Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.7.2012

Közvitát követelnek a civilek a kolozsvári Vasutasok parkja sorsáról

Kolozsvári civilek nyílt levelet írtak a város lakóinak, polgármesterének, Emil Bocnak, a városvezetőségnek és a CFR futballklubnak címezve, amelyben kérik a feleket, tartsák tiszteletben az érvényes jogszabályokat, és kérjék ki a civil társadalom véleményét a Vasutasok parkjának sorsával kapcsolatosan.

Az 5,5 hektáros park Kolozsvár második legnagyobb parkja, és a kolozsvári regionális vasúttársasághoz tartozik, amely 2010-ben kötött együttműködési szerződést a futballklubbal. A parkban – annak ellenére, hogy közterület, amelyre ingyenesen beléphet bárki – a klub 2011 tavaszán illegálisan fákat vágott ki, és engedély nélküli építkezést folytatott, a park közepén műfüves pályát hozott létre. Többszöri feljelentés után a klub büntetéseket kapott, az illegalitást a műemlékvédő bizottság, a városháza és a területi építészeti felügyelőség is konstatálta a helyszínen. Ennek folyományaként a klub képviselői bejelentették, hogy megőrzik a terület zöldövezet jellegét, és bejárást biztosítanak a polgároknak. Ám ezt az ígéretet nem teljesítették – írják a civilek a nyílt levélben. Az illegálisan kialakított pálya például le van lakatolva, csak a CFR klub sportolói használhatják – róják fel.

Az aláírók ennek fényében kételkednek abban, hogy a befektetőknek valóban az a szándéka: a park tervezett újrarendezésekor betartja a törvényes előírásokat. (A Ziua de Cluj azt írja, a klub 2 millió eurót fordítana az újrarendezés munkálataira, amelyhez megkapta már az urbanisztikai engedélyt.)

Az aláírók követelik a törvények betartását, beleértve az illegális létesítmények lebontását, közviták szervezését az újrarendezési terv kapcsán, illetve szabad bejárást a park teljes területére. A városvezetőség kötelessége és felelőssége, hogy Kolozsvár ezen közterületének sorsát szorosan figyelemmel kövesse – hívják fel a figyelmet. Kérik a helyi hatóságokat, szervezzenek megbeszéléseket a klub, a hatóságok, a lakók és a szakértők részvételével július 23-27. között akár a városházán, akár a park területén.

A közvitára felszólító petíciót itt lehet aláírni.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Fogadj örökbe egy parcellát a Vasutasok parkjából! » Think Outside The Box
    Közzétéve: 24.7.2012, 4:52 pm

    […] vezetője. A projekt alternatívát kínál a CFR 1907 futballklub által tervezettekre, illetve párbeszédet kezdeményez mind velük, mind a civil társadalommal, hogy a végeredmény a város lakosságának és a […]

Szólj hozzá!