Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2012

Borbély: jelenleg az energia 10%-át állítjuk elő megújuló forrásokból, sokkal több a potenciál

Fotó: oradesibiu.ro

A szakemberek becslése szerint Románia körülbelül 8 ezer MW energiát tudna előállítani, ha kiaknázná a vízerőművek létesítéséhez szükséges természeti adottságait. A 8 ezer MW potenciális energiából a létesítendő törpe vízerőművek körülbelül 1.134 MW-nyi áramot tudnának biztosítani. Jelenleg az üzembe helyezett törpe vízerőművek 400 MW áramot termelnek – nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 28-án, az Európai Vízenergiai Nemzetközi Csúcstalálkozó megnyitóján, Bukarestben.

Az Európai Törpe Vízerőművek Egyesülete és Superlit Románia által szervezett nemzetközi konferencián, Marko Gospodjinacki, az Európai Törpe Vízerőművek Egyesületének elnöke, Dr Selehattin Cimen, a török Gazdasági és Energetikai Minisztérium helyettes államtitkára és Bogdan Popa, a Romániai Törpe Vízerőművek Egyesületének elnöke tartottak előadást. A találkozón 150 cég képviselője volt jelen.

A környezetvédelmi miniszter véleménye szerint nagyon fontos, hogy a vízenergia területén eszközölendő befektetések semmilyen módon se károsítsák a környezetet. A környezet védése érdekében hozott intézkedések közül Borbély László a Román Vízügyi Hatóság által 2004-2008 között kiadott koncessziós jóváhagyások tüzetes átvizsgálását említette. 2011-tól a befektetőknek garancia letételével kell bizonyítaniuk, hogy szándékuk komoly. Jelenleg 84 törpe vízerőmű megépítése van folyamatban – emelte ki a miniszter.

A megújuló energia előállítása után járó zöld bizonylatokról Borbély László elmondta: az állam által nyújtott támogatás csupán az effektív energia-előállítás után jár, a támogatás értéke függ a felhasznált megújuló forrástól. A szabadpiacon egy zöld bizonylat ára 28-58 euró között mozog.

Egy 2004 után működésbe helyezett új vízerőmű után a beruházás üzembe helyezésétől számítva 15 évig MWh-ként 3 zöld bizonylatot kap a befektető. Egy korszerűsített vízerőmű után 10 évig MWh-ként 2 zöld bizonylat jár. Egy régi, 2004 előtt működésbe helyezett vízerőműért MWh-ként 0,5 zöld bizonylatot kap a beruházó – tudtuk meg a környezetvédelmi minisztertől.

A Környezetvédelmi Alapból nyújtott támogatással kapcsolatosan Borbély László miniszter elmondta: az Alap 2009 óta támogatja azokat a cégeket, amelyek megújuló források felhasználása területén tevékenykednek. Megújuló energia előállításra az Alaptól legtöbb 30 millió lej értékben kaphat támogatást egy cég. A leadott tervek közül a Környezetvédelmi Alap 257 finanszírozási kérelmét hagyta jóvá. A jóváhagyott támogatások értéke meghaladja a 2,6 milliárd lejt.

Borbély szerint Románia számára azért is fontos a megújuló energiák felhasználásával történő energia előállításának támogatása, mert hazánk EU-s vállalásai előírják, hogy 2020-ig az általunk felhasznált energia 24 százaléka megújuló forrásokra alapozzon. Jelenleg az általunk felhasznált energia 10%-át állítjuk elő megújuló forrásokból – mondta a miniszter.

Forrás: közlemény

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!