Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.10.2012

Tömeges kipusztulásokat is átvészeltek a mélytengeri állatok

Egyes mélytengeri állatfajok több tömeges kipusztulást is átvészeltek és régebben léteznek, mint azt eddig feltételezték – erről tanúskodnak Florida közelében talált 114 millió éves kövületek.

A floridai fosszíliák a legrégebbi maradványai ma is létező mélytengeri organizmusoknak, például tengeri sünöknek, tengeri csillagoknak, tengeri uborkáknak és kígyókarúaknak, mondta Ben Thuy, a Göttingeni Egyetem munkatársa, a felfedezést bejelentő nemzetközi kutatócsoport vezetője. A tanulmány a PlosOne című szaklapban jelent meg csütörtökön.

A Florida-közeli leletekből arra lehet következtetni, hogy a mai mélytengeri ökorendszerek sokkal régebb óta léteznek, mint azt eddig feltételezték. Feltehetőleg a mélytengereket kevésbé érintik a tömeges kihalások és a globális változások, mint a sekélyebb vizeket, fejtette ki a kutató.

Szakértők eddig is úgy vélték, hogy a mai mélytengeri ökoszisztémák több átalakulás során, tömeges fajpusztulások és az óceánok globális változásai során jöttek létre. Mivel azonban mélytengeri élőlényeket ritkán találnak megkövült formában, e feltevésre eddig nem volt közvetlen megerősítés.

A most felfedezett fosszíliák viszont arra engednek következtetni, hogy a tengerek mélyén élő lények jelentős része régebbi az eddig feltételezettnél – mondta el Thuy. “Még a világtengerek legutóbbi nagy változásai, a krétakor és a paleocén kor idején is léteztek olyan területek a mélyben, ahova az organizmusok elrejtőzhettek, visszavonulhattak” – tette hozzá.

A kutatásban a németek mellett osztrák, svéd és angol szakemberek is részt vettek.

Forrás: MTI

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!