Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 2.8.2012

Begyűjti a MOL a használt étolajat

A MOL az első benzinkúthálózat Romániában, amely programot indít a lakossági használt étolaj begyűjtésére, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a környezet védelméhez és a környezettudatos gondolkodás erősítéséhez a lakosság körében, valamint megoldást nyújtson a háztartásoknak arra, hogy könnyen és környezetbarát módon szabaduljanak meg a hulladéktól.

A csatornarendszerbe és/vagy szemétbe kerülő használt étolaj veszélyes anyagnak minősül, mivel a csatornahálózat falára lerakódva a vezetékek eldugulásához vezet, a háztartási szemétben pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg. Ha az elhasznált étolaj figyelmetlenség miatt vagy szándékosan élővízbe kerül, hatása katasztrofális: az álló- vagy folyóvizek felszínén lebegő olajfolt meggátolja az oxigéncserét és ezáltal elpusztítja az élővilágot. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet.

A lakossági használtolaj-begyűjtés 30 MOL töltőállomáson indul a következő városokban: Bukarest, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely és Székelyudvarhely. Az első szakaszban a cél felmérni a lakosság igényeit a használt étolaj gyűjtését illetően. A kiválasztott városokban lévő MOL benzinkutakon a Biofilter Romania biztosítja a speciális gyűjtőtartályokat.

„A lakossági használt étolaj begyűjtését a Romániában működő kőolajipari vállalatok közül elsőként a MOL indítja el, ezáltal is hangsúlyozva elköteleződésünket a helyi közösségek iránt, különös tekintettel a környezetvédelemre és a lakosság egészségének megóvására. A használt étolaj, amelyet bioüzemanyaggá alakítanak át, begyűjtése révén egyaránt csökken a vízszennyezés és a széndioxid-kibocsátás – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója. – Ezzel a programmal gyakorlatilag kibővítjük a szelektíven gyűjtendő hulladékok körét, és biztosítjuk a lehetőséget a lakossági használt étolaj környezetbarát újrafelhasználására. Az eredményektől függően a programot kiterjeszthetjük valamennyi MOL töltőállomásra” – tette hozzá Daradics Kinga.

„Románia lakossága évente megközelítőleg 260 ezer tonna étolajat fogyaszt, ami személyenként mintegy 13 liter olajat jelent. Az elhasznált, égett olaj felhasználásának gondját csak a vendéglők oldják meg, ezek esetében törvény szabályozza a hulladék szervezett elszállítását és feldolgozását. A használt étolaj begyűjtése a lakosság esetében csak igen kis mértékben valósul meg” – nyilatkozta Potozky László, a programban partnerként részt vevő Polgár-Társ Alapítvány elnöke.

Mindazok, akik a MOL töltőállomások gyűjtőhelyein legalább egy liter használt étolajat átadnak, ajándékban részesülnek. Az átadás menete igen egyszerű: az edényben összegyűjtött olajat át kell adni a töltőállomás személyzetének, és a készlet erejéig egy ajándékkal köszönjük meg a környezettudatos gondolkodást és cselekedetet.

A lakosságtól begyűjtött olajat a MOL Románia a Biofilter Romania szakcégnek adja át, amely biztosítja a begyűjtött mennyiség elszállítását és átadását egy engedélyezett feldolgozó vállalatnak. Az újrafelhasználás folyamata több szakaszból áll: a begyűjtött olajat megtisztítják, a szennyezések eltávolítása után keletkező anyagot pedig üzemben újrahasznosítják. A használt étolaj feldolgozásának végterméke a bioüzemanyag (a dízel biokomponense).

A programban részt vevő töltőállomások:

Kolozsvár
Observatorului / Csillagvizsgáló u. 76-78
Dorobantilor / Budai Nagy Antal u. 58-60. sz.
Maresal Ion Antonescu u. sz.n.
Teodor Mihali / Szopori út sz.n.
1918. December 1-e út sz.n.

Székelyudvarhely
Bethlenfalvi u. 14. sz.

Nagyvárad
Dimitrie Cantemir u. 26-30. sz.
Stefan cel Mare u. 89. sz.
Kolozsvári út 231 A. sz.
Decebal sgt. 51. sz.

Marosvásárhely
Dózsa György u. 76. sz.
1918. December 1-e sgt. 242. sz.

Bukarest
Barbu Văcărescu u. 62-72. sz., 2. kerület
13 Septembrie út 204-206A. sz., 5. kerület
Berceni – Măriuca u. 67. sz., 4. kerület
Chişcani – Chişcani u. 1. sz. (Grant-híd kereszteződés), 1. kerület
Colentina – Colentina út 374E. sz.
Fundeni – Fundeni út 161. sz.
Gara de Nord – Dinicu Golescu u. 29. sz., 1. kerület
Giuleşti – Giuleşti út 39. sz. / Grant-híd, 6. kerület
Giurgiului – Giurgiu út 200. sz., 4. kerület
Iriceanu – Serg. Ion Iriceanu u. 25-53. sz., 4. kerület
Iuliu Maniu – Iuliu Maniu u. 15B. sz.
Lujerului – Lujerului u. sz.n., 6. kerület
Otopeni 2 – DN1-es országút, km13+00
Pallady – Theodor Pallady sgt. 66. sz., 3. kerület
Postăvarul – Postăvarului út 24. sz.
Rm. Vâlcea – Râmnicu Vâlcea u. 12. sz.
Turnu Măgurele – Turnu Măgurele u. 110-112. sz.
Virtuţii – Virtuții, út 48. sz., 6. kerület

Forrás: közlemény

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!