Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 6.4.2012

Parajdon nyílik meg április végén Románia első állandó lepkeháza


Cethosia hypsea – hamarosan Székelyföldön is (forrás: www.vulticulus.ro)

Április 27-én nyílik meg a látogatók előtt Parajdon Románia első állandó lepkeháza, amelyet a Vulticulus Fölrajzi Társaság működtet.

A parajdi lepkeházban a trópusi növények, a százötven négyzetméternyi röptér, a több száz egzotikus lepke feledhetetlen élményt nyújt majd kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A lepkék dél-amerikai, ázsiai és afrikai lepkefarmokról, bábok formájában érkeznek Romániába. Kilyén Barna elnököt kérdeztük a részletekről.

Miért pont Parajd? Számos hasonló látogatottságú üdülő van még, vagy nagyobb város. Mi volt a szempont a helyszínválasztáskor?

Kilyén Barna: Egy állandó lepkeház megépítésének ötlete már több mint egy évvel ezelőtt megszületett. Ahhoz viszont, hogy kivitelezésre is kerüljön, olyan tapasztalatszerzési „körutakat” kellett bejárjunk, mint például a tavaly Székelyudvarhelyen létrehozott időszakos lepkeház életre hívása, illetve fenntartása.

Az itt tapasztaltak és a más lepkeházak meglátogatása során szerzett információk tükrében vettük számításba, hogy milyen látogatottsági kritériumoknak kell az általunk kiválasztott helyszín megfeleljen ahhoz, hogy lepkeházunk fenntarthatóvá váljon. Hosszú távon gondolkodva nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy állandóan cserélődő embertömeget célozzuk meg. Ezt fő szempontként kezelve, és egyéb adminisztratív-logisztikai kérdéskört áttárgyalva esett a választás Parajdra.

Mekkora költségvetéssel, mennyi idő alatt épült fel, és mi van a lepkeházban?

A lepkeház végleges költségvetése csak az év végére fog összeállni. Becslésekbe azért nem bocsátkoznánk, mivel működtetés közben számtalan olyan váratlan költség adódhat, ami jelentősen ronthatja az általunk prognosztizált összeg pontosságát.

Bár a szervezési munkálatok már a tavaly teljes gőzzel elkezdődtek, a konkrét építkezési munkálatok csak egy hónapja tartanak, és megfeszített tempóban igyekszünk végezni a nyitás időpontjára. Egy teljesen üres telekre faszerkezetű épületet húztunk fel, amely magában hordozza a jövőbeni bővítés lehetőségét is.


Így épül a lepkeház. Fotó: www.vulticulus.ro

A 150 négyzetméternyi felületen sétányszerű teret alakítunk ki, melynek mentén végigsétálva – trópusi növények társaságában – megcsodálhatjuk a több száz szabadon röpködő színpompás lepkét. Fontosnak tartottuk, hogy az üvegfalú keltetőkben a lepkék kikelését is meg lehessen figyelni, mivel a természetben csak a szerencsés természetjáróknak adódik lehetősége e nagyon érdekes pillanat megtekintésére.

„Hangulatfokozóként” funkcionál majd a kis szökőkúttal és halakkal ellátott tavacska, illetve a szintén szabadon megfigyelhető színes madarak.

Egy civil szervezet magánprojektjeként, esetleg önfenntartó társadalmi vállalkozásként képzeltétek el a lepkeház működtetését?

A tavalyi székelyudvarhelyi lepkeház bezárása után rögtön elkezdtük az olyan külső források felkutatását, amelyek segíteni tudtak volna egy állandó lepkeház kialakításában. Számos hazai és külföldi pályázati lehetőséget górcső alá vettünk, de sajnos nem találtunk olyat, ami számunkra százszázalékosan testre szabott lett volna. Ez több esetben az ötletünk újszerűségén múlott, amit ebben az esetben hátrányként kellett megéljünk. Így kezdőtőke hiányában a banki hitel mellett döntöttünk, ami bár a kamat miatt emeli költségeinket, az adminisztráció nagyban leegyszerűsödött, és sokkal jobban oda tudunk figyelni a fenntarthatósághoz szükséges kulcsrészletekre.

Számításaink szerint a lepkeháznak a belépti díjakból származó bevételből – külső források bevonása nélkül – önfenntartóvá kell válnia. Ez tartalmazza a működtetésben részt vevő 3-4 személy munkabérét is.

Az udvarhelyi ideiglenes lepkeház milyen látogatottsággal bírt? A parajdinak ennél több lesz-e, mire számítotok?

A Székelyudvarhelyen tavaly megépített lepkeház több ezer látogatót vonzott szerte az országból. Nagy örömünkre szolgált, hogy a lepkeház, ha csak két hónapra is, de eggyel több ürüggyel szolgált arra, hogy megállásra késztesse a vidékünkön áthaladó turistákat. Állandó intézményben gondolkodva természetesen a székelyudvarhelyi látogatottságnak a többszörösére lesz szükségünk. Ezért választottunk olyan helyszínt, ahol koncentráltan, állandóan cserélődő embertömeg fordul meg. Reményeink szerint a parajdi sóbánya és a környék látnivalóinak a vonzáskörzetében a lepkeház hosszú távú fenntartása biztosított lesz.


Danaus chrysippus (forrás: www.vulticulus.ro)

A trópusi országokban egyre több lepkefarmot hoznak léte, ami jól tükrözi a növekvő számú lepkeházak megjelenést is. E farmok a bábok kereskedelmi célú tenyésztésén kívül az egyre szűkülő természetes életterek miatt fajmegőrzés szempontjából is igen jelentős szerepet töltenek be. Ezért nyújtanak például Costa Ricától, Tanzánián át Pápua Új-Guineáig a sokszor család vállalkozásként működő lepkefarmoknak jelentős anyagi támogatást az olyan világhírű szervezetek, mint az UNESCO vagy a WWF – áll a Vulticulus honlapján közölt ismertetőben. A farmok többsége mára már zárt rendszerként működik, ami azt jelenti, hogy nem fognak be a vadonból lepkéket, hanem a saját állományukat szaporítják fel és értékesítik. A lepkeházak a lepkefarmokkal együtt a fajfenntartás feladatán kívül világszerte jelentős oktatási és nevelési szerepet töltenek be.

Hányféle lepkét lehet majd nálatok megfigyelni?

A tervezett bemutatásra kerülő fajok száma húsz körüli. Ezekből egy időben hét-nyolc fajt lehet majd megfigyelni. Igyekeztünk a lepkefarmokkal úgy egyeztetni, hogy a látványosabb, nagyobb aktivitással rendelkező fajokból biztosítsanak folyamatos utánpótlást. Ahhoz, hogy a lepkeház élvezhető legyen, nagyon fontos, hogy olyan fajokat válasszunk, amelyek nemcsak szépek és nagyok, hanem „mutogatni” is szeretik magukat. A székelyudvarhelyi lepkeházban volt alkalmunk megtapasztalni azt, hogy mi lesz akkor, ha ennek az ellenkezője történik.

Mennyi ideig élnek ezek a lepkék egy lepkeházban, és mennyit a természetes élőhelyükön?

A trópusi lepkékről tudni kell, hogy nagyon keveset élnek. Nagyjából három hét alatt elintézik az élet nagy dolgait, és utána elpusztulnak. Fogságban tartva – ami általában az egyéb állatfajokra is igaz – tovább élnek néhány nappal, mivel legyengülve nem válnak a rájuk vadászó ragadozók táplálékává. A legrövidebb élettartammal a világ egyik legnagyobb lepkéjének számító atlaszlepke rendelkezik, amely alig egy hetet él. Ráadásul éjszakai lepke, így csak nyugalmi állapotban figyelhető majd meg, de nagysága miatt mindenképpen szeretnénk, hogy rácsodálkozhassanak a látogatók. Rövid élettartamuk miatt a dél-amerikai, afrikai és délkelet-ázsiai lepkefarmokról állandó utánpótlásról kell gondoskodjunk.

Lesz-e valamiféle “hivatalos” megnyitó, vagy csak egyszerűen nyitáskor várjátok az első látogatókat?

Hivatalos megnyitó nem lesz. Április 27-től (péntektől) várjuk a kíváncsi látogatókat minden nap (szombaton és vasárnap is) 9-19 óra között egészen szeptember elejéig. Nem szükséges előre bejelentkezni.

Fontos információ, hogy a lepkeház állandó jellege nem azt jelenti, hogy egész évben látogatható. Mivel a trópusokról érkező lepkék nem viselik el a nálunk jellemző időjárási viszonyokat, így csak az év négy-öt melegebb hónapjában tarthatunk nyitva. A belépti díj gyerekeknek és diákoknak 6 lej, felnőtteknek 7 lej.

További információk a Vulticulus Földrajzi Társaság honlapján

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Székely lepkeház már Bukarestben is » Think Outside The Box
    Közzétéve: 3.5.2013, 2:23 pm

    […] Vulticulus Földrajzi Társaság kezdeményezésére lepkeház nyílt Bukarestben. A parajdi állandó lepkeház „leányvállalataként” megnyílt fővárosi kiállítás, már az első nap több mint 800 […]

Szólj hozzá!