Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.6.2012

Meghalt “Magányos George”, utolsó a galápagosi teknősök egyik alfajából

Fotó: A.Davey/flickr.com

Holtan találták vasárnap Magányos George-ot, a Galápagos-szigeteki óriásteknőst, amely az eltűnő fajok jelképévé vált, miután meghiúsult a szaporítására irányuló minden erőfeszítés – jelentették be a Galápagosi Nemzeti Park illetékesei.

Magányos George (Lonesome George) a galápagosi óriásteknős tizenegy alfajából a Geochelone nigra abingdoni nevűbe tartozott. Valószínűleg alfajának utolsó példánya volt. A park szóvivője szerint a teknőst felboncolják, hogy halála okát megállapítsák. A százéves teknős a kutatók több évtizednyi próbálkozása után sem vált apává. A szakemberek azt remélték, hogy a teknősmatuzsálem életéből még évtizedek lehetnek hátra, ezért 1993-tól több alfajhoz tartozó nősténnyel párosították, ám mindvégig sikertelenül.

Magányos George-ra egy magyar származású kutató, Vágvölgyi József bukkant rá 1972-ben. A teknőst ezután a Galápagos-szigeteki Charles Darwin Kutatóállomásra vitték, és szimbólum vált belőle.

„Vasárnap reggel a teknősöket felügyelő parkőr talált rá Magányos George-ra, az állat teste mozdulatlan volt. Élete véget ért” – jelentette be Edwin Naula, a Galápagosi Nemzeti Park vezetője. A teknőst Fausto Llerena találta meg, aki negyven éven át volt a gondozója. Naula azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az állat testét bebalzsamozzák, és kiállítják a parkban. Magányos George-ról tavaly a nagy japán földrengést követően érkezett hír Ecuadorból, amikor a szökőár miatt az óriásteknősnek is el kellett hagynia lakhelyét, átmenetileg a sziget magasabban fekvő területére költöztették.

Jelenleg mintegy húszezer óriásteknős él a Galápagos-szigeteken. A galápagosi óriásteknősök is azon fajok között voltak, amelyek tanulmányozása segítette Charles Darwint, hogy evolúciós elméletét megalkossa a 19. században. Rendszertani besorolásuk az utóbbi években megváltozott, a korábbi Geochelone nemből átsorolták őket a Chelonoidis nembe.

Forrás: MTI/Index.hu

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!