Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.6.2012

Mit fotóznak leginkább a kis székely “vadőrök”?

Májusban és júniusban két projektet is futtatott az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet, az Alcsíki-medence Natura 2000 terület és a Tusnádfürdő melletti Sólyomkő Természetvédelmi terület gondnoka. A projekteket Imecs István, a szervezet biológusa ismertette a TOTB-vel.

Májusban a Junior Ranger diákcsapatok voltak a „főszereplők”, akik a két terület környéki települések általános iskoláiból kerültek ki. Az egyenruhás „kis vadőrök” feladata az volt, hogy saját településükön fotózzanak mindent, amit pozitívnak, negatívnak, természetvédelmi vagy építészeti örökségnek gondol, minden olyat, ami szerves részét képezi a településén élők hétköznapjainak.

A Junior Ranger csapatok kirándultak is a természetvédelmi területeken; a szórakozás mellett előadást is hallgathattak, méghozzá saját munkájuk kielemzését. A legtöbbet fényképezett célpontok különben a víz, vizes élőhely, a borvízforrások, a fehér gólya, védett növények, a hód, fecskék, tarvágások erdőkben, kulturális örökség részeként a templomok, kúriák, székelykapuk, helyi gazdálkodás, állattartás és természetesen a lépten-nyomon előbukkanó kommunális hulladék voltak.

Júniusban fotókiállítás-sorozat indult minden érintett településen „Falvaink és környéke a diákok szemével” címmel. Június 3-án délelőtt Újtusnádon, délután pedig Csíkszentsimonon tekinthették meg a képeket, majd 6-án Csíkszentimre, 7-én Csíkszentkirály, 8-án Nagytusnád adott otthon a kiállításnak. Végezetül pedig 22-24-e között Tusnádfürdőn állították ki a diákfotókat a Városnapok alatt.

Az idei akciósorozat első lépés volt az irányba, hogy a diákság előbb-utóbb aktívan részt vegyen a saját települése és annak környéke értékeinek megismerésében és megőrzésében – véli Imecs. Az ACCENT szervezet fontosnak tartja, hogy értékként tekintsenek a környezetükben lévő örökölt elemekre, legyen az építészeti, néphagyományi, területhasználati, irodalmi vagy természeti örökség is.

A „Környezettudatos lépések az ember és természet harmonikus együttéléséért” című projektet a Polgár-Társ Alapítvány és a Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe támogatta. A „Partnerség a természetért” projekt támogatója az ENSZ Globális Környezetvédelmi Alapjának (Global Environment Facility – GEF) Kisprojekt Programja (Small Grants Programm – SGP).

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Attila
    Közzétéve: 28.6.2012, 11:53 am

    Ez mind szép és jó, meg hasznos is lehet …..

Szólj hozzá!