Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.3.2012

PRISPA: bukaresti fiatalok, akik résztvesznek a madridi napelemes házak vetélkedőjén

A hagyományos falusi építészetet és a modern komfortot ötvözi az a napelemes ház-projekt, amelyet bukaresti egyetemisták terveztek meg, és keresztelték el PRISPÁ-nak, azaz tornácnak. A ház, amellett, hogy a háztartáshoz szükséges energiát megtermeli, a rendszerbe való visszaárusítást is lehetővé teszi – már ha az energiapiac is.

Rácz Tímea

A PRISPA-csapat Romániából elsőként vesz részt szeptemberben a Madridban megszervezett Solar Decathlon Europe, napelemes házakat bemutató versenyen. Itt a húsz különböző országból érkező egyetemista-csapatoknak nem csupán tervek szintjén létező, hanem itt és most megvalósítható épületeket kell bemutatniuk: ennek bizonyítására pedig fel is kell építeniük azt a helyszínen.

A házat természetesen nemcsak kiállításra és versenyre szánják, hanem remélhetőleg “sorozatban” is lehet majd gyártani. Első becslések szerint mintegy 70 ezer euróba kerülhet, de ez még csökkenhet, illetve hosszú távon megtérül: gyakorlatilag többé nem kell villanyszámlát fizetni.

A PRISPA-projektről Alexandra Croitoru csapattagot kérdeztük.

Hogyan működik a ház elektromos rendszere, és mennyi energiát termel?

– A PRISPA által javasolt rendszer a „smart grid” elven alapszik, amit Európa többi részén és az USÁ-ban már régóta alkalmaznak, mi pedig szeretnénk megmutatni az előnyeit, hogy Romániában is alkalmazható legyen majd.

A napelemes rendszer által termelt energia az országos hálózatba kerül vissza. Az intelligens számlázás következtében hónap végén külön lehet számolni az elhasznált és a megtermelt energiát. A Bukarest környéki éves energiatermelés 9105 kWh, a PRISPA-ház fogyasztása pedig 8773 kWh.

Offgrid-rendszerben élni a liberálisabb energiapiaccal rendelkező országokban sem könnyű – lásd pl. az új-mexikói earthshipek esetét. Hogyan lehetne ezt Romániában megoldani, mire lehet számítani a hatóságok részéről?

– Mivel mi közösségbe illeszkedő házat terveztünk, ez nem off-grid, hanem megengedi a fölös energia visszaárusítását a rendszerbe. Nyáron a PRISPA a háztartáshoz szükséges energiának akár dupláját is megtermelheti, míg ez télen 40%-ra csökkenhet. Így az éves fűtés- és áramellátási költség gyakorlatilag nulla.

Jelenleg az ANRE – hosszas engedélyeztetési folyamat után – lehetővé teszi azon független energiaszolgáltatók csatlakozását az országos hálózatra, akik legfeljebb 100 kWh-t termelnek. Reméljük, hogy a folyamat idővel egyszerűbb lesz, és jobban támogatják a napelemes technológia minél szélesebb körű alkalmazását. Emellett lehetőség van arra, hogy egy PRISPA-házat autonóm rendszerben építsünk meg, energiatárolási lehetőségekkel, de ez sok plusz költséget jelentene.

Említitek, hogy a házat hagyományos építőanyagokból építenék fel. Honnan szerzitek be ezeket, létezik-e „ideológia” az anyagok szintjén is?

– Amennyire csak lehetséges, az anyagok terén megpróbáltuk betartani a hagyományos építészet irányelveit, viszont alkalmazkodnunk kellett a mai technológiákhoz is. Végülis nem az a célunk, hogy egy hagyományos falusi ház másolatát készítsük el. A szerkezet fából készül, a vakoláshoz agyagot használunk, ezeket viszont úgy kell alkalmazni, hogy a mi stratégiánkban is megjelenő, kortárs komfortot biztosítsák. Persze, ideális lenne, ha a PRISPA arról a környékről származó építőanyagokat használna, ahol felépítik. Általános irányelvként ez viszont nagyon megnövelné a költségeket, és nem lehetne szériában gyártani, így elérhető áron forgalmazni.

Azt is kiemelitek, hogy a ház kb. 30 négyzetméterrel bővíthető – mekkora az alapterület, és hogyan néz ki a moduláris rendszer?

– A standard alapterület 72 négyzetméter, és egy, nappalit, étkezőt és konyhát tartalmazó térből, valamint egy hálószobából, fürdőszobából és egy irodahelyiségből áll. Ezeken kívül a konyha felett egy pihenésre alkalmas teret is kialakítottunk. Kérésre a ház kiegészíthető egy második hálószobával, amelyet az első meghosszabbításában helyezünk el.

Hogyan foglalnád össze a tornác (prispa) jelentőségét, mind szimbolikus, mind gyakorlati értelemben?

– Szimbolikus értelemben a tornác valóban része a hagyományos román építészeti meglátásoknak, de az alkalmazásban sokkal inkább gyakorlati tényezők érvényesülnek. Ez igazából ráerősít a ház „hazai sajátosság”-jellegére. Mi ugyanabból a meggondolásból használjuk a tornácot, mint ahogyan régen használták, de új funkciót is szántunk neki. A tornác növeli a ház komfortmutatóját, valamint a passzív stratégia része: nyáron napellenzőként működik, télen pedig több fényt enged be. Projektünkben aktív elemmé válik: megnöveli azt a felületet, amelyre napelemeket szerelhetünk.

– Ugyanennyire fontos a tornác szocializálódási jelentősége: vidéken a tornác a kommunikáció, a megfigyelés helye, de mi magunk is megfigyelhetővé válunk. Olyan helyszín, ami a mára jelentőségét veszített közösségi szellem felé nyit. Ez a változás az építészeten is nyomokat hagyott, viszont a hagyományos társadalom mozgatórugója volt.

Elképzelésetekben a „falura való visszatérés” kulcsmotívum. A gyakorlati okok mellett, melyek azok a személyes okok, amiért így gondolkoztok?

– Említettem a tornác társadalmi jelentőségét. A falura való visszatérés nemcsak a fizikai értelemben vett költözést jelenti, hanem azt a közösségi szellemet is, amely már elveszett, illetve azt az egyszerűséget, amelyet ma már nem fogadunk szívesen. A bőségre, a luxusra, a városi életre úgy tekintünk, mint az egyetlen, kényelmet és standardokat biztosító megoldás. Mi be szeretnénk bizonyítani, hogy a technika és a mentalitás jelenlegi irányvonalát össze lehet kapcsolni a hagyományos értékekkel, és így megőrizzük az identitásunkat jelentő jellemvonásokat is.

Mit vártok a Solar Decathlon Europe-tól? A verseny mellett mit lehet tanulni a többi résztvevőtől?

– Hosszú távon a SDE-n való részvétel a projekt nemzetközi szintű elismerését is jelenti, amely következtében a vásárlók is könnyebben elfogadják. A PRISPA-csapat bízik a projketben, mivel stratégiánk más társadalmi-gazdasági rétegeket érint, mintha csak új technológiákat vezetnénk be egy lakásba. Inkább egy eszméről, koncepcióról van szó, mint magáról az épületről. Mi több, reméljük, hogy úttörőnek bizonyulunk, és a verseny következő kiadásában más romániai csapatok is kedvet kapnak.

Másfelől, a versenynél fontosabb a folyamatos tanulás, a többi csapat munkájának követése. Sokféle kultúra és mentalitás megközelítését ismerhetjük meg, ugyanannak a célnak több elérési lehetőségét. A különböző perspektívák lehetőségeket nyitnak kérdésekre, saját működésünk több szögből történő elemzésére és a projektet illető döntésekre.

Hol épül fel az első ilyen ház? Léteznek már megkeresések?

– Az első napház kísérleti modelljét a bukaresti Építészeti Egyetem csarnokában építjük fel áprilistól kezdve, és a Leroy Merlin parkolójában lesz látogatható június-augusztusban. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy amit megterveztünk, az általunk számított paraméterek között működik, illetve kommunikációs csatornaként is használjuk a kiállítást. Lévén kísérleti projekt, a célunk az, hogy valaki el is tudja képzelni, milyen lehet egy ilyen házban lakni.

Hogyan „győznétek meg” a városon élőket, hogy egy efféle házat válasszanak, vidéki környezetben?

A projekt és a stratégia önmagában érv. Nem nagyszabású migrációt akarunk, hanem megoldást nyújtani azoknak, akik szeretnének vidékre költözni, de visszatartja őket a komfortelemek hiánya. Ennek a célcsoportnak nem meggyőzésre, hanem problémamegoldásra van szüksége. A megoldás pedig természetesen nem az, hogy egész Romániát behálózzák a PRISPA-házak. Fő szándékunk, hogy kicsit alakítsunk az általános felfogáson, hogy a jövőben a falusi élet természetessé váljon, és ezáltal a kulturális örökségünk ne vesszen el a kényelem téves értelmezése miatt.

Címkék: , , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Így épül a Prispa napelemes ház » Think Outside The Box
    Közzétéve: 27.6.2012, 3:15 pm

    […] A csapat körülbelül másfél hónapja kezdte legyártatni a házhoz szükséges elemeket, június 15-én a konkrét építésnek is nekikezdtek, vasárnapra pedig teljesen elkészülnek, és bárki megtekintheti, “mit tud” egy hazai tervezésű napelemes ház. A TOTB interjúja a PRISPA-csapattal itt olvasható. […]

  2. A hozzászólás szerzője: Odoo: bemutatjuk a magyar napelemes házat » Think Outside The Box
    Közzétéve: 26.9.2012, 2:05 pm

    […] idő alatt kell felállítani. A legegyszerűbb megoldás erre a moduláris építkezés (a PRISPA is ilyen), az Odoo pedig négy, nagyban előregyártott részből áll, amelyet könnyű szállítani, majd […]

Szólj hozzá!