Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.7.2012

“Az SUV-d nem cukisággal működik”: hoaxszal ment neki a Greenpeace a Shellnek

Amióta a Shell bejelentette, hogy az Északi-sarkvidéken, az alaszkai partoknál kezd olajfúrásokba, a Greenpeace masszív kampányba kezdett ez ellen. Az aláírásgyűjtés, a térség védetté nyilvánításának követelése és a tüntetések mellett azonban egy unortodox módszerhez is folyamodtak, amely egy időre sok embert átvert.

“Becslések szerint az Északi-sarkvidék a Föld felfedezetlen gáztartalékainak 30%, a kőolajnak pedig 13%-át tartalmazza. (…) A sarkvidék fejlesztése elemi lehet a jövő energiatartalékainak bebiztosítására, de ehhez egyensúlyba kell helyezni a gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi változásokat” – írja az olajóriás honlapján. A Shell kilenc sarkvidéki vagy a közeli helyszínen folytat vagy tervez fúrásokat, a legutóbbi terveikben a Csukcs- és a Beaufort-tenger szerepel.

A Greenpeace ezzel szemben a következőket írja: “A Shell idén nyáron tervezi megkezdeni olajfúrási munkálatait a Sarkvidéken, amelyre az amerikai kormánytól szereztek engedélyt. A rendkívül zord időjárási körülmények között a fúrások sokkal nagyobb kockázatot jelentenek, ugyanakkor még a cég dokumentumai szerint is képtelenség lenne a vidéket egy olajkiömlés után megtisztítani. Az olajtársaság felkészületlenségét jól mutatja, hogy már a fúrások megkezdése előtt Alaszkánál zátonyra futott olajfúró-flottájuk egyik 46 éves hajója.”

A környezetvédők Európa-szerte foglaltak el benzinkutakat, Nagy-Britanniában 74, Németországban 58 Shell-töltőállomást zártak el, de Budapesten is felmásztak néhány kútra. A radikálisakat békésebb akciók is kísérték, ma például egy életnagyságú játékjegesmedvét helyeztek a Shell Magyarország budapesti székháza elé.

A legnagyobb támadás mégis kommunikációs szinten érte a Shellt, amely még hónapokkal ezelőtt kezdődött, de a biztosítékot csak nemrégiben verte ki. A Greenpeace honlapot indított, Arctic Ready címmel, amelyhez lekoppintotta a Shell hivatalos honlapjának kinézetét, így a gyanútlan odalátogató elsőre tényleg elhihette, hogy az olajtársaságnál jár. Persze gyanút lehet fogni már a kezdőoldalon, ahol a “Shell” azt ecseteli, hogy bár törődnek a klímaváltozással, ki akarják használni az olvadó sarkvidék adta lehetőségeket a kitermeléshez.

Az oldal pedig tele van felhasználók által generált reklámplakátokkal, amelyeken olyan szövegeket lehet olvasni, mint “you can’t run your SUV on cute” vagy “birds are like sponges..for oil”. Ezek már egyértelműen mutatják, hogy hoaxról van szó, mégis még egy ál-Twitter fiókon keresztül is tovább erősítették a látszatot: a @ShellisPrepared fiókon keresztül a Greenpeace többször is azt üzente, hogy “dolgozunk a nem megfelelő reklámok eltávolításán”, miközben minden maradt a régiben. Utoljára még egy sajtóközleményt is kiküldtek, amelyben azt írták a Shell nevében, hogy beperelik a Greenpeace-t. Ezt a vállalat cáfolta, kijelentve, hogy ők “a munkálataik biztonságosságára koncentrálnak”.

A Forbesnak adott interjújában egyik aktivista azzal indokolta módszereiket, hogy a Shell bírósági végzést szerzett, amelynek értelmében a környezetvédőknek egy kilométeres távolságot kell tartaniuk a vállalat hajóitól, így fizikailag nem “kerülhetnek közel” hozzájuk.

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Elhalasztja a sarkvidéki fúrásokat a Shell » Think Outside The Box
    Közzétéve: 20.9.2012, 1:26 pm

    […] Greenpeace idén nyáron a tüntetések mellett hoaxkampányba is kezdett a fúrások megakadályozásáért. AKPC_IDS += "15976,";AKPC_IDS += "15976,";AKPC_IDS += […]

Szólj hozzá!