Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.10.2012

Állatbarátok felelősségvállalása: ha eteted, féregtelenítsd és oltsd is be!


Befogott és örökbeadott kutya Kézdin. Fotó: Benji Állatvédő Egyesület

Emberre végzetes betegségek kórokozóit hordozhatják a kutyák és macskák, ezért a kóbor állatok ivartalanítás utáni visszaengedése nem megoldás, hívták fel a figyelmet a Kósa István egyetemi oktató, szociológus kezdeményezésére indított, „Miért ne etesd a kóbor állatokat?” elnevezésű társadalmi célú, tájékoztató kampány sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgyön.

Kovászna megyében mintegy 2000 kóbor kutya lehet, a menhelyek önmagukban nem jelentenek megoldást, sem a populáció ivartalanítás utáni visszaengedése – jelentette ki Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője. A szakemberek – orvos, kutyamenhelyek állatorvosai – a be nem oltott, rendszeresen nem féregtelenített állatok által terjesztett súlyos betegségek veszélyére figyelmeztettek.

Sikó-Barabási elmondta, Kovászna megyében 36 ezer kutya és 18 ezer macska van nyilvántartva, ezek gazdával rendelkező állatok, és szerinte tüöbbségük be van oltva és féregtelenítve. Hatalmas veszélyt jelentenek viszont az emberek egészségére a kóbor állatok által hordozott különböző paraziták, vírusok. Például a féregpeték játszóterek, parkok területén szükségüket végző állatok ürülékéből gyerekek szervezetébe juthatnak.

Az állatvédők azt szeretnék, hogy ivartalanítás és féregtelenítés után engedjék vissza az állatokat az utcára, ám a probléma az, hogy azok nagyon hamar visszafertőződnek, és tovább terjesztik a betegségeket. A főállatorvos szerint az lenne a megoldás, hogy pár napig a menhelyeken tartsák benn a befogott állatokat, addig ha valaki visszaigényli vagy örökbebefogadja őket, megoldódik a helyzetük, ám ha nem, egy idő után el kell altatni, nem lehet őket „matuzsálem korukig” tartani – érvelt.

Veszettség, paraziták

Kovács István, a megyei kórház osztályvezető főorvosa azokat a fontosabb betegségeket ismertette, amelyeket ezek az állatok terjesztenek. 2012-ben eddig 200 embert oltottak be veszettségvírus ellen, a betegség az emberre nézve óriási veszélyt jelent. Kovászna megyében az utóbbi évtizedben egyébként egyetlen haláleset történt veszettség miatt, ami a szakemberek szerint kész csoda, ahhoz képest, mennyi veszett állat lehet. Sikó-Barabási szerint pl. rókáknál 40 esetet regisztráltak.

Az echinococcus, vagy kutyaféreg fertőzésével egyre többször találkoznak az orvosok, az áldozatoknál ciszták jelennek meg különböző szervekben, gyakran többszöri műtéttel sem lehet megmenteni az életüket – mondta Kovács. Ám mivel kevés az esetszám, az emberek nem foglalkoznak ezzel a fertőzési veszéllyel, gyakran nem is tudnak róla. A parazitafertőzések gyakran nehezen diagnosztizálhatók, hónapokig, évekig lappanghatnak az ember szervezetében is.

Teljesen felszámolni nem lehet az állatról emberre terjedő betegségeket, mivel a kóbor vagy szabadon hagyott háziállatok elkaphatják a vadon élőktől, majd a vadon élő populációk visszafertőződhetnek a háziállatoktól: ez egy körforgás.

Hogy lehet megelőzni?

Fontos a higiéniai szabályok betartása, a rendszeres kézmosás, evés előtt különösen, illetve a zöldségek, gyümölcsök megmosása. A kutyát sétáltatók is mentalitást kellene váltsanak, és – ahogy Nyugaton – ne hagyják kedvencük ürülékét az utcákon, zöldövezetekben.

Kondor Attila, a szépmezői kutyamenhely állatorvosa szerint a legfontosabb tudatosítani minden állattartóban azt, hogy banális megelőzési intézkedésekkel megelőzhető a sokkal nagyobb baj. Egy 10 kilós kutya esetében a féregtelenítés 4 lejbe kerül egy évre, a veszettség elleni oltás 55 lej, a macska toxoplazma-fertőzése – amely az állatnál tünetet nem okoz, de a terhes anyákra és a magzatra nagyon veszélyes – egy 55 lejes vérvizsgálattal kimutatható.

Szerinte sem jó ötlet ivartalanítás után visszaengedni a kóbor kutyákat, mert 15 évig betegség hordozói lesznek. Az lenne az ideális, hogy minden egyes kutyáért feleljen valaki, az ún. „blokkos kutyákért” is, amelyeket egy-egy lépcsőház etet, de nem kellene ennyiben kimerüljön a kutyatartás, az az állat is kellene kapja az oltásokat, féregtelenítőt. Minden háziállatot nyilván kellene tartani, csippel ellátni, rendszeresen kezelni őket.

Miért ne etessük a kóbor állatokat?

A kóbor kutyák etetése önmagában felelőtlenség, ha valaki enni ad nekik, akkor kezelje is őket – hangzott el konklúzióként. „Három éve én is közel 40 kutyát etettem, mert sajnáltam őket, aztán mikor szembejöttek egy sereg kölyökkel, ráébredtem, ez nem megoldás” – mondta el a TOTB-nek Forró Béla, a kézdivásárhelyi Benji Állatvédő Egyesület alelnöke.

A kampány szóróanyaga szerint „Aki nem tudja egy állat megfelelő tartását vállalni (rendszeresen és megfelelő képpen féregtelenítetni, beoltatni, orvosi ellátásban részesíteni), az ne etesse, mert ezáltal elősegíti a kóbor-, gazdátlan állatok szaporodását és fennmaradását, így ártva önmagának és gyermekeinek. Természetes, hogy sajnáljuk a lépcsőházunk vagy lakásunk környékén élő gazdátlan állatokat, de táplálásukkal nem orvosoljuk a bajt, hanem fokozzuk azt, hiszen ellenőrízhetetlen mértékben túlszaporodnak. Ez elsősorban a kutyáknál sokkal szaporább macskákra érvényes – ha pedig etetjük őket, egyre több cica sorsa függ tőlünk! Egyetlen macska – évi három szaporulattal – 15-20 cicát kölykezik!” Megoldás viszont a kóbor macskák begyűjtése, ivartalanítása és féregtelenítése, majd területükre való visszaengedése, mert az ivartalanított állat nem enged be újabb egyedeket a területre, nem szaporodik, és megél a területen található rágcsálókból, amivel az embereknek is hasznot hajt – áll a kampány szóróanyagában.

A kampány információs anyagát orvosi rendelők, lépcsőházak bejáratánál is szórják majd, matricákat készítenek, indul egy blog is ebben a témában, sőt „vírusmarketinggel is harcolni fognak a paraziták ellen”, közölte Száraz Anna PR-felelős.

Hívd az 112-t, ha kutyaszállítmányt látsz!

A kóbor kutyák „importja” egy újabb probléma, amire a menhelyek és az ivartalanítás sem nyújtanak megoldást – hangzott el még a sajtótájékoztatón. Általában más megyéből kisteherautóval, nagyobb rakterű gépkocsival vagy kisbusszal hozzák Kovászna megyébe az újabb és újabb kutyákat, elengedik a települések szélén, így gyarapodik az állomány.

Nagy szükség van a lakosság közreműködésére az ilyen esetek megakadályozásában: még ha nem is tudják leolvasni a rendszámot, de az autó típusát, színét az 112 sürgősségi hívószámon bejelentve információt szolgáltatnak a rendőrségnek az elkövetőkről, így nagyobb esély lesz lefülelni és megbüntetni őket.


Állatok világnapját ünneplik október 6-án a szépmezői kutyamenhelyen

250 kóbor kutya Kézdin

Forró Béla, a kézdivásárhelyi Benji Állatvédő Egyesület alelnöke elmondta, a városban kb. 70 olyan „kóbor” kutya van, amelynek egyébként van gazdája, ám az kicsapja őket az utcára, hadd járkáljanak, majd este beengedi őket az udvarra. Kézdin egyébként 250-re becsülik a kóbor kutyák számát. A rendőrséggel most jó az együttműködés, 23 kutyát vittek vissza gondtalan gazdájukhoz, akiket figyelmeztetésben részesítettek, ám ha következő alkalommal is elcsapják az állatot, büntetést kaphatnak.

A kézdivásárhelyi menhely felépítése céljából a város által adott területet az önkéntesek bekerítették, a beltelkesítés folyamatban van, október közepén már neki lehet állni az alapásásnak, amíg nem jön a fagy – mondta el kérdésünkre Forró Béla. Az egyesület 58 kutyát fogott be féléves tevékenysége alatt, 49-et sikerült örökbe adni (főleg kölyökkutyákat, ezeket beoltva, féregtelenítve kapták oda a gazdák), 6-ot el kellett altatni. A polgármesteri hivatal 2011 júniusától információi szerint már nem fog be kutyákat, hiszen korábban nyomorőságos körülmények között, kis ketrecekben tartották őket, az nem volt megoldás.

Címkék: , , , , , , , , ,

10 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kutyás
  Közzétéve: 3.10.2012, 9:59 pm

  Mi ennek az üzenete? Hogy ha növeljük az élőlényekkel szembeni ingnoranciát (ami már így sem csekély), akkor ebed előtt nem kell kezetmosni?

 2. A hozzászólás szerzője: örökbefogadó
  Közzétéve: 4.10.2012, 6:07 am

  Mindemellett egy komoly állatorvos véleményét is meg lehetett volna kérdezni, hogy objektívebb legyen a szöveg… Szinte biztos vagyok benne, hogy ha felhagyok az alkalmankénti utcai kutyák etetésével, sajnos, ugyanúgy fognak szaporodni

 3. A hozzászólás szerzője: Vizi Boromir
  Közzétéve: 4.10.2012, 8:47 am

  3 állatorvos támogatja a kampányt, a megyei főállatorvos és a két menhely állatorvosai. Kondort tartják amúgy nemcsak a megye, de a térség legjobb állatorvosának, ő nyitotta az első erdélyi állatkórházat is Szentgyörgyön. Szóval nem értem, milyen “komoly” állatorvos véleményét hiányolod.

  Más kérdés, hogy esetleg nem értünk velük egyet, és reménykedünk, hátha van olyan állatorvos is, aki mondjuk ellenvéleményen van… 🙂

  de kár reménykedni, szerintem ezek mind egy követ fújnak.

  • A hozzászólás szerzője: örökbefogadó
   Közzétéve: 4.10.2012, 9:12 am

   Nem a menhelyre értettem, az teljesen korrekt és nagyon tisztelem, amit csinálnak, hanem a negatív „reklámra” a cikkben. Az olyan átlagember, aki nem áll közel az állatokhoz, de eltűri a kóbor kutyákat az utcán (és akár támogatja alkalmanként a menhelyeket) azt nagyon könnyű meggyőzni, elijeszteni azzal, hogy mennyi betegséget terjesztenek és könnyebb kialakítani azt a képet bennük jobb mielőbb megmenekülni tőlük. Holott ha elővigyázatos az ember nem épp ilyen szörnyű a helyzet. Senkinek -elfogult állatbarátnak, állatbarátnak, nem állatbarátnak- sem jó, ha az utcán vannak kóbor kutyák, viszont ezt –normális módszerekkel- viszonylag mindhárom „emberfajta” együttműködésével lehet jól működtetni, főleg Romániában. Mert igen, aki nem szereti és nem akarja ezeket az állatokat az utcára az azzal is segít ha vesz egy zsák kutyaételt egy menhelynek.

   • A hozzászólás szerzője: B.D.T.
    Közzétéve: 4.10.2012, 11:49 am

    Szerintem sem volt szerencsés összemosni az állatok által terjesztett betegségek témájával az eutanáziát, de ha ez hangzott el, arról be kell számolnia a tudósításnak. Vitatható kijelentések is voltak, nyilván, tehát rajta, lehet vitatkozni 🙂

    Igaz, hogy negatívan befolyásolhatja az átlagembereket az állatokhoz való viszonyulásukban, ha a veszélyekről olvasnak. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem KELL tudjanak ezekről a veszélyekről és persze a megelőzésről. Ha valakinek ez a téma fontos, mert személyesen, mondjuk rokonai, ismerősei által érintett, és kötelességének érzi, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre, annak joga van ehhez. Még ha roppant kevés ilyen eset is van, azok nagyon súlyosak, és talán megérdemelnek egy kis figyelmet.

 4. A hozzászólás szerzője: zsuska
  Közzétéve: 4.10.2012, 10:56 am

  Én csak nem értettem meg, hogy milyen “végzetes” betegeségekről van szó. Az pedig, hogy 3 állatorvos buzdít arra, hogy hagyjuk éhezni az állatokat illetve a “menhelyeken” megölni őket, sok mindent elmond a hivatástudatukról. Valószínűnek tartom, hogy valaki pénzeli őket ezért.

  • A hozzászólás szerzője: B.D.T.
   Közzétéve: 4.10.2012, 11:32 am

   A kampány kezdeményezői hamarosan elküldik a szóróanyagot végleges formában, és be fogjuk szúrni a cikkbe letölthető dokumentumként, abban részletesen benne vannak a különböző “féregfajták” is, amelyek a különböző betegségeket okozzák.

 5. A hozzászólás szerzője: EDLER András György
  Közzétéve: 4.10.2012, 9:32 pm

  Nagyon az az érzésem, hogy az ilyen Kósa István szociológusokat, meg Száraz Anna PR felelősöket is kár volt etetni…

 6. A hozzászólás szerzője: B.D.T.
  Közzétéve: 11.10.2012, 11:46 am

  Kézdivásárhelyen is tájékoztatják a közvéleményt a fenti kampány kezdeményezői: “A Benji Állatvédő Egyesület, a Székely Kutya Klub és a Polgármesteri Hivatal közös szervezésében lakossági fórum lesz október 17-én, szerdán, 19 órától a Vigadó Művelődési Ház kistermében. A fórumon megtárgyalandó témák: az eddig elért eredmények, kutyamenhely alapítás, kutyák nyilvántartása, a kutyák által terjesztett betegségek, a kóbor kutya etetés veszélyei az úton. A fórumon részt vesznek szakemberek is: Németh Csaba, állatorvos, Kósa István, egyetemi tanár, valamint a kézdivásárhelyi városi kórház néhány képviselője is.”

Szólj hozzá!