Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 4.6.2012

Kilenc tévhit a rákról

Amiről keveset tudunk és még rettegünk is tőle, arról nagyon könnyű indokolatlan félelmeket támasztani. A rák, a daganatos betegségek is ilyenek. A tévhitek eloszlatásában Andrada Pârvu onkológus és Dégi Csaba, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának adjunktusa volt segítségünkre.

Egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek (citrom, eper, spárga) hihetetlen gyógyító/megelőző erejük van.

Gyógyító, csodatevő erejük nincs, viszont a megelőzésben általában véve a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása – egyszóval az egészséges étkezés – nagy szerepet játszik. A kockázati tényezők között a dohányzással egy szinten szerepelnek az étkezési szokások, így erre mindenképp oda kell figyelni.

A rák vitaminokkal megelőzhető.

Ebbe a listába bármilyen táplálékkiegészítőt be lehetne írni. Minden elképzelésnek a hátterében az áll, hogy a daganat egy immungyenge állapot, és ha elég erős a szervezetünk, akkor nem alakul ki. Ez azonban nem igaz, a rizikófaktor ugyan létezik, de nem törvényszerű, hogy az immunrendszer rossz állapota daganatos betegségekhez vezessen.

Az immunerősítő készítmények ugyanakkor nem tudnak egy bizonyos határt meghaladni, mindenkinek az immunrendszerére jellemező egy adott egyensúly-állapot, amelyet ugyan lehet javítani, de meghaladni nem. A vitaminkészítmények pedig, akármilyenek is legyenek, mégiscsak vegyi anyagok, így miközben a szervezet egyes részeire jók, egy másikra negatív hatást is gyakorolhatnak.

A napfény nemhogy nem okoz bőrrákot, hanem ha elvonjuk, a D-vitamin hiánya miatt alakulhat ki rákos daganat.

A D-vitaminnak – mint bármilyen más vitaminnak – fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. Viszonylag keveset tudunk róla, a direkt a hiányának tulajdonított betegségeken kívül még csak sejtjük, hogy mit okozhat. Léteznek kimutatások, hogy azokban az országokban, ahol több a napos órák száma, kevesebb a daganatos megbetegedés, azonban hiba lenne a napfény „csodatévő” erejére hivatkozni. A mediterrán országok étrendje például egészen más, mint a mienk, és mint már említettük, a helyes étkezés a rák megelőzésében az egyik legfontosabb helyet foglalja el. A napfény a jó közérzet megtartásához is hozzájárul, ami megint az immunerősítésben játszik fontos szerepet. A kérdés tehát összetett, de azt is meg kell említeni, hogy a munkastílus, a társadalmi berendezkedés olyan, hogy kevés időt töltenek az emberek a napon, és nem az esetleges tiltások miatt van ez így.

A szüléssel megelőzhető a melldaganat kialakulása.

Az onkológus szerint nem a szüléssel, hanem a szoptatással hozható összefüggésbe az alacsonyabb kockázat, viszont az is csak bizonyos életkorig. A statisztikák mindemellett azt mutatják, hogy a fejlődő országokban minden daganattípus gyakoribb, mint a fejlett országokban – a mellrák kivételével. Itt ugyanis a nők több gyereket vállalnak és korábban, és az is hozzájárul a ritkább előforduláshoz, hogy nem elterjedt a hormon alapú fogamzásgátló használata.

A dezodorok rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

A dezodorokban is előforduló alumíniumsókkal kapcsolatban nincs egyértelmű állásfoglalás a legnagyobb rákkutató központ (az amerikai National Institute of Cancer) tudósai körében. Ezért a javaslat az, hogy amennyiben tehetjük, kerüljük el – ha nem is egyértelműen káros, nem árt vele vigyázni. A dezodort alkalmakként lehet teljesen mellőzni (és természetesen sűrűbb mosakodással helyettesíteni), ha pedig használni akarjuk, többféle biodezodort is lehet kapni.

A kemoterápia káros, hatásai később is érződnek és másokra nézve is ártalmasak.

A negatív hatások – bár léteznek – sokkal kisebbek, mint a pozitívak. Minden gyógyszernek van mellékhatása, de a kemoterápia mellékhatásait gyakran meg sem érzi a páciens, vagy órákon belül elmúlnak. Különben inkább valamilyen szervátültetés előtti, nagyobb adag miatt jelentkeznek, a napi kis adagolásnál nem. Természetesen sok minden függ a beteg állapotától, szervezetétől, de ez az állítás általánosan nem igaz.

A rákterápia hatékonysága életkortól függ; minél idősebb valaki, annál nehezebb kezelni.

Nem igaz, a gyakorlat szerint az idősebb betegek kezelése – amennyiben a daganat mellett egyéb panaszok is vannak – más jellegű, és enyhébb lehet, mint a fiataloké. Viszont járulékos betegségek nélkül az idős szervezet is képes ugyanolyan jól reagálni az erősebb kezelésre is.

A daganat kialakulásában viszont valóban fontos faktor az életkor. A szervezet DNS-működése az életkorral változik. Egy idősebb daganatos beteg lelki megküzdése is másabb: talán kevésbé akar megküzdeni a betegséggel. Ennek ellenére a kezelés hatékonysága a hatóanyagtól, a stádiumtól stb. függ. Meg kell jegyezni azt is, hogy a fiataloknál a daganatos betegség lefolyása gyorsabb, mivel van elegendő tápanyag, amiből növekedjék.

A mindennapi étrendünk olyan elemei is rákkeltőek, mint a cukor, a finomsó, a fehérliszt vagy a városok klórozott vize.

A cukorszintnek túlélési szerepe van, ezenkívül a szerotonin jelenlétével is összefügg, amely ha alacsony mennyiségben van jelen, depresszióhoz vezethet. Emellett a daganatok megállapításakor, tesztvizsgálatok során egy fajta radioaktív glukózt használnak, mert ezt nagyon gyorsan felszívja a szervezet, és azonnal kimutatható a daganat. A túlzott cukorfogyasztás, mint minden túlzás, persze nem egészséges, de önmagukban rákkeltőknek nem nevezhető – ha ennyire káros lenne, akkor a cukormegvonástól mindenki meggyógyulna a daganatból.

A rák elsősorban pozitív hozzáállással gyógyítható.

Bár a jó közérzet, a pozitív hozzáállás fontos a betegség elviselésében, az immunrendszer erősítésében, a hatását nem szabad túlbecsülni. Erről részletesebben lásd a korábbi, Dégi Csabával készült interjút.

>>Nyolc tévhit a cukorbetegségről

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Dr. Fodor Alpár
    Közzétéve: 5.6.2012, 3:36 am

    Amivel szinte senki nem foglalkozik az a megelőzés. Miért? Mert sajnos (még) nem ez a biznisz! A biznisz az a betegség! Mi lenne a “normális” megoldás? Ha például a fentebb felsorolt rizikótényezőket tudatosan kiküszöböljük! Ki állít meg, hogy ne adjunk magunknak plusz 30% esélyt azzal, hogy lemondunk a dohányzásról, és a napi egy csomag árával veszünk 2-3 kg gyümölcsöt! A referenciákat is elolvasva egyértelmű, hogy nem tudják meghatározni sem a betegséget, sem az okát! Véleményem szerint az ok egyértelmű, a szervezetünk sokfaktoros immunrendszere nem működik tökéletesen! Miért? Mert tönkretesszük és nem teszünk meg mindent érte! Például ma már tudományosan, gyorsan és olcsón mérhető az antioxidáns szint! Erre legyinteni? Ez az igazi ignorancia és nem feltétlenül az egyszerű embereké!

  2. A hozzászólás szerzője: neddie
    Közzétéve: 5.6.2012, 7:17 pm

    Ha egy külföldi Romániába látogat, az lehet a benyomása hogy ez a beteg bankárok országa. Annyi a bank és a gyógyszertár.

Szólj hozzá!