Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.6.2012

24 milliárd nejlonzacskót spórolt meg Kína


Fotó: Marc van der Chijs/flickr.com

Kína 4,8 millió tonna kőolajat, vagy ennek megfelelő 6,8 millió tonna szenet takarított meg a négy éve bevezetett nejlonszatyor-tilalom révén. Azzal, hogy megtiltották az ingyenes zacskók osztogatását a vásárlóknak, 800 ezer tonna műanyaggal, illetve több mint 24 milliárd darab műanyag zacskóval kevesebb került forgalomba az elmúlt négy évben.

Kína 2008. június elsején szüntette meg a különböző áruházak, élelmiszerboltok addigi gyakorlatát, a nejlonszatyrok ingyenes biztosítását, valamint a 25 ezredmilliméternél vékonyabb zacskók gyártását és forgalomba hozatalát.

A lépés sikeres, illetékesek szerint a nejlonszatyrok forgalma a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben a korábbi darabszámnak kevesebb mint az egyharmadára esett vissza, és ezzel egy időben elterjedtek a többször használatos, textíliából készült táskák.

A tiltás ellenére a műanyag zacskók még mindig széles körben használatosak, különösen a zöldség- és gyümölcs-értékesítés területén. Az illetékes hatóságok emiatt szigorúbb fellépést, vagyis ellenőrzéseket ígértek. Kínában 2008-as adatok szerint naponta 3 milliárd darab nejlonszatyor került forgalomba.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!