Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.7.2012

Pillepalack-tutajjal úsztak le a Visztulán lengyel diákok

Fotó: Dmitry Sharomov/balticaproject.eu

Hulladékból épített tutajjal öt hét alatt több mint 860 kilométert tett meg a Visztulán egy környezetvédő diákcsoport: Krakkóból Gdanskba úsztak le, ahol az ökoprojekttel a helyi vitorlásparádéban is részt vettek.

A krakkói diákok újrahasznosítható hulladékból építették fel tutajukat, mert szokatlan vízi túrájukkal a környezetvédelem szükségességére kívánják felhívni a lengyelek figyelmét. A diákok nemcsak utaztak, hanem víztisztasági méréseket is végeztek, partokat takarítottak és az út egyes állomásain előadásokat tartottak a céljaikról.

A Baltica Project nevű akció még nem ért véget: a több száz kilométeres utat a tervek szerint felfelé a folyón, árral szemben is megteszik, majd kézi meghajtású járművük alkotóelemeit a krakkói szelektív szeméttelepen adják le.

A környezetvédelmi akciót a frissen érettségizett Zuzanna Lukasik találta ki, a tutaj kapitánya. Ő volt az egyetlen, aki végigevezte az egész távot, a csapat többi tagja hetente váltotta egymást.

A diákok szerint a több mint 2,5 ezer műanyag palackból, 20 méter hálóból és fa raklapokból épült tutaj meglepően jól irányíthatónak bizonyult. Azt viszont elismerték, hogy amikor nagyobb hajók úsztak el mellettük, mindig fel voltak készülve az életmentő partraszállásra.

A fiatal környezetvédők nagyon dicsérték az útközben megismert emberek nyíltságát és segítőkészségét, de bevallották, hogy kellemetlen élményben is volt részük, amikor valaki éjszaka ellopta a kajakjukat, majd eloldotta a tutajt a rajta alvókkal.

Forrás: MTI, Baltica Project

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Projekt Baltica: így lehet jó buli is egy környezetvédelmi akció » Think Outside The Box
    Közzétéve: 26.7.2012, 10:35 am

    […] előtt néhány nappal hírt adtunk arról, hogy a krakkói diákok újrahasznosítható hulladékból építették fel tutajukat, mert […]

Szólj hozzá!