Think Outside The Box

Transindex rovatok


Reply | 31.5.2012

I want to ride my bicycle

Fotók: Vargyasi Levente

124 bringás. 124 felnőtt, gyerek. 124 kőműves, grafikus, titkárnő tanuló és még ki tudja hány elfoglaltság. Ezen a nyáron, Sepsiszentgyörgyön tekerni fognak. Ilyen a Bike Walk.

Zöld Gyík

Túlzottan filmelőzetes a lead? Elmagyarázom. Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Bike egyesület, ki nem találná ki, izomból rágyúr a biciklizésre. Az egyesület nem a trial, downhill, cross country, triatlon és egyéb fenegyerekek gyűjtőhelye, hiszen ők a hétköznapi bringásokért tesznek-vesznek. Céljuk egyszerű: lehessen a városban zavartalanul biciklivel közlekedni: és ha mindez lehetséges, akkor éljenek is vele az emberek.

Jelen pillanatban épp Vrabie Zsolt, akit mindenki Csuri néven ismer vezeti az egyesületet. Ő hisz abban, hogy a bicikli nem csak praktikus, hanem kényelmes is. Persze ez azt is feltételezi, hogy van bicikli út és nem utolsó sorban van biciklilekötő is. Az a típusú ember, aki rossz kedvében is mosolyog: pénteken délelőtt éppen ő az, aki egy hosszú fúróval felszerelkezve rögzíti az új biciklitartókat a Bazár épülete mellett.

Talán nem mellékes, hogy a biciklitartók saját dizájn alapján készülnek. A tervezés mögött egyszerű meggondolás áll: a terepbicikliket is érdemes lekötni (sőt!), így olyan tartó kell, amiben a teleszkópos villával ellátott, tárcsafékes gépek is elférnek. Igaz a tavaly is készült néhány tartó, ezt a problémát viszont csak mostanra sikerült orvosolni.

A Sepsi Bike, mihelyt az idő lehetővé teszi, minden hónap utolsó péntekén, öt órára Bike Walkot szervez. Ez lényegében egy szelídebb Critical Mass, rendőri kísérettel. Engedetlenkedés helyett polgári leleményesség. A rendőri kíséret szó szerint értendő: a biciklisek közt ott karikáznak a helyi rendőrség emberei is. Egyikük, Veres Flóri amúgy a telefonálók panaszait hallgatja végig, a menet során azonban több társával arra ügyelnek, hogy a biciklisek lehetőleg egy sávon közlekedjenek.

Ezzel rendszerint nincs is baj: a Bike Walk első perceiben ugyan van némi torlódás, de aztán szép lassan mindenki megtalálja a helyét. A menetbe néha bekeveredik egy-egy autós is, ők általában félrehúznak. A nagy számok törvényének kár ellenszegülni. Aki mégsem, az kap néhány kuncogást, incidensek nincsenek. Egy-két zakózás azért előfordul, de ezek nem vészesek, a kis esés a bringázás kísérője. Tömegben biciklizni azt is feltételezi, hogy a többiek irányába, csak fölöttébb megfontoltan lehet közeledni, jobbra-balra kapkodni a kormányt bizony Tour de France balesetekhez vezethet…

A biciklisek közt minden, de tényleg minden korosztály van: utánfutóban ülő kislányok, ovis gyerekek, akiket az apukájuk még hátulról lök egy kicsit, meg jó kondiban tekerő idősebb emberek. A biciklik is ugyanilyen széles palettán mozognak: olcsó monti, lebőrölt Pegas, holland városi cirkáló, profi versenygép és nehéz terepre szabott dühöngő.

A menet hangulatra és tempóra is békés: a karikázók cseverésznek, kacarásznak. A Bike Walk épp ettől jó: nem a biciklis szubkultúra harsány hangjáról, hanem a biciklizés öröméről, avagy az örömbiciklizésről szól.

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: f3k3t3
    Közzétéve: 31.5.2012, 7:07 pm

    Ott voltam, nagyon tetszett. Ha a szervezok olvassak, javasolnam a 1/2 6 – 6 orai kezdest, mert tobbek kozott en is csak 5 utan erek haza a munkabol.

  2. A hozzászólás szerzője: Csuri bacsi
    Közzétéve: 1.6.2012, 11:57 am

    Koszonom szepen a javaslatot. Figyelembe vesszuk es ezentul 18 oratol fogunk indulni. Megmarad a 17 orai talalka, indulasig lehet szocializalodni ismerkedni vagy akar a kerekparon finom beallitasokat eszkozolni.Megegyszer koszonom a resztvetelt, az erdeklodest es a tanacvot!

Szólj hozzá!