Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.4.2012

Besorolhatatlan egysejtűt találtak – “az élet fájának egyik új ága”

Miután két évtizeden át tanulmányoztak egy Oslo melletti tó iszapjában élő mikroszkopikus algaevő szervezetet, norvég kutatók arra jutottak, hogy az organizmus egyike a világ legősibb élőlényeinek, vagyis az ember legtávolabbi rokonainak.

Körülbelül egymilliárd éve fejlődhetett ki a nehezen behatárolható egysejtű, amelyet nem sikerült beilleszteni az élőlények eddig ismert rendszertani kategóriái közül egyikbe sem – nem állat, nem növény, és nem parazita, gomba vagy alga. „Az élet fájának egy ismeretlen ágát találtuk meg, amely ebben a tóban él. Teljesen egyedi!” – mondta Kamran Schalchian-Tabrizi, az Oslói Egyetem munkatársa.

„Eddig nem ismertünk az élő szervezetek között olyan csoportot, amely a gyökerekhez közelebbről eredne, mint ez a faj” – fogalmazott a kutató. Az élőlény a Collodictyon elnevezésű, számára létrehozott új rendszertani kategóriába került. A tudósok úgy vélik, hogy a felfedezés betekintést nyújthat abba, milyen lehetett a földi élet több száz millió évvel ezelőtt.

A Collodictyon egy Oslótól 30 kilométerre délre lévő, As nevű kis tó iszapjában él, sehol máshol nem találták még meg. Négy ostora van, ezeket farokszerű propellerként használja fel mozgásához. Mérete 30 és 50 mikrométer között van. A többi eukariótához hasonlóan van sejtmagja, amelyet membrán vesz körül.

„Nem igazán társasági lények. Legjobban akkor tenyésznek, ha egyedül vannak, és napirenden van közöttük a kannibalizmus” – idézte fel Dag Klaveness társkutató, aki tanulmányukhoz több milliót tenyésztett az aprócska élőlényből.

Forrás: MTI

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!