Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.9.2012

Környezetvédők: garanciák nélkül adták meg a felsőcsertési aranybánya engedélyeit

Fotó: Sipos Zoltán

Három környezetvédelmi szervezet is tiltakozik a felsőcsertési aranybánya megnyitása ellen, amely szerintük megnyitja az utat a ciántechnológia használata előtt. A kormány állítólag semmiféle garanciát nem kért arra az esetre, ha baleset történne.

„Románia hivatalosan is belépett az aranykorba” – írja három civil szervezet közös sajtóközleményében, amelyben a felsőcsertési bányanyitás ellen tiltakoznak. A projekt nemrégiben kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, elsőként a ciántechnológiás bányászati tervek közül – írja a Független Környezetvédelmi Központ, az Alburnus Maior Egyesület és a Re:Generation szervezet.

>>Felsőcsertési helyszíni riportunk itt olvasható

A bányát az Erdélyi-érchegység úgynevezett aranynégyszögében tervezik megnyitni; a régióban nagy mennyiségben találhatók nemesfémek. A helyszín körülbelül 6 kilométerre északkeletre van a Maros folyótól és 7 kilométerre Déva városától. Felsőcsertés légvonalban 40 kilométerre van a verespataki bányaprojekt helyszínétől.

A felsőcserési aranybánya a környezetvédők szerint precedenst teremthet, amely rendkívül veszélyes az ország számára. A 456 hektáros területen 45 millió tonna nyersanyagot termelnének ki, tonnánként 1,8 gramm aranykoncentrációval, feldogozásához pedig 16 év alatt évi 1653 tonna nátrium-cianidot használnának. A visszamaradó anyagok egy 63 hektáros ülepítőtóba kerülnének.

A tiltakozó szervezetek szerint a kormány semmiféle garanciát nem kért a befektető European Goldfields vállalattól, amelyet 2011 decemberében az Eldorado Gold Corporation kanadai cég vásárolt meg. A környezetvédelmi engedélyben pedig az is szerepel, hogy a cég felhasználhat 29 millió köbméter vizet a Marosból, 187 hektárnyi erdő letarolása, illetve annak elfogadása, hogy a kitermelés területének 108 hektárnyi része Natura 2000-es területre esik.

Forrás: közlemény/Origo.hu

Címkék: , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Leváltaná Plumb a temesvári Környezetvédelmi Ügynökség igazgatóját a Felsőcsertés-ügy miatt » Think Outside The Box
  Közzétéve: 4.9.2012, 9:09 am

  […] három környezetvédelmi szervezet hétfői tiltakozása nyomán a felsőcsertési aranybánya engedélyeinek kivizsgálására szólította fel a […]

 2. A hozzászólás szerzője: Ujvari Tinka
  Közzétéve: 10.9.2012, 9:33 pm

  A Natura 2000-es teruletre meg hagyomanyos budit sem szabad telepiteni szigoru eloirasok betartasa nelkul…..
  Szeretnem tudni a “mosovizet” mikent vezetik vissza a Marosba ??????

Szólj hozzá!