Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.7.2012

Fogadj örökbe egy parcellát a Vasutasok parkjából!

Szeretnél egy darabkát Kolozsvár második legnagyobb parkjából? Nemsokára szimbolikus “parcellaosztás” keretében választhatsz néhány négyzetmétert, amelyet – már nem szimbolikusan – rendben is lehet, sőt, kell tartani. Folytatódik a civilek akciója “a Vasutasok parkja a kolozsváriaké” mottó jegyében.

R. T.

Kolozsvári civilek kétéves projektet állítottak össze, melynek célja a Vasutasok parkjának rendbetétele, illetve a zöldövezet létezésének köztudatban való megerősítése. A projekt alapját az AltArt Alapítvány Lehetséges Kolozsvár c. projektje szolgáltatta – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Szakáts István, a szervezet elnöke és Adrian Dohotaru, a Társadalmi Akciócsoport vezetője. A projekt alternatívát kínál a CFR 1907 futballklub által tervezettekre, illetve párbeszédet kezdeményez mind velük, mind a civil társadalommal, hogy a végeredmény a város lakosságának és a hatályban levő törvényeknek is megfeleljen.

Az első konkrét lépés az “örökbefogadási” akció lesz, amelynek honlapját a hét folyamán véglegesítik. Itt műholdkép alapján bárki kiválaszthat egy területet, amelyet virtuálisan kijelöl saját maga számára, és ezen füvet nyírhat, növényeket ültethet stb., és ezt már a valóságban.

Az ezután következő rendezvények (a tervek szerint utcai fesztiválok, cserebere vásárok, vetítések stb.) mellett a civilek petíciót indítottak, amelyben felszólították a feleket, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket, szervezzenek közvitákat az újrarendezési terv kapcsán, illetve engedélyezzenek szabad bejárást a park teljes területére.

>>Kattints a program idei tervezetéért!

A Vasutasok parkjával kapcsolatban különben már 2008 óta folyik a civil tiltakozás; ekkor megtámadtak egy koncessziós szerződést, amit aztán érvénytelenítettek. A nagyobb lendület tavaly tavasszal kezdődött, amikor lakossági észrevétel nyomán kiderítették, hogy a munkálatok elkezdődtek, a műholdképek alapján 112 fát és bokrot vágtak ki. A közelben lakók szerint darukkal és buldózerekkel tarolták le a növényzetet. Az első tiltakozás után a parkot kinyitották, a munkálatok azonban nem álltak le.

A civilek több mint 100 bejelentést tettek a különféle illetékes szerveknél, a bukaresti Környezetvédelmi Őrség pedig végül bírságot is kiszabott. A CFR futballklubot be is perelte az Alburnus Maior egyesület, az állításuk szerint illegális építkezések leállítását követelve, a tárgyalásig viszont a focipálya felépült, és a pert elveszítették azzal az indoklással, hogy “már nincs munkálat, amit leállítsanak”.

A CFR idén tavasszal faültetési akciót szervezett két líceum diákjainak bevonásával, Szakáts szerint azonban ennek sok haszna nem volt, mivel a park legszélét ültették körbe, a letarolt terület – ahol még nem épült semmi – érintetlenül maradt továbbra is.

A civilek különben nem önmagában a CFR befektetését kifogásolják, hanem ennek módozatát és a közbeszéd hiányát. Éppen ezért kezdeményezik most, hogy a civil társadalom, a befektetők és a városháza közvitát folytasson a park sorsáról, figyelembe véve a reális igényeket és a hatályos törvényeket. A park funkciói ugyanis az érvényben levő városrendezési tervben le vannak szögezve, és ezt a koncesszióba vevő fél sem hagyhatja figyelmen kívül. Így mindenképpen általános és ingyenes használatban kell lennie – mondta még Szakáts.

A civil társadalom két képviselője azt is hangsúlyozta, hogy az egész Vasutasok parkja körüli akció elsősorban nem zöld, hanem társadalmi jellegű: a lakosság megszólítását célozzák, a park létének tudatosítását, valamint aktív beleszólást a városrendezésbe.

Címkék: , , ,

9 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: NitRo
  Közzétéve: 24.7.2012, 5:36 pm

  Már elnézést, de ki az aki itt örökbe adja a területet? Én úgy tudom, hogy a Vasutasok parkja magánterület és így csak a tulajdonosnak áll jogában szétosztani a területét, még szimbolikusan is.

  • A hozzászólás szerzője: kisvakond
   Közzétéve: 25.7.2012, 8:01 am

   Egy városi park meghatározás szerint nem magán-, hanem közterület.

   • A hozzászólás szerzője: NitRo
    Közzétéve: 25.7.2012, 8:35 am

    Ezt a mesét te sem hiszed. Ez nem sétatér, amely a város tulajdonában áll, hanem egy olyan park, amely a vasúttársaság tulajdonában állt évtizedek óta. Ha utánanéztek volna a cikk írok is egy kicsit, akkor tudnák, hogy ez a park gyakorlatilag 25 magára volt hagyva és a városháza szólította fel a vasúttársaságot, hogy csináljon vele valamit, erre a vasút megkérte Pászkány Árpádot, hogy fektessen be. Ő és a klub úgy határozott, hogy a régi salakpálya helyén egy műfüves pályát hoz létre, egy másik területen rendes pályát, a parkot meg felújítja és a játszóteret rendbeteszi.
    Itt van egy olyan cikk, amiben megkérdik Pászkány véleményét az ügyről és amiben ő azt mondja, hogy lemond a parkról és csináljon a civilszféra valamit vele, ha annyira odavannak érte: http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Patronul_CFR-Arpad_Paszkany-acuzat_ca_a_distrus_un_parc_din_Cluj_0_742725855.html
    Hol voltatok az elmúlt 25 évben? Hol voltatok mikor az új stadion építésénél fákat vágtak ki? Hol voltatok mikor a Sétatér felújításánál a fákat megcsonkították?

   • A hozzászólás szerzője: NitRo
    Közzétéve: 25.7.2012, 8:42 am

    Akkor a CFR stadion is közterület?

  • A hozzászólás szerzője: zergebeka
   Közzétéve: 25.7.2012, 8:48 am

   Úgy látom nem érted a lényeget. Tulajdonjog átruházásáról nem esett szó, csak arról, hogy elindult egy kezdeményezés, amin keresztül megmutathatod, hogy érdekel mindaz, ami a közvetlen környezetedben történik.

   • A hozzászólás szerzője: greg
    Közzétéve: 25.7.2012, 9:19 am

    @ zergebeka. Igen ez ilyen “kergebékás”, dögöljön a szomszéd kecsk(ebékája)éje is….megmutathatod…magamutogatás inkább.

 2. A hozzászólás szerzője: greg
  Közzétéve: 25.7.2012, 8:37 am

  Az egész Vasútasparki herce-hurcával kapcsolatosan egy csomó gondolat, kérdés fogalmazódik meg bennem: Egy belinkelt Google Earth légifelvétel és egy besztercei építész skiccén kivül nem találtam sehol egy részletesebb leírást a park jelenlegi állapotáról, tulajdonjogi státuszáról, a tervezett felújításról (kissé részletesebben) csak ködösítéseket, hogy kinek milyen fennkölt vagy galád, nyilt vagy burkolt célja van a park rekonstrukciójával. A jelenlegi állapot megtekinthető, ha valaki arrajár, kivülről és ha van mersze belülről is./ A történelem folyamán bármilyen mecénás, fejlesztő, beruházó (nevezzük őket, ahogy akarjuk) ha valamire pénzét áldozta, valamilyen erkölcsi-érdekeltségi-hirnévkeltási elvárása volt, az illető kor szokásainak vagy saját emberi tartásának megfelelően, vagyis el tudom képzelni, hogy P.Á. üzletember, ha a hangoztatott 2 millió EUR beruházást megvalósítaná valamilyen szinten elvárásai és igényei is lennének. / Persze ezeket a dolgokat meg lehetne tárgyalni, komolyan, higgadtan, racionálisan egy asztal mellé leülve./ Persze a magamutogatás, exhibicionizmus, vádaskodás netalán botránykeltés manapság jobban eladható mint az előző megoldás./ Aztán nem tudom mit takar ez a civilek elnevezés, egy Szakács István képviselte alapítvány és Adrian Dohotaru, a Társadalmi Akciócsoport (mintha valami rohamrendőrség vagy commando lenne) vezetőjén kivül./ …A projekt alternatívát kínál a CFR 1907 futballklub által tervezettekre, illetve párbeszédet kezdeményez mind velük, mint a civil …stb… ennek ellentmond ez az “örökbefogadási” akció, gyerekes és egyben siralmas dolog, amelyre szót sem érdemes vesztegetni./ Nem emlékszem, hogy az illető úrak tiltakoztak volna a kolozsvári Főtér “kvázi lerombolása”, vásári rendezvények helyszinévé változtatása, a belváros számtalan műemlékének rombolása, pusztulása, pusztítása, a Bánffy-palota és a Román Opera épületeinek lassú enyészete, az utóbbi háta mögötti szintén zöldövezet-park pusztulása és még sorohatnám hosszasan, ellen. Lényegében minden megelőlegezett bizalom ellenére ettől válik hiteltelenné az egész tiltakozás./ Ezért gondolom, hogy a megmozdulás célja nem valamiért, hanem valaki ellen van./

  • A hozzászólás szerzője: NitRo
   Közzétéve: 25.7.2012, 11:23 am

   Volt a Transindexen évekkel ezelőtt egy képes beszámoló a Vasutas park helyzetéről, már akkor siralmas volt a helyzet, de érdekes módon akkor egy most tiltakozó “zöldnek” sem jutott eszébe, hogy oda kéne menjen és rendet tegyen.

   • A hozzászólás szerzője: greg
    Közzétéve: 25.7.2012, 12:10 pm

    Igy igaz. Miért kell mindig akkor tiltakozni és fanyalogni mikor, jól/rosszul, valaki tevőlegesen akar valamit.

Szólj hozzá!