Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.2.2012

Több mint félszáz város süllyed Kínában

Hangcsou. Fotó: SJ photography/flickr.com

A talajvíz mértéktelen felhasználása miatt több mint félszáz város van ma süllyedőben Kínában – közölte nemrég a pekingi föld és természeti erőforrások minisztériuma.

A süllyedés oka az, hogy az érintett települések – így többek közt Peking, Sanghaj, Hangcsou (Hangzhou) vagy Hszian (Xi’an) – túlzott mértékben használták a föld alatti talajvíz-készleteket. A kitermelés ütemét az elmúlt évszázad, főképp pedig az elmúlt harminc év iparosítása, építkezési láza, de ugyanígy a népességszám növekedése is gyorsította.

A kelet-kínai Sanghajban már az 1970-es évek óta próbálnak a víz visszapumpálásával a süllyedés ellen fellépni, miután 1921 és 1965 között csaknem két métert süllyedt a ma mindössze három méterrel a tengerszint felett fekvő metropolisz. Az észak-kínai Tiencsinben (Tianjin) 1985 óta korlátozzák a talajvíz-kitermelést, melynek következtében a süllyedés éves mértéke 80 milliméterről 20 milliméterre csökkent. A főváros, Peking a kevésbé veszélyeztetett városok közt van, 10-20 millimétert csökken évente.

>>Akár 2 métert is süllyedhetett Sanghaj az utóbbi évszázadban

A süllyedés problémájának kezelésére a kínai központi vezetés nemrég egy ötéves tervet fogadott el. Ebben a Jangce-folyó deltáját és az észak-kínai-síkságot nevezte meg legveszélyeztetettebb területekként, s a vízkészletek “racionális keretek közt tartását” szorgalmazza.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!