Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.7.2012

Kell-e ernyő a zöldeknek?

Romániai magyar környezetvédelmi szervezeteket tömörítő ernyőszervezet alakításának gondolatát vetette fel moderátorként Bardócz Csaba ikafalvi lelkész, az EMNT székelyföldi régióelnöke szerdán a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, Tusnádfürdőn. A meghívott zöldek azonban nem támogatták egyöntetűen az ötletet.

B.D.T.

A környezettudatosságra nevelés lehetőségeiről, illetve a zöld szervezetek közti együttműködési formákról beszélgettek többek közt szerda délelőtt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kós Károly sátrában környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek, aktivisták.

Egy napi aktualitású téma is szóba került a beszélgetésen: a medvék jelenléte a településeken. Riogatunk a médiában is, hogy a medvetámadások milyen gyakoriak – ám közben elfelejtjük, mi, emberek mennyire zavarjuk a medvéket élőhelyükön – vetette fel Dezső László, az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos elnöke. Amikor 1792 méter magasan, a hegy tetején egy magyar rendszámú terepjárónak folyik ki az olaja, mert felütötte egy sziklán, vagy amikor egy olyan helyen, ahol 100 éve dördült el az utolsó puskalövés, egy magyarországi csoport tűzijátékkal ünnepli születésnapját, akkor nagyon komoly gondok vannak – ecsetelte tapasztalatait. Roppant károsnak nevezte, hogy motoros, ATV-s, gépkocsis csoportok dúlják fel a hegyeket-völgyeket, nem is az erdei utakon, hanem árkon-bokron keresztül, sőt még versenyeket is szerveznek.

Amíg az egész társadalom érdektelennek mutatkozik a környezetvédelmi problémák iránt, addig nehéz hatékony nevelési tevékenységet végezni, ennek ellenére a gyermekeket tanítani kell arra, hogy ha nem is szedi össze más szemetét, de ne szemeteljen – vélte Dezső László. A gondatlanságból, pl. egy cigarettacsikk elhajításából súlyos természetkárosítás származhat, mint legutóbb pl. a gyilkostói erdőtűz.

Az EKE elnöke úgy vélte, Romániának a skandináv országoktól kellene példát vennie a természetvédelem tekintetében, átvenni a jó és működő gyakorlatokat. Ahogy Izland rájött arra, hogy a bálnavadászatból származó jövedelemnél sokkal nagyobb bevétele lesz, ha a turistáknak megmutatja az élő bálnát, nálunk is inkább fotózni kellene a havasi gyopárt, és nem leszedve árulni a turistáknak.

Para Zoltán, a Csomád-Bálványos Natura 2000-es területet kezelő Vinca Minor Egyesület elnöke azt nehezményezte, hogy természetvédelmi területek gondnokaiként nagyon kevés jogkörük van megakadályozni a természetkárosítást. Ebben egyébként a jelenlévők mind egyetértettek, hogy szükség lenne a büntetésekre, jogszabályok alkalmazására. Ráduly Attila, a felső-háromszéki Zöld Nap Egyesület elnöke szerint elsősorban személyes példamutatással lehet hatni a közvetlen környezetünkre, hiszen így hatékonyabb, mintha például a tananyagba kötelező tantárgy lenne.

Eltűnőben vannak a természetvédelmi területeink, és ez ellen külön-külön a zöld szervezetek nem tudnának tenni, csak közösen – vélte Dezső László. Hangsúlyozta, maga az EKE is ernyőszervezetnek nevezhető, hiszen 16 önálló és egyenjogú osztályból áll, ezek közt van 2 társult szervezet is, akiknek szintén ugyanolyan joagik vannak. Az EKE a legrégebbi, legnagyobb hagyománnyal rendelkező környezetvédő szervezet Romániában, saját székházzal rendelkezik, képzési központot fog létrehozni, saját rendszeres és minőségi közlönyt jelentet meg. Kísérletet tettünk már arra, hogy bevonjunk a tevékenységünkbe más zöld szervezeteket is, ám azok túlságosan féltették az autonómiájukat – mondta. Emiatt szerinte nem hatékony, és lehetne eredményesebb az együttműködés.

Szász Péter barlangász elmondta, van országos barlangász-szervezet, ám egy mindent átfogó környezetvédelmi ernyőszervezet hasznával kapcsolatban szkeptikus, mivel annyira sokfélék a szervezetek, és féltik önállóságukat.

Székelyföldön rendszeresen megszervezik a zöld civil szervezetek találkozóját, ahol az aktuális problémákat beszélik meg vagy az összehangolt akcióikat – mondta el Ráduly Attila. Ám e szervezetek annak nem látják értelmét, hogy egy újabb jogi személyt jegyezzenek be, és formális keretet adjanak egy összefogó szervezetnek.

A jelenlévők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy szükséges a kapcsolattartás és együttműküdés, és megosztottak néhány yahoogroups-leveleőlistacímet, ahol a téma iránt érdeklődők értesülhetnek a szervezetek tevékenységeiről: zoldinfo@yahoogroups.com, zoldsziv@yahoogroups.com, turazas@yahoogroups.com.

Címkék: , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Bence
  Közzétéve: 25.7.2012, 9:51 pm

  Bardócz Csaba már rég nem lelkész, mindig is politikus volt, a környezetvédelemhez pedig semmi köze. Ebből is próbálna valamilyen politikai eredményt kisajtolni, jó, hogy a zöldek nem mennek be ebbe a zsákutcába.

 2. A hozzászólás szerzője: ila
  Közzétéve: 26.7.2012, 8:57 am

  Jó, hogy tárgyalunk , de még jobb lenne többet is TENNI!

 3. A hozzászólás szerzője: Márk-Nagy János
  Közzétéve: 26.7.2012, 10:30 am

  A természetvédelmi területek gondnokait kérdezném: miért csak siránkoznak, hogy mások nem érvényesítik a törvényt? Érvényesítsék ők a törvényt! Adjanak ők büntetéseket!

Szólj hozzá!