Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.4.2012

Gyakorlati madárvédelmet tanulhattak a tusnádfürdői gyerekek

Az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet „Partnerség a természetért” című projektjének idei gyakorlati témája a madárvédelem volt, amelyet először elméletben, majd gyakorlatban sajátítottak el a tusnádfürdői Jókai Mór Általános Iskola diákjai sorából összeállított Junior Ranger nevű csapat.

A két hónapig tartó elméleti kurzus sorozat alatt a diákok ismeretet szereztek a környéken költő madarak természetes élőhelyeiről, a mesterséges odvak szükségességéről, itatók és porfürdők funkcióiról, fecskevédelmi eszközökről és módszerekről, téli madáretetésről és végül a Sólyomkő Természetvédelmi Terület madárvilágáról, odúkészítésről és azok kihelyezéséről – közölte a TOTB-vel Imecs István biológus, szervező.

Ezután a csapat tusnádfürdői Szent Anna Ifjúsági Központban felállított műhelyben madárodúkat készített, a tevékenység szüneteiben pedig előadásokat láthattak az odúkat majd belakó madárfajokról. A munkanapok során a 25 diák 12 mesterséges odút készített, melyet közösen helyeztek ki a Sólyomkő Természetvédelmi Terület fenyves és lombhullató erdő fáira. Megtanulták azt is, hogy a különböző típusú odvakat milyen magasságba kell kihelyezni. Az odvakba költöző madarak fészekaljainak ellenőrzésére egy hónap múlva a szervezőkkel közösen kerül sor.

A tevékenységről szombaton, április 28-án 15:35-től a Duna TV Talpalatnyi Zöld című műsorában is látható összeállítás.

A szervezet a továbbiakban hasonló elméleti és gyakorlati tevékenységeket tervez az alcsíki iskolák diákjai segítségével is. A projekt támogatója ENSZ Globális Környezetvédelmi Alapjának (Global Environment Facility – GEF) Kisprojekt Programja (Small Grants Programm – SGP). További információk a http://www.ogaccent.ro/ weboldalon találhatók.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!