Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.2.2012

Ingyenes minikönyvtárak New York telefonfülkéiben

A mobiltelefonok megszokottá válásával az utcai telefonfülkéket meglehetősen ritkán használjuk, de az utcákon még ott vannak. Egy New York-i építész azzal az ötlettel állt elő, hogy állítsanak fel bennük egy kisméretű, de teljesen publikus “könyvtárat” – pontosabban könyvespolcot.

John Locke először egy kevésbé forgalmas sarkon álló fülkébe szerelt polcot és helyezett el könyveket. A könyvek hat óra, a polc tíz nap múlva eltűnt. A következőt már zsúfoltabb helyszínen, egy vonatállomás közelében szerelte fel, és eddig még nem esett kár benne – de a könyveket sem kölcsönözte ki senki.

A minikönyvtár célja ugyanis a számos városban elterjedt könyvcserélgetés lenne. Locke jól látható logókat helyezett el a könyveken, és úgy gondolja, emiatt vonakodnak elvinni és egy másikat hozni a helyébe. Az építész még kísérletezik, hogyan tegye szándékát egyértelművé, és a könyvtár is épen maradjon.

Locke elképzelése egy nagyobb szabású, köztéri beavatkozást szorgalmazó projektbe illeszkedik bele, amely címe Department of Urban Betterment.

Forrás: Inhabitat

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!