Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.5.2012

Mire képes 500 négyzetméter napelem egy hajón?

Rengeteg szimbólummal telített utat fejezett be sikeresen az első, Földet körbeutazó napelemes hajó, a Turanor múlt pénteken, május negyedikén. Már maga a világkörüli út jelentőségteljes, emellett a projekt egyik támogatója Jean Verne, Jules Verne unokája, aki maga is megutaztatta az olvasókat a föld körül, igaz nem 19 hónap, hanem csak 80 nap alatt. A hajó nevét pedig A gyűrűk urából kölcsönözték, ahol pont azt jelenti, amit a projekt is üzen: a nap ereje.

R. T.

A kicsit több mint másfél éves út során a Turanor több, szintén szimbolikus jelentőséggel bíró helyszínen is megállt, például a tavalyi cancúni klímacsúcson. A hajón államfők, miniszterek, tudósok is jártak, és megtekintették, mire képes egy 500 négyzetméternyi napelemet magával hurcoló vízi jármű.

A megérkezés után Raphaël Domjan „ökokalandor”, a projekt kezdeményezője beszélt a TOTB-nek az utazásról.

Hogy érzi, mennyi szerencse kellett ahhoz, hogy az utazást sikeresen befejezzék?

Természetesen nagyon szerencsések voltunk, már attól a pillanattól kezdve, hogy szponzort találtunk a hajóra. A semmiből kezdődött az egész, aztán találtunk szponzort, meg tudtuk építeni a hajót, amely nemhogy a legnagyobb, de a legelső, teljesen napelemes hajó, amely megkerülte a Földet. Azután az utazás is gond nélkül zajlott. Nagyon örvendünk, hogy sikerült pénzt keríteni és a természet is vigyázott ránk.

Megérkezés Monacóba

A napelemes technológia népszerűsítése mellett mi az utazás másik fontos üzenete?

Az egész út nemcsak a napenergiáról szól. Sőt, inkább arról, hogy megmutassuk: létezik a technológia, a környezetkímélés céljából ki tudjuk használni a megújuló energiaforrásokat. A másik fontos üzenet pedig az, hogy tudunk a klímaváltozásról, ami kihívást jelent, de ahol kihívás van, ott lehetőségek is. Úgy gondoljuk, hogy minden lehetőség megvan nemcsak a környezetvédelemre, de gazdasági szempontból is hasznosak, és optimistának kell lennünk. Fontos megmutatni, hogy mindenünk megvan egy jobb világ kialakításához – ez a Planet Solar legfontosabb üzenete.

Néhányan, főleg olvasói hozzászólásokban, kritizálták is a projektet, mondván, hogy ez a típusú hajózás is szennyez, és miért nem használnak inkább vitorlát. Hogyan fogadják a kritikákat?

Mi sem vagyunk tökéletesek, de szeretnénk tenni valamit. Ami pedig a vitorlázást illeti, ez nem tudna a kereskedelmi hajózásban működni. Nem lehet csak a széltől függni, a széllel szemben haladni sem. Ezzel szemben a napelemes hajó akkor is működhet, ha éppen nem süt a nap.

A hajózást pedig kereskedelmi jelleggel képzeljük el. A hajót sem csak az expedíció kedvéért építettük, hanem, hogy megmutassuk: ha négy embernek sikerült körbehajózni a földet, ez az energia bárki számára hasznosítható.

A hajó építése 2009-ben

>>Nézz körül a hajótestben, építés közben!

Vízrebocsátás

Úgy olvastam, a hajót később turisztikai célokra is használják majd. Van-e már erre konkrét terv?

A hajó nagyszerű ötlet volt, és nem hiszem, hogy jó dolog csak azért megépíteni, hogy lezavarja ezt az expedíciót, aztán múzeumba kerüljön. Így nem bizonyítjuk be teljes mértékben, hogy a kereskedelemben is hasznosítható. Nemcsak „ökokalandoroknak” szántuk. Tehát továbbra is működni fog, de még nem tudjuk, hogy hol: a Galápagos-szigeteknél, Francia Polinéziában vagy esetleg Egyiptomban? Egyelőre minden nyitott, épp hogy túlvagyunk az utazáson.

Honnan származik az ön lelkesedése a hajózás iránt?

Egészen fiatal korom óta hajóztam a Neuchâtel-tavon. Azonkívül ökokalandornak mondom magam, és a napenergiáért különösen odavagyok. Célom pedig nemcsak az, hogy gyorsabban, messzebbre eljussak, hanem hogy az emberiségért is tegyek valamit. Erre pedig ez a hajó tökéletes volt.

Az „ökokalandornak” megvan már a következő úticélja?

Egyelőre visszamegyek Svájcba, kipihenem magam – az én napelemeimet is fel kell tölteni (nevet). Aztán jöhet az utazás dokumentációjának rendezése és a könyv. Amúgy van már ötletem, de semmi konkrétum. Annyi biztos, hogy az is napenergiával kapcsolatos lesz.

500 négyzetméter napelem

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Projekt Baltica: így lehet jó buli is egy környezetvédelmi akció » Think Outside The Box
    Közzétéve: 27.7.2012, 7:06 am

    […] hogy a környezetvédelem fontosságára felhívják a figyelmet (pl. a Plastiki-expedíció vagy a Turanor). A ti projektetek beilleszkedik-e tudatosan ezek közé, vagy spontán ötlet […]

Szólj hozzá!