Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.7.2012

Nem hagyják kiárusítani erdőségeiket a britek


Fotó: naturalengland/flickr.com

Hatalmas felháborodással fogadta Nagy-Britannia lakossága, hogy a kormány 258 ezer hektár állami erdőt akar eladni. Canterbury érsekétől Annie Lennox énekesnőn keresztül Judy Dench színésznőig nagyon sok személyiség csatlakozott az erdők magántulajdonba kerülése ellen tiltakozó társadalmi kampányhoz. A brit kormány mindeddig nem állt el egyértelműen a tervtől – írja a BBC.

Ám a kormány által felkért független szakértők is amellett foglaltak állást, hogy a köztulajdonban lévő erdők nemzeti erőforrásnak számítanak, amit nem szabad áruba bocsátani. Az erdők vezethetnek el a fenntartható gazdasági újjáéledéshez – érveltek. A kormány képviselői korábban azt nyilatkozták, elfogadják a testület döntését, és leállítják az állami erdőségek kiárusítását, ám az erdőkért összefogó civilek egyelőre szkeptikusak. Több mint félmillióan írták alá az intézkedés ellen tiltakozó petíciót.

A szerdán publikált jelentés készítői több mint 42 ezer szervezettől és magánszemélytől kaptak javaslatot, ötletet, hozzászólást az erdők jövőjéről. Az erdők természeti és társadalmi tőkéjének újfajta értékelési és menedzselési stratégiájára, új elméleti és cselekvési kultúrára van szükségünk a fákról és az erdőségekről – vonta le a következtetést a jelentés előszavában a független szakértői csoport vezetője, Liverpool püspöke, James Jones atya. Jelenleg Anglia erdőségeinek 18%-a van állami kézben.

Forrás: BBC

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: A lakosság tiltakozására hallgatva nem adják el az angol erdőket » Think Outside The Box
    Közzétéve: 5.2.2013, 9:44 am

    […] A brit lakosság felháborodását követően a kormány bejelentette: nem adják el a közösségi tulajdonban lévő erdőket Angliában, hanem egy állami alapot hoznak létre, amely megőrzi a jövő generációknak ezt a nemzeti erőforrást – írja a BBC. Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter megígérte, érvénytelenítik azt a határozatot, amely az állami erdők 15%-ának értékesítését engedélyezte volna. […]

Szólj hozzá!