Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.6.2012

Bukarest zöldül: havonta egyszer teljesen lezárnák a belvárost

Havonta egyszer kiszorulhatnak a járművek Bukarest központjából, és kizárólag a gyalogosoknak adnák át a területet – jelentette be Ioana Şuteu, a fővárosi polgármesteri hivatal környezetvédelmi részlegének tagja. A kezdeményezés egyike azoknak a törekvéseknek, amelyekkel zöldebbé próbálják tenni a fővárost.

Bukarestben nagyon magas a közlekedés, az ipar, az építőtelepek és maga a földrajzi fekvés okozta szálló por koncentrációja. Az engedélyezettnél – évi 35 alkalomnál – jóval gyakrabban lépi át a felső határt, így a város levegője rendkívül egészségtelen.

Az önkormányzat tervezi, hogy a tömegközlekedési eszközöket biciklitartókkal is ellátják, így is ösztönözve a kerékpározás és a tömegközlekedés együttes használatát az autókkal szemben. A gépkocsiforgalmat úgy is csökkentenék, hogy a parkolókat az adminisztratív övezet szélén alakítanák ki, így ott kellene hagyni az autót, és más eszközökkel közlekedni tovább.

A főváros körül “zöld körgyűrűt” is kialakítanának, amelynek ültetése már régebben tervben van, viszont ehhez Bukarestet és Ilfovot egységesként kell kezelni – mondta Şuteu. Az önkormányzat továbbá a zöld tetők kialakítását, az elektromos autókat és az energiahatékony házakat is támogatja, adócsökkentéssel, illetve ingyen parkolási lehetőségekkel.

Bukarestben utoljára 1999-ben készült egy átfogó felmérés a város levegőjének minőségéről. Azóta csak egy mobil laboratóriummal mérik a szennyezőanyagok jelenlétét a város adott pontjain, elsősorban a forgalmas helyeken és a kórházak környélén.

Forrás: Agerpres

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!