Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.2.2012

Ismerkedj az ókori világ földrajzával a Google új projektjében!

“Karthágó” keresőszóra adott találatok

Az ókori világ földrajzát segít megismerni a Google új projektje. A GAP (Google Ancient Places, Google ókori földrajzi helyek) program keretében olyan webes alkalmazást fejlesztenek ki, amellyel az i.e. 500 és i.sz. 500. közötti időszakból származó klasszikus szövegekből az érdeklődők kikereshetik az antik földrajzi helyekre történő utalásokat.

A projekt nemzetközi együttműködésben valósul meg, amelyben egyebek közt a Southamptoni Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei vesznek részt. Speciális szoftver segítségével kideríthető, hogy a szövegen belül milyen gyakran történik említés például valamilyen településről, a GAP bemutatja az utalásokat, sőt a keresett földrajzi helyeket, településeket térképen is elhelyezi. Megkereshetők a program segítségével azok a művek, szövegek is, amelyek az adott korral és földrajzi helyszínekkel foglalkoznak.

Jelenleg még csupán 27 szöveg szerepel a keresőprogramban, de néhány hónapon belül számukat több százra akarják növelni. A GAP ezen felül bekapcsolódik egy tágabb, az antik világgal foglalkozó ingyenes adatbázis-hálózatba, a Pelagiosba. Ennek révén a felhasználók az ókori szövegeken kívül a régészeti leletekkel kapcsolatos információkhoz és történelmi dokumentumokhoz is hozzáférést nyerhetnek.

>>További információk

Forrás: MTI, Past Horizons

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!