Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.6.2012

Így épül a Prispa napelemes ház

Július 1-től látogatható Bukarestben a PRISPA napelemes ház, amellyel tervezői, a Bukaresti Építészeti Egyetem hallgatói szeptemberben Madridban is részt vesznek a Solar Decathlon Europe napelemes házak versenyén. A házat most a Leroy Merlin barkácskereskedés parkolójában állították fel, és egész július folyamán meg lehet tekinteni.

A csapat körülbelül másfél hónapja kezdte legyártatni a házhoz szükséges elemeket, június 15-én a konkrét építésnek is nekikezdtek, vasárnapra pedig teljesen elkészülnek, és bárki megtekintheti, “mit tud” egy hazai tervezésű napelemes ház.

A TOTB interjúja a PRISPA-csapattal itt olvasható.


Épül a váz


Daru hozza az előre összeállított házat


Előkészítik a napelemeket

Ha saját használatra szeretnénk majd egy ilyen házat, az sem lehetetlen: első becslések szerint mintegy 70 ezer euróba kerülhet, de ez még csökkenhet, illetve hosszú távon megtérül: gyakorlatilag többé nem kell villanyszámlát fizetni.

Fotók: PRISPA a Facebookon Kattints még több képért!

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Thibo
  Közzétéve: 27.6.2012, 10:10 pm

  Ezek életükbe egy kutyaólat se ütöttek össze.Ez a tákolmány kerülne 70 ezer euróba ?Na ne! Hosszú távon nem térül meg semmi , mert egyszerűen összedől !

 2. A hozzászólás szerzője: Boti
  Közzétéve: 28.6.2012, 12:46 pm

  Kedves Thibo, minek ez a gonoszkodas? A napelemek amugy nagyon dragak, utoljara mikor megneztem kb. 120 euro/negyzetmeter volt (kb 120-150 W/m2 max kapacitassal). Szoval annyi napelem hogy egy hazat ellason a mi klimank mellett, plusz az atalakito-tarolo rendszer bizony borsos arat jelent. Mindenkeppen gratulalok az uttoro probalkozashoz, es miert ne: aki jobban, olcsobban tudja megepiteni, tegye es ossza meg a vilaggal, csak nyerunk vele 🙂

 3. A hozzászólás szerzője: Thibo
  Közzétéve: 28.6.2012, 8:14 pm

  Én is megnéztem a napelem árakat a tegnap, éppen e cikk kapcsán.Az egész elektronika , elemestől egy 20 ezer euróba kerül.(120 négyzetméter).Ilyen szigetelt lemezes ,gipszkartonos akármi a LUXUSKIVITELBEN kivitelben is 300 eu/m2.Még egy tipp topp üdülőszerű modern épületecskénél , 100 nm lakófelületűnél ,is hiányzik 20 ezer euró….

 4. A hozzászólás szerzője: no para
  Közzétéve: 28.6.2012, 11:26 pm

  nekem kb 262 ev alatt terulne meg ez az osszeg a villanyon. de optimista vagyok az orvostudomany iranyaban is.

 5. A hozzászólás szerzője: Boti
  Közzétéve: 29.6.2012, 8:59 am

  @no para: és még ha diszkontálsz is tegyük fel jegybanki alapkamattal még megduplázhatod legalább azt a pár évecskét 🙂
  70 ezer euronak a kamatából hihetetlenül sok villamos energiát adnak, még melette jut egyébbre is

Szólj hozzá!