Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.7.2012

Súlyos aszályoknak nézhetünk elébe

Fotó:thoughtquotient.com/flickr.com

Az Észak-Amerika nyugati vidékeit 2000 és 2004 között sújtó aszály a legsúlyosabb volt az utóbbi 800 évben – mutatták ki kanadai és amerikai tudósok, akik azt jósolják, hogy a XXI. század hátralévő részében tovább fog súlyosbodni az aszály.

A Nature Geoscience című tudományos folyóirat internetes kiadásában közzétett tanulmányukban az Arizonai, a Massachusetts-i, a Coloradói, valamint a Brit-Kolumbiai Egyetem szakemberei arról írtak, hogy a 2000 és 2004 közötti aszály jellemzővé válik ebben az évszázadban. Modellezések alapján arra jutottak, hogy az ilyen aszályok mind időtartamukat, mind mértéküket tekintve gyakorivá lesznek a század végéig.

Ennél is rosszabb, hogy a csapadék várható mennyisége alacsonyabb lesz a század végére a 2000 és 2004 közötti aszály idején tapasztalthoz képest Észak-Amerika említett térségében. A tudósok szerint a vizsgált időszakban nem csupán a mezőgazdasági termelés romlott Észak-Amerikai nyugati vidékén, hanem a talaj szén-dioxid-megkötő képessége is.

Tanulmányukban a szakemberek utaltak arra, hogy az extrém éghajlati körülmények száma és mértéke a felmelegedésnek köszönhetően növekedett. Adataik szerint Észak-Amerika nyugati régiója legutóbb 1146 és 1151, valamint 977 és 981 között tapasztalt meg a 2000 és 2004 közöttihez hasonló aszályt.

Az Egyesült Államokban jelenleg is súlyos aszály van, az ország területének 20 százalékát sújtja extrém vagy kivételesen erős szárazság.

Forrás: MTI

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!