.2012, 10:06 pm

  Az egész a pénzről szól! Tehát kenyeret se vegyél többet, mert a pék is pénzért süt! A gyereked se oltasd be semmivel, majd Darwin kiszelektálja.
  Mellesleg a naív laikus szülő honnan a pi***ból tudja eldönteni, hogy szükség van-e az oltásra? Tragikomédia ami folyik itten kérem! 😀

 12. A hozzászólás szerzője: Csikung
  Közzétéve: 17.11.2012, 8:47 pm

  Az Europai Uniós szabályzatok szerint a szülők megtagadhatják az összes oltás beadatását annélkül, hogy ezért atracitás érné őket!

  Sok ismerősöm van akik nem oltatták be a gyereküket és a valóság pont az ellenkezője az itteni cikkben állítottnak:
  ezek a gyerekek nem kapják el a gyerekjárványokat amiket az összes beoltott gyerek elkap’
  – érdemes ezen kedves cikkíró elgondolkodnod és ahogy már korábban írták, tájékozódj mielőtt írsz – igazán tájékozódj!

Szólj hozzá!