Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.6.2012

40 új, állkapcsos hangyafajt fedeztek fel


A fotó Gary Alpert és David General tulajdona (via livescience.com)

Negyven új hangyafajt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken. Ezzel a Fülöp-szigeteken felfedezett fajok száma elérte a kilencvenkettőt, ami közel harmada a világon ismert hangyafajoknak.

A Fülöp-szigeteki Palawani Állami Egyetem kutatói David M. General irányításával több alkalommal végeztek kutatásokat Luzon szigetén. Az első gyűjtéseket 2003-ban és 2004-ben végezték, ahol 27 évvel korábban kiirtották az erdőségeket, hogy új területeket biztosítsanak a kukoricatermesztéshez.

A vizsgálat idején az őshonos hangyapopuláció már kiheverte élőhelyének lerombolását. A kutatócsoport 2009-ben ismét visszatért a szigetre, ahol ismét több új hangyafajt azonosítottak – olvasható a LiveScience portálon. A kutatásról a ZooKeys című folyóiratban jelent meg tanulmány.

David M. General szerint a Luzonon felfedezett 40 hangyafaj 11 nemhez tartozik. “Nagyon szokatlan ez a fajgazdagság egy ilyen viszonylag kis ország esetében. A Fülöp-szigeteken azonosított nemek száma kétszer nagyobb, mint a biodiverzitásáról híres Madagaszkáron, ám a kutatások még csak a kezdet kezdetén tartanak a 7100 szigeten elterülő országban” – hangsúlyozta David M. General.

A most felfedezett hangyafajok csak kissé különböznek a korábban ismertektől. Ám a kutató szerint az aprócska különbség igenis jelentős a rovarok szempontjából. A szakértő a legérdekesebbnek a szájszervüket tartja a “száron” előretolt állkapoccsal.

“Mivel a hangyák esetében az állkapocs inkább ’emberi kézként’ működik, ez egy fontos adaptációs megoldás” – fogalmazott David M. General.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!