Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.5.2012

Cseh fúrótornyokat foglaltak el Greenpeace-es aktivisták

Elfoglaltak két szénbányai fúrótornyot a Greenpeace aktivistái hétfőn reggel Csehországban. A nemzetközi szervezet ezzel kíván tiltakozni a cseh kormányzat szerinte felelőtlen viselkedése ellen a szénbányászat és a globális felmelegedés terén.

A Greenpeace tizenkét aktivistája hétfőn reggel megszállta a Frenstát pod Radhostem észak-morvaországi szénbánya két fúrótornyát, amelyekre létrák és kötelek segítségével másztak fel. Ezt követően a fúrótornyokra plakátokat szereltek. “Nem akarunk szénbányászati skanzen lenni!” és “Védjük meg az Antarktiszt, ne pusztítsuk el a Beszkideket!” – olvasható a plakátokon.

“Az akcióban három ország tizenkét önkéntese – köztük négy lány – vesz részt” – közölte újságírókkal Michal Komárek, a cseh Greenpeace képviselője. Komárek szerint a környezetvédők legalább kedd délig maradnak a fúrótornyokon, majd nyilatkozatot adnak ki a csehországi környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban. “Az akció konkrét célja: felhívni a figyelmet a Beszkidek hegységben folyó szénbányászat kockázataira” – mondta a Greenpeace szóvivője.

A cseh rendőrség képviselői a helyszínen megpróbálták meggyőzni az aktivistákat, hogy hagyják el a fúrótornyokat. Petr Gres regionális rendőrségi szóvivő azt mondta: bár az aktivisták magántulajdont sértettek, a hatóságok nem alkalmaznak erőszakot, amíg a bányatársaság tulajdona, illetve emberéletek nincsenek veszélyben. Az aktivisták úgy rendezkedtek be, hogy kedd délig, a vállalat következő nyilatkozatáig ott maradjanak.

A bányatársaság őrző-védő szolgálatának emberei lelakatolták a bejáratokat, de a tüntetők ellen nem avatkoztak be.

Forrás: MTI, Prague Daily Monitor

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!