Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.6.2012

Parányi, narancsvörös rákfajt fedeztek fel Spanyolország partjainál


Forrás: thelivingocean.com

A rákfélék új faját fedezték fel Spanyolország északnyugati partjainál: a parányi narancsvörös színű ízeltlábú mindössze öt-hét centiméteres.

Az Atlanti-óceán legkeletibb csücskében felfedezett Uroptychus cartesi a tízlábú rákok (Decapoda) rendjéhez tartozik. Sokkal inkább hasonlít a remeterákokra, mint a valódi rákokra. Egyedeire korállok között, 1410 méteres mélységben bukkantak spanyol és japán kutatók. A kutatásról a Zootaxa folyóiratban jelent meg részletes tanulmány.

A rákocska a Chirostylidae-családba tartozik. Az európai vizekben ez a család negyedik ismert képviselője, de alakilag különbözik a legtöbb európai fajtól. A család tizennégy faja a Karib-tengerben honos, köztük található az Uroptychus cartesi legközelebbi rokona, az Uropzychus armatus. További száz fajuk a Csendes- és az Indiai-óceánban él.

“A rák a Csendes- és az Indiai-óceánon keresztül jutott el néhány millió évvel ezelőtt az Atlanti-óceánba” – hangsúlyozta Enrique Macpherson, spanyol kutató, a tanulmány társszerzője. A hat befogott egyedet a Barcelonai Tengerbiológiai Intézetnek és a Párizsi Természettudományi Múzeumnak adták át a kutatók.

A tízlábú rákok (Decapoda) az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rákok (Crustacea) altörzsébe és a felsőbbrendű rákok osztályába tartozó rendet alkotják mintegy tízezer fajjal. Megnevezésük némiképp megtévesztő, mert azt sugallja, hogy tíz járólábuk van, valójában legtöbbször nyolc, mert az első pár ollóra módosult, és nem vesz részt a helyváltoztatásban. A tízlábú rákok feje és tora fejtorrá nőtt össze, ezt a fejből kiinduló hátpajzs takarja. Kopoltyúik a hátpajzs két oldala és a tor közötti üregben helyezkednek el.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!