Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2012

Klímaváltozásról “beszélnek” 10. századi arab szövegek

Fotó: Wikimedia Commons

Amikor a klímaváltozásra egyértelmű bizonyítékokat keresünk, egyik buktató a korai adatok hiánya. Egy, a Weather folyóiratban megjelent tanulmány szerint spanyol kutatók 9. és 10. századi arab szövegekben vélnek felfedezni erre utaló jelzéseket.

A tanulmányban a kutatók korabeli történészek és politikai elemzők szövegeit vizsgálják, amelyek ugyan nem szolgáltatnak konkrét adatokat, de a szárazságok, havazások és árvizek leírása hasznos információkat rejthet.

A Fernando Domínguez-Castro vezette csapat szerint a források összben azt mutatják, hogy a 10. Századi Irakban csökkent az átlaghőmérséklet, és több szélsőséges jelenség, valamint keményebb hideg volt, mint ma. A modern kori Bagdadban 2008-ban mértek rekordhavazást, amely az irakiak egyedülálló tapasztalatként éltek meg. Ehhez képest a kéziratok háromszor említenek óriási havazásokat, 908-ban, 944ben és 1007-ben; emellett jelentős hőmérséklet-csökkenést 920 júliusában. Mindez a középkori felmelegedést előzte meg.

A kutatók ezeket a következtetést nem közvetlenül alkalmazzák a mai éghajlat-állapotra, hanem úgy vélik, a teljes képnek egy fontos részét képezi.

Forrás: TreeHugger, Science Daily

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!