Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.7.2012

Pászkány az Adevărulnak: “lemondok a parkról, csináljanak vele, amit akarnak”

“Miért kínlódjak, ha mások jönnek és ellenzik? Nekem nincs szükségem arra a parkra. Jöjjenek ők és tegyenek valamit, ültessen mindenki amit akar. Vitatkozzanak, akivel akarnak, engem nem érdekel” – mondta Pászkány Árpád, a CFR klub tulajdonosa a tegnapi civil bejelentésre reagálva az Adevărul napilapnak.

Az üzletember azt is elmondta, hogy a park rendbetétele nem is az ő kezdeményezése volt, hanem a vasúttársaságot felszólította a városháza, hogy kezdjenek valamit a parkkal, ők pedig a klubhoz fordultak, hogy “csináljatok ti ott egy sportközpontot”.

A műfüves futballpálya lelakatolását Pászkány azzal magyarázta, hogy megkísérelték felgyújtani. “Az az egyetlen lezárt terület, terület, azonkívül szabadon látogatható, pedig nem egy közpark, hanem a CFR alkalmazottainak és a szakszervezeteknek fenntartott park” – mondta. Állítása szerint 60 tonna hulladékot szállítottak el a parkból, építkezési törmelékektől a környező vállalatok szemetéig.

A Vasutasok parkját 25 évre vette koncesszióba a futballklub évi 64 ezer euróért. A Vasúttársaság és a klub közötti szerződést 2006-ban írták alá, a park viszont csak 2010 júniusában került átadásra. Pászkány 1,5 – 2 millió eurós befektetést ígért egy sportközpont létrehozására. Ez két nagyobb és két kisebb gyepes pályát és két műfüves pályát jelentene, amelyeken a klub junior és ifjúsági csapatai edzenek. Amikor nincs edzés, a pályákat ki lehet bérelni, a játszótér és a park többi része pedig szabadon látogatható lenne – írja még az Adevărul. Pászkány kiemelte azt is, hogy nem akar profitot termelni a parkból.

Címkék: , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: kekec
  Közzétéve: 25.7.2012, 12:03 pm

  Zseniális kezdeményezés a civilek részéről. Nézhetjük most még tíz évig, milyen trehány marad az az egész park. Okos, okos. És azt is megnézem, hány napig “takarítgatják” majd a parcellájukat. Esetleg a Farmville-ben.

 2. A hozzászólás szerzője: kesztió
  Közzétéve: 25.7.2012, 2:02 pm

  Én a zöldekkel általában egyetlen dologban tudok egyetérteni: az általános céljaikkal.

  A „gyakorlati megvalósítás” ,azaz a dilettánsnál dilettánsabb kezdeményezéseik – lobbi az atomenergia korlátozásáért, a Verespatak-cirkusz stb. és (nem utolsósorban) a jelen bejegyzés témája – viszont kifejezetten irritálnak.

 3. A hozzászólás szerzője: no para
  Közzétéve: 25.7.2012, 3:17 pm

  asszem igazat kell adjak kekecnek, megneznem melyik civil setalna oda be nyugodtan a csajaval… a halal sem jart oda amugy, valszinu ezutan sem fog, foleg azok nem, akik most nagyon akadekoskodtak. amugy is inkabb az insomniaban toltik a napokat. na de meglatom mi lesz. legalabb egy bicikliut kene ahol jol ki lehetne hajtani es nem kell gyalogosakat es autokat elutni.

 4. A hozzászólás szerzője: XYZ
  Közzétéve: 25.7.2012, 7:27 pm

  Ha ezek a zöldek (vagy csak zöldfülűek?) az Insomniában tanyáznak, miért nem veszik észre oda- vagy hazamenet, hogy a szárazságtól elhalnak a főtéri fák. Senki sem locsolja. Miért nem azért ordítanak, miért nem szervezik (szerveztetik) meg a heti egyszeri locsolásukat. Akkor nem pusztulnának el!

 5. A hozzászólás szerzője: Ercsey-Ravasz Ferenc
  Közzétéve: 26.7.2012, 8:22 am

  Azt hiszem, az egész civil mozgalomra ráférne egy rostálás, mert ami most van az elhanyagolható kivételektől eltekintve gittegyletek burjánzása. Időnként látványos civil mozgalmi konferenciákat szerveznek, meg ilyen elbénázott akciókat, amelyeknek eredménye jó esetben nulla, rossz esetben lásd fentebb.
  Nekik viszont mindegy, mert:
  1. Be tudnak számolni a konferenciákon az akcióról, amellyel “sikeresen elejét vették”
  2. El tudnak számolni komoly adag pályázott pénzzel
  3. Kielégül a feltűnési és fontoskodási viszketegségük
  Ami speciel a zöldeket illeti, megfontolhatnák már egyszer, hogy a környezetnek sem az a legjobb, ha két négyzetméter lósóska ürügyén mártírgesztusokkal padlóra küldenek minden épkézláb projektet. Már csak azért sem, mert az embereknek előbb-utóbb elege lesz abból, hogy miattuk semmi sem valósulhat meg s eltűnik mögülük a nyilvánosság támogatása.

 6. A hozzászólás szerzője: bekuci
  Közzétéve: 26.7.2012, 11:02 am

  Én szeretem a parkokat, zöldeket, lombos fákat, ápolt füvet, tisztaságot az ilyen helyeken, szivesen kiülnék egy padra olvasni vagy sétálnék. Szerintem másnak is szüksége lenne erre, mivel a sétatéren hétvégén pl. egy tűt sem lehet leejteni. Uh. kellenek a zöld területek, lósóskával vagy tölgyfákkal, ki ahogyan gondolja.
  Például egy Babes-park félét is el tudnék képzelni, ahol zöld is van, sportpálya is van, játszótér is van.
  De ahogy ez a park az utóbbi idében kinézett, egyáltalán nincs rendben. Nem értek egyet azzal, hogy kizárólag egy sportklub használhassa, viszont arra is kiváncsi vagyok, hányan fognak kimenni rendszeresen parcellát művelni, parkot ápolni a zöldek közül, hányan és mennyi pénzt adnak kavicsozásra, padokra, lámpákra, szemeteskukákra, a pályázati pénzek meddig folynak és egyáltalán… meddig tart a civil társadalom lelkesedése.
  Mert bár én szeretem az ápolt parkokat, nem érzek magamban kellő energiát szemétszedegetésre, virágültetésre meg ilyesmikre. S gondolom, nem én vagyok az egyedüli.

  • A hozzászólás szerzője: NitRo
   Közzétéve: 26.7.2012, 6:52 pm

   Ki beszélt itt arról, hogy egy sportklub használná a parkot? A CFR befektetné a pénzt, megépítené a pályákat, amelyeken a saját ificsapatai edzenének és azon kívül meg az használhatja aki csak akarja, mint a többi műfüves pályát a városban.

 7. A hozzászólás szerzője: piszkosfred (álnév)
  Közzétéve: 27.7.2012, 10:32 am

  bravo zoldek vagy akarmik , egy ujabb elpuskazott, atgondolatlan otlet, megnyilt az ut hogy konnyebben beepitsek a parkot, lakasokkal vay irodahazakkal (kockaztassak meg egy oszeeskuveselmeletet, hogy epp ez volt a celja az egesznek? vajon ki finansziroz kit?)

Szólj hozzá!