Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 21.9.2012

Kilövési engedély… orvvadászokra is!


Fotó: © dr. Peter Lengyel

Mindenhol jelen vannak az orvvadászok Romániában, még a természetvédelmi területeken, nemzeti parkokban is, és az ő érdekeiket képviselők ülnek a parlamentben – írja blogbejegyzésében Lengyel Péter biológus.

A zergék, szarvasok, őzek, nyulak populációja csökken, valóságos genocídium folyik ellenük. A vadászok és orvvadászok – akik gyakran tartoznak egyazon csapatba, csak hol legálisan, hol illegálisan használják ki a természetet – végzik a „terepmegfigyelést” is, az általuk szolgáltatott „hivatalos adatok” irrelevánsak, hiszen az érdekük az, hogy minél nagyobb vadászati kvótát lehessen megszabni.

A 90-es években a Radnai-havasokban, védett területen élő zergék 95%-át kiirtották az orvvadászok, 600 példányból már csak 30 maradt – közli a sokkoló adatot Lengyel Péter. Felidézi, hogy a WWF által megfigyelt medvét Máramarosban orvvadászok lelőtték, pontosabban olyan vadászok, akik éppen illegálisan vadásztak medvére. Azzal próbáltak védekezni, hogy a WWF nem értesítette a hatóságokat, hogy megfigyelik a medvéket… A Dâmbovița megyében csapdába ejtett medve megölte az orvvadászt, önvédelemből. Ez a két legfrisebb eset nyilvánosságot kapott, de vajon hány medvét öltek meg illegálisan, vadásztak le orvul, hagytak meghalni borzalmas kínok között amellett, hogy évente több száz védett státusú medvére kapnak törvényesen kilövési engedélyt a sorozatgyilkos, élvezetből ölő vadászok? – teszi fel a kérdést a biológus.

Amikor a medve élőhelyén tartózkodó, de egyébként vétlen személyt ér támadás, az ilyen esetek vajon hány százalékában van szó az orvvadászok által megsebzett, csapdából szabadult, golyóütötte, elfertőződött sérüléstől szenvedő medvéről, aki emiatt nem képes már a „normális medveéletre”, de hatalmas gyűlölet él benne az emberi faj iránt, amely ennyi szenvedést okozott neki? A Dâmbovița megyei orvvadászt megölő medvét üldözik, hogy kivégezhessék, eközben az orvvadász bűntársai kapnak egy év felfüggesztettet, majd újra orvvadászkodhatnak – hívja fel a visszásságokra a figyelmet Lengyel Péter.

Az orvvadászatot sokkal szigorúbban kéne büntetni Romániában, akár példát véve egyes afrikai országoktól, ahol a tetten ért orvvadászt a helyszínen le is lőhetik – ott tettekkel, nem pedig szórólapokkal és workshopokkal védik a természeti értékeket. Romániában is közvetlen és hatékony beavatkozással kellene fellépni az orvvadászok ellen, talán nem ártana kilövési engedélyt kiadni erre a fajtára is, „az ökológiai egyensúly megőrzése érdekében”, így a parlament is kevésbé lenne túlzsúfolt – érvel ironikusan az ökológus.

A bejegyzés a román nyelvű TOTB-n itt olvasható.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: szimre
    Közzétéve: 24.9.2012, 8:06 am

    “Az orvvadászatot sokkal szigorúbban kéne büntetni Romániában, akár példát véve egyes afrikai országoktól, ahol a tetten ért orvvadászt a helyszínen le is lőhetik ”

    Egy ilyen mondat után, hogy lehessen komolyan venni a cikket? A legszélsőségesebb hangadók követelik vissza a halálbüntetést, mindenhol, ahol ezt megszüntették, na de az ítélet nélküli halálbüntetést, azonnal végrehajtva… nem felejtette el valaki bevenni a gyógyszereit?

Szólj hozzá!