Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás, Filmek | 8.3.2012

Három nap alatt 26 millióan látták az ugandai terrorista elleni kampányfilmet

Biztosan megosztottad, de ha nem, láttál valakit, aki megosztotta. Egy harmincperces YouTube-videó, amely kísérőszövege egyszerű szokott lenni: oszd meg, hogy megállítsuk ezt a szörnyeteget. És éppen erre alapozott a kampányfilm: a több mint 800 millió Facebook-felhasználóra, akik által már tényleg az egész világ hallhat róla. De kiről is és miért?

Joseph Kony (ejtsd: Koni) ugandai terrorista, aki a Lord’s Resistance Army, szélsőséges vallási szervezetet vezeti, miközben – a film kiemelése szerint – semmiért sem harcol kimondottan. Kony ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is elfogatóparancsot adott ki, az Egyesült Államok pedig szakértőket küldött a helyszínre, hogy a helyi hadsereg munkáját segítsék Kony kézre kerítésében.

A terrorista legnagyobb bűne, hogy a hadseregébe gyerekeket rabol el; a fiúk katonák lesznek, a lányok pedig szexrabszolgák. A kampányfilm is erre épít: a kezdőképekben a helyzet megoldásáért harcoló Invisible Children szervezet egyik alapítója, Jason Russell mutatja meg saját kisfiát, hangoztatva, hogy vele egykorú gyermekekből nevelnek véreskezű katonákat – mi több, saját szüleiket végeztetik ki velük. A maga szintjén a kisfiúnak is elmagyarázza a helyzetet, hogy a „rossz bácsit” el kell kapni, meg kell állítani, mert bántja a gyerekeket – mire az angyali, fürtös fiúcska szomorú arca máris eladja a további huszonegynéhány percet.

A kampányfilm kétségkívül szívfacsaró, hatásvadász, de a kérdés az, hogy ez baj-e. Egy pillanatig sem titkolja, hogy a figyelmet akarja felkelteni, Kony nevét híressé tenni, hogy mindenki tudjon róla. A nézettségi adatok (26 millió csak a YouTube-on három nap alatt) azt mutatják, bevált. Ha pedig a figyelemfelkeltés csak az első lépés, amelyet majd olyan konkrétumok követnek, amelyet tízmilliók azonnal észrevesznek, akkor abszolút nyert ügyről beszélünk.

Csakhogy a videóval kapcsolatosan több aggály is megfogalmazódott, túl a hollywoodi esztétikavitán. Félrevezető, valótlanságokat tartalmaz, és maga a szervezet is problémás – írja Michael Wilkerson a Foreign Policy egyik blogjában. Kony valójában nincs is Ugandában, már hat éve nincs ott, és ezt a kampányfilm csak egy pillanatra, és akkor is félreérthetően említi („a mozgalom a Közép-Afrikai Köztársaságba költözött” – a „moved” szót úgy is lehet érteni, hogy kiterjedt). A harmincezer elrabolt gyerek pedig húsz év tevékenységének az áldozata, jelenleg a szervezet pár száz tagot számlálhat.

Ez még mind mellékes is lehetne, hiszen minden egyes gyerek számít, a képzett katonák pedig tudják, hol keressék Konyt, de a vádak szerint az Invisible Children indokolatlanul sok pénzt költ az ehhez hasonló filmekre és egyéb PR-akciókra, míg a konkrét jótékonysági akció kevés. Erre és a többi vádra is tételesen válaszolt a szervezet, kijelentve, hogy pénzügyi kimutatásaik publikusak, és a forrásaik javarészét direkt programokra költötték.

Kampányfilmeket gyakran éri az a kritika, hogy miért éppen ezzel a témával foglalkoznak, mikor van annyi más probléma. A KONY2012 sem úszta meg, de ezek a vádak belülről, egyenesen Ugandából jönnek. A The Guardiannek nyilatkozva Arthur Larok, az Action Aid szervezet igazgatója azt mondta: Kony huszonöt éve jelen van, pontosabban már alig, és publicitása sokkal fontosabb problémákról vonhatja el a figyelmet, például az ország északi részén kialakult konfliktusokról, az általános szegénységről. Hat-tíz évvel ezelőtt még nagyon is releváns lett volna, ma már kevésbé – állítja Larok.

Releváns vagy sem, a videó első pár napjában robbant, és a 2012-es szám jegyében 20 celebet és 12 politikust is bevont, akik videó, Twitter- és egyéb üzenetekben a maguk során szintén népszerűsítik az eszmét: Konyt még az idén el kell fogni. A kampányfilmben egy további, nagyszabású tudatosító akciót hirdetnek április 20-ra, amikor egyetlen éjszaka alatt egész városokat fognak teleplakátolni a terrorista képével.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Kony2012: indulatokat és mémeket generáló mém » Think Outside The Box
    Közzétéve: 13.3.2012, 4:00 pm

    […] egy hete került fel a YouTube-ra a KONY2012 című, ugandai gerillavezér ellen kampányoló film. A videó azonnal vírusként kezdett terjedni, három nap alatt 26 milliós nézettséget […]

Szólj hozzá!