Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.3.2010

A Plastiki-expedíció: pillepalack-hajóval a Csendes-óceánon át

A Plastiki. Képernyőfotó a hajó megépítésének folyamatát bemutató filmből

Hallottatok a Kon-Tiki-expedícióról, vagy mond valamit az a cím, hogy Tutajjal a Csendes-óceánon? Thor Heyerdahl kísérlete után 63 évvel egy amerikai juppi, David De Rothschild szemétből építtetett egy hajót, amellyel San Franciscóból az ausztráliai Sydneybe akar eljutni.

Thor Heyerdahl természetes anyagokból építette tutaját – no nem azért, mert akkor ez trendi volt, hanem mert igyekezett a perui őslakosok vízi járművét reprodukálni. Akkor még híre-hamva sem volt a Great Pacific Garbage Patchnek, azaz a nagy csendes-óceáni szemétfoltnak.

A norvég régész, felfedező és író igazi „think outside the box”-figura volt. A múlt század közepén érdekes elméletet állított föl Polinézia őslakóinak eredetéről, amit akkor kétkedéssel fogadtak: azt állította, nem Dél-Kelet Ázsiából, hanem Peruból érkeztek a szigetvilágba. Hogy elméletét bebizonyítsa, 1947-ben háromhónapos hajóútra indult Peruból a Tuamotu-szigetek felé. A Kon-Tiki expedíció során egy, az inka napistenről elnevezett balsafa tutajjal hajóztak közel 7000 kilométert. A Kon-Tikit igyekeztek eredeti, tradicionális módszerekkel megépíteni, és a kísérlet során minél kevesebb modern eszközt használni. Heyerdahl aztán az Atlanti-óceánon is áthajózott egy autentikusan megépített egyiptomi papiruszhajóval, igaz, másodszori próbálkozásra: 1970-ben a Ra II.-expedíció során Marokkóból eljutott Amerikába, 57 nap és 6100 km után.

A Kon-Tiki tutaj az oslói Kon-Tiki Múzeumban. Fotó: geirf/flickr.com

David De Rothschildnak akkor kattant be a hajókészítés ötlete, miután elolvasott egy ENSZ-jelentést, mely szerint az összes műanyag palack négyötöde újrahasznosítatlanul, szeméttelepen végzi; egyes becslések szerint ennek fele pedig a vizekbe, végül az óceánba kerül. A „műanyag levesben” a nagyobb, szabad szemmel látható darabok mellett lebomlott, mikroszkopikus méretű törmelék is van, amit az állatok megesznek, így beépül a táplálkozási láncba, óriási károkat okozva az élővilágnak.

A Plastiki-projekt célja felhívni a figyelmet arra, hogy az óriási mennyiségű, újrahasznosítatlan szemét remek alapanyagul szolgálhat egy csomó hasznos dologhoz: szélturbinát, sőt hajókat lehet belőle építeni – mondta el a BBC-nek. A Plastikinek elnevezett hajó több mint 12500 darab pillepalackból áll, tervezői szerint száz százalékban újrahasznosítható, és környezetbarát energia hajtja.

A 31 éves milliomos már több extrém expedícióban vett részt, több mint száz napot töltött a sarkvidéken, egy apró sátorban, tehát úgymond szokva van a mostoha körülményekhez. Hatfős legénységével – amelynek tagja egyébként a norvég felfedező unokája, Olaf Heyerdahl is – San Franciscóból indulnak a közeljövőben, és olyan jelenségeket figyelnek majd meg, mint amilyen az óceán egyes részein szétterjedt gigantikus „műanyag leves”, a tengerszint-emelkedés hatása a szigetvilágra, vagy az elsavasodás és következményei. Mindezt rendszersen dokumentálni fogják blogbejegyzésekben is. Több mint 20 ezer kilométeresre (11 ezer tengeri mérföld) tervezték útvonalukat, amelyet ezen a linken lehet majd követni.

A Plastiki, építés közben. Fotó: ekornblut/filckr.com

A Plastikit szél-, víz- és napenergia hajtja, fedélzetén a vizeletet ivóvízzé átalakító berendezés, szobabicikli, amely a laptopokat látja el árammal, komposztáló berendezés, sőt mini-zöldségeskert is megtalálható. A háromhónapos expedíció során a legénység tagjai számára a legnagyobb kihívást (saját bevallásuk szerint) a tisztálkodási lehetőségek korlátozottsága jelenti majd.

Forrás: ThePlastiki, BBC

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Nemsokára célba ér a Plastiki » Think Outside The Box
  Közzétéve: 14.7.2010, 7:38 am

  […] katamarán 12500 pillepalackból épült, az újrahasznosítás és az öko-hajóút az óceánok […]

 2. A hozzászólás szerzője: veg.hu_teszt | Blog | Napi kétmillió tonna szilárd hulladék kerül a vizekbe
  Közzétéve: 16.11.2010, 2:58 pm

  […] A vízszennyezésről: http://think.transindex.ro/?p=140ű […]

 3. A hozzászólás szerzője: veg.hu_teszt | Blog | Napi kétmillió tonna szilárd hulladék kerül a vizekbe
  Közzétéve: 18.11.2010, 11:25 am

  […] A ví­zszennyezésről: http://think.transindex.ro/?p=140ű […]

 4. A hozzászólás szerzője: Projekt Baltica: így lehet jó buli is egy környezetvédelmi akció » Think Outside The Box
  Közzétéve: 26.7.2012, 10:36 am

  […] különféle hajókon, hogy a környezetvédelem fontosságára felhívják a figyelmet (pl. a Plastiki-expedíció vagy a Turanor). A ti projektetek beilleszkedik-e tudatosan ezek közé, vagy spontán ötlet […]

Szólj hozzá!