Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.10.2012

Rekordszámú orrszarvút pusztítottak el idén az orvvadászok

Rekordszámú, 455 orrszarvút pusztítottak el idén orvvadászok Dél-Afrikában – jelentette az ország kormánya. 2007-ben ez a szám még csak 13 volt, tavaly viszont már 448 állat esett a szarvakat különféle ázsiai országokban értékesítő orvvadászok áldozatául.

A Dél-Afrikai Köztársaságban mintegy 20 ezer orrszarvú él, ez az afrikai populáció 90%-a. Az orvvadászok a rinocéroszoknak több mint felét a híres Kruger Nemzeti Parkban terítették le. A kormány továbbra is meg próbálja akadályozni az orvvadászatot, idén 207 személyt tartóztattak le.

A veszélyeztetett fajokat védő Endangered Wildlife Trust szervezet szerint az év hátralevő két hónapja még rosszabb, az elpusztított állatok száma pedig évente 6%-kal növekedik. Ha így folytatódik, a populáció csökkenni kezd, mivel nem születik annyi fiatal orrszarvú, mint amennyi elpusztul.

Kínában és Vietnamban a hagyományos gyógyászatban használják az orrszarvú szarvát, a tudomány álláspontja szerint annyira nincs gyógyító hatása, mint amennyire a hasonló, szaru alapanyagú körmeinknek sem. Ennek ellenére az orrszarvúszarv feketepiaca virágzik, egy kiló szaru 65 ezer dollárba kerül, ami drágább az aranynál.

Forrás: BBC

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!