Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 29.6.2012

Dobrin Mexikóban, öngóllal nyerő focicsapat: futball és urban legendek

Mindjárt itt a futball Európa-bajnokság döntője, ennek apropóján a focival kapcsolatos sztorik, pletykák, városi legendák is előkerülnek. „Az új szájhagyomány” semmilyen területnek nem kegyelmez – miért pont a foci menekülne meg?

R.T.

Néhány klasszikust az Urbanlegends.hu is feldolgozott, például azt, hogy 1992-ben az akkori Európa–bajnok dánok utolsó pillanatban, a strandról utaztak el a kizárt Jugoszlávia helyett, vagy hogy mondta-e Puskás Ferenc, hogy „kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci”? (A verdiktum bizonytalan.) Sőt, az egyik legfrissebb, hazai vonatkozású pletykával is foglalkozott, amely szerint az idei, Bukarestben tartott Európa Liga döntőre tartó 400 Bilbao-szurkoló tévedésből Budapesten kötött ki. Aznap az egész világsajtó ezen nevetett, de aztán kiderült, hogy nem túl életszerű történet, a mellékelt kép digitálisan manipulált, és a budapesti repülőtér sem tud ilyen helyzetről.

A legendsrevealed.com oldal egyik szerzője, Brian Conin kimondottan sportok körül keringő legendákkal foglalkozik. Focis sorozatából megtudhatjuk például azt, hogy megfenyegette-e 1938-ban Mussolini az olasz válogatottat, hogy mindenkit kivégez, ha nem nyerik meg a világbajnokságot.

Mi Boros Miklós és Szucher Ervin újságírók segítségével hazai focicsapatokkal, meccsekkel, játékosokkal kapcsolatos legendáknak próbáltunk utánanézni. Vegyük sorra!

A Kolozsvár Aréna az Universitatea Cluj csapat stadionja

Egyszer egy U-szurkoló taxisofőr lelkesen magyarázta a telefonba szintén U-s haverjának, hogy bezzeg ha nekik is lenne egy Pászkányuk, aki építene egy stadiont, milyen csúcs lenne az U is. A hátsó ülésen felhördült az utas, persze csak magában: mi van, a közpénzből nem is volt elég? Rajta kívül még sokan gondolták úgy, hogy a Sétatér melletti stadion az egyetemi csapaté, pedig sohasem volt az. 1911-ben építették, ekkor a városé volt, ’20 után a román állam különböző sportszervezeteihez tartozott, az 1990-es évektől pedig a megyei tanácshoz. Különben maga a klub szurkolótábora is terjeszti időnként, hogy az övék a stadion. Eközben az U a legmagasabb bért, meccsenként 7500 eurót fizet a használatba vételéért, amely az egyéb költségekkel együtt akár 20 ezerre is felmehet.

A Kolozsvár Aréna

A CFR magyar csapat

A „kóólozsvári vasutasnak” minden igaz szívű magyar egyetemista szurkol, ha nem, akkor nem is igaz szívű. Elvégre a klubot magyarok alapították, és magyar a tulajdonos is – mondják. Ezzel szemben a szurkolók lelkesedésén – és persze az alapításon – kívül semmi nem indokolja a „magyar” klub megnevezést: Pászkány Árpád éppen hogy nem a nacionalista vonalat, hanem a multinacionális tőkét képviseli. A játékosok kétharmada külföldi, magyar játékos is csak egy van, egy frissiben igazolt futballista, de különben jellemzően még romániai állampolgárok is elvétve akadnak a csapatban (a jelenlegi lista itt tekinthető meg.)

Miért nem lépett pályára Nicolae Dobrin az 1970-es mexikói világbajnokságon?

Nicolae Dobrin, akit nagyon sokan a legnagyobb román futballistaként tartanak számon, egy pillanatot sem játszott 1970-ben a guadalajarai vébén. Később ő és az edző, Angelo Niculescu is megmagyarázták, hogy miért nem, viszont nyilatkozataik nem csengenek egybe. Dobrin 2007-ben azt állította, hogy egy szerencsétlen pókerparti volt az oka mindennek: egyszer elnyerte Radu Nunweiler Dinamo-játékos nagyon sok pénzét, az edző pedig ezért nem engedte pályára lépni.

Niculescu változata szerint azonban a válogatott játékos, bár zseniálisan focizott, egyáltalán nem volt csapatember, nem állt ki játszani, ha éppen nem volt kedve hozzá, kiszámíthatatlan volt, nem lehetett alapozni rá.

A két verzió mellett kering egy harmadik is, miszerint Dobrin az egész világbajnokságot végigitta, erre azonban semmilyen bizonyítékot nem lehet fellelni.

A CFR esete az élvonalba jutással

A CFR-t 2004-ben meglepetésként érte az élvonalba jutás, ahol azelőtt utoljára 1976-ban fordultak meg. Az ő döntő meccsükkel párhuzamosan játszott a petrozsényi Jiul és a medgyesi Gaz Metan, az utóbbi játék viszont tovább tartott. A kolozsváriak hamarabb lejátszották, a hangszórókon bekapcsolták a rádiót, amely a mérkőzést közvetítette, és a játékosok a pályán térden állva várták, hogy mi lesz az eredmény. Ez a része igaz is, a CFR honlapján is megemlítik, viszont azt is beszélik, hogy a továbbjutás gyakorlatilag annyira váratlanul érte őket, hogy a játékosok közül többen már összecsomagoltak a hazautazásra, és még csak egy hely sem volt lefoglalva az ünneplésre.

Sztorik, amelyek legendák, de nem “urbánusak”

Megkeresésünkre Szucher Ervin két történetet osztott meg az ASA Marosvásárhellyel kapcsolatban. Az egyik a szurkolókhoz fűződik: állítólag a bukaresti magyar egyetemisták, akik rendszeresen jártak a vásárhelyi csapat mérkőzéseire, az útszéleken kiaggatott trikolórokat hasznosították újra szurkolómezként. Mivel az ASA színei a kék-piros voltak, a zászlóból ki kellett vágni a sárgát, majd újra összevarrni. Ez pedig a lányok feladata volt, a fiúk az eltulajdonítás kockázatát vállalták fel.

A másik történet a klub két futballistájáról szól, Nagy Mikiről és Kanyaró Attiláról. Egy mérkőzésen – azt már Szucher sem tudta pontosan, melyiken – Nagynál volt a labda, Kanyaró pedig elfutott a jobb szélen, és odakiáltott, hogy „elmentem!” A stadionban viszonylag csend volt éppen, ezért tisztán hallatszott, hogy Nagy visszakiált: „akkor szervusz!”, és folytatja a cselezést. Kanyarót azután folyamatosan cukkolták, hogy „tényleg elmentél”.

Nem hazai sztorik közül pedig említsünk meg egy nagyon aranyosat, amellyel a Snopes.com legendavadász oldal is foglalkozott, annyira hihetetlennek tűnik. Az 1994-es karibi kupán (Shell Caribbean Cup) Barbados és Grenada mérte össze éppen az erejét, Barbados pedig csak akkor juthatott döntőbe, ha két góllal nyeri meg a meccset. A szabályok viszont azt is előírták, hogy ha egy mérkőzés hosszabbításban rúgott aranygóllal ér véget, a végső eredményt 2-0-ként könyvelik el. Éppen ezért a barbadosi csapat 2-1-es állásnál, a 87. percben berúgott egy öngólt, hogy a mérkőzés hosszabbításban dőljön el. Grenada csapata, látván a megváltozott taktikát, szintén egy öngólra kezdett hajtani, csakhogy Barbados sem hagyta magát, pontosabban az ellenfelet, így a mérkőzés utolsó három percében a nézők olyant láthattak, mint még soha: a barbadosiak a grenadai kaput védték kétségbeesetten, miközben a kapus azon igyekezett, hogy a saját kapujába juttassa a labdát. A furcsa védelem végül is sikeres volt, Barbados a hosszabbításban berúgta az aranygólt, és továbbjutott.

Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Alpar
    Közzétéve: 29.6.2012, 11:05 am

    Az ASA-val kapcsolatos legenda, hogy meccseikre Sepsiszentgyörgyről is feljártak a Vásárhelyről elszármazott munkások. Amikor Craiova ellen játsztak egyszer, a dühös, de tudatlan szurkolók leengedték a CV jelzésű autók kerekeit, mert craiovaiaknak vélték azokat.
    A másik legenda szerint volt egy Soarece nevu focista valamelyik ellenfél csapatnál, akit azzal ugrattak a szurkolók, hogy macskát juttattak a pályára.

Szólj hozzá!