Think Outside The Box

Transindex rovatok


A WWF cikkei | 18.6.2012

Az vagyunk, amit megeszünk, vagy azt eszünk, amit elénk tesznek?

“Az vagyunk, amit megeszünk” – állítja a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó tapasztalat. De mi történik akkor, amikor élelmünk mibenléte nem a saját választásunkon, hanem a szállítók, termelők szigorú, profitorientált számításain múlik? A romániaiak jelentős többsége a nagy üzletláncok polcairól szerzi be a termékeket, és számuk egyre nő. Így az említett bölcsesség jelentése megváltozik: nem az vagyunk, amit megeszünk, hanem amit elénk tesznek, hogy megegyük.

Csibi Magor

Az üzletláncok dominanciája egyre nő, monopol helyzeteket alakítanak ki, ebben a kontextusban pedig joggal gondolkodhatunk azon, hogy ezek a vállalatok a profitszerzésen kívül mennyire vállalnak fel társadalmi szerepet is. A nagyvállalatok választásaitól függ többezer helyi termelő, közösség és iparág. Egy olyan jellegű döntésnek, hogy mi kerüljön a polcokra, és mi ne, nem csak gazdasági vonatkozásai vannak, hanem jóval változatosabb következményei. Ezek a döntések határozzák meg, kinek van esélye a piacon, kit fizetnek meg a termelésért, mennyire tiszteljük a természetet és mennyire befolyásoljuk a fogyasztót. Minden termék, minden döntés trendeket indíthat el és mentalitásokat változtathat meg.

A WWF által készített jelentés -az első, amely a gyorsan mozgó fogyasztási cikkek (FMGC) gyártóinak környezetvédelmi szereplését elemezte – néhány, a piac és a társadalom működésével kapcsolatos, fontos kételyt szeretne eloszlatni. Arra kerestük a választ, hogy a kereskedések milyen mártékben vállalnak felelősséget azzal a társadalommal szemben, amely a mindennapi profitjukat szolgáltatja. Szerettük volna megtudni, hogy léteznek-e zöld választási lehetőségek boltjaink polcain, hogy számolnak-e a boltok a hazai termelőkkel, és, talán a legfontosabb: hogy létezik-e átláthatóság az iparban.

A jelentés iparunk egy adott pillanatban készült helyzetképét mutatja be; vagyis csak azt az állapotot, amely jelenleg uralkodik. Megmutatja, mennyire vagyunk felelősek, nyitottak, mennyire érdekel a közvetlen hatásunk, a jövőnk és a társadalommal való párbeszéd. Az már csak tőlünk függ, hogy egy későbbi pillanatban mit mutat majd ez a kép. Készek vagyunk válaszolni erre a kihívásra?

A jelentésről

A Retailer Scorecard, amelyet ma tett közzé a WWF Románia, az első ilyen jellegű kutatás az országban, és arra a következtetésre jutott, hogy a hazai kereskedések nem átláthatóak, nem foglalkoznak a helyi termelőkkel, a környezettel, és megbízhatóság szempontjából is rosszul teljesítettek. Eközben ők azok, akik nagy befolyással lehetnének egy zöld gazdaság beindításában, és máris nagy hatással vannak a helyi termelők, a mezőgazdaság, a beszerzési lánc és a végső fogyasztó helyzetére.

A jelentés tíz üzletláncot vizsgál hat kulcsfontosságú szektorban: hal, tejtermékek, zöldség-gyümölcs, papíráru, mosószerek és környezetpolitikák. A kutatásban használt eszközök: megfigyelési lap, amelyet a WWF képviselői töltöttek ki a boltokban, és kérdőív, amelyet a vállalatoknak küldtek el. A végeredmény a két eszköz eredményeinek összeadásából származik.

Néhány következtetés:

– Egyik vállalat sem érte el a lehetséges maximum pontszám felét.
– A legzöldebb részleg a tojásszektor lett, a tejtermékek közepesen teljesítettek, míg az összes többi nagyon rosszul
– A vállalatok sorrendje a következőképpen alakult: Mega Image (42.92%), Billa (39,11%), Lidl (33,63%), Kaufland (28,18%), Auchan (17,26%), Carrefour (17,17%), Cora (15,38%), Real (13,89%), Profi (10,54%) és Penny Market (8,57%);
– Átláthatóság: a tízből csupán négyen válaszoltak a kérdőívekre
– Megbízhatóság: a kérdőív és a megfigyelési lap összevetésekor néhány vállalatnál hatalmas eltérések mutatkoztak
– Egyik üzletlánc sem forgalmaz biokertészetből származó zöldségeket vagy gyümölcsöket
– Csupán hárman forgalmaznak fenntartható halászatokból származó haltermékeket és csak ketten árusítanak környezetbarát mosószereket

A jelentés teljes egészében itt tekinthető meg.

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: sebok csaba
    Közzétéve: 19.6.2012, 7:59 pm

    Fogyaszto-gepek lettunk. A globalizalodo fogyasztoi tarsadalom tulelosdi jatekanak szemeteltakaritoi. A szomoru csak az, hogy meg fizetunk is erte…es nem is keveset.

  2. A hozzászólás szerzője: Tendenciózusnak nevezik a szupermarketek a WWF felmérését » Think Outside The Box
    Közzétéve: 20.6.2012, 4:31 pm

    […] is kiborította a Verespatak-reklámÖkokönyvtár Romániában: a nulla vízfogyasztású épületAz vagyunk, amit megeszünk, vagy azt eszünk, amit elénk tesznek?Román duett dala érzékenyíti a riói klímacsúcs döntéshozóitGólyáink háza táján: […]

Szólj hozzá!