Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.2.2012

Norma lesz a jóérzés: elfogadták a pikniktörvényt

Szinyei Merse Pál: Majális

Február 21-én 155 vokssal, ellenszavazat nélkül, 10 tartózkodás mellett fogadta el a képviselőház a „Pikniktörvényt”, amely a tisztább környezetet, a szemetelés csökkentését célozza elsősorban. A törvénytervezetet a Green Revolution környezetvédő szervezet dolgozta ki, és Sulfina Barbu, Carmen Moldovan, Adriana Saftoiu, valamint Korodi Attila képviselők támogatásával vitték keresztül a törvényhozáson.

Első olvasatra nem világos, hogy mi is számít pikniknek. A törvény szövege szerint ez “minden olyan, állami és/vagy helyi közigazgatási egységhez tartozó területen folytatott aktivitás, amely élelem és italok fogyasztásával jár, tűzgyújtással vagy anélkül”. Corneliu Belciug, a Green Revolution programigazgatója a TOTB megkeresésére megerősítette: a törvény semmiképpen nem jelenti azt, hogy a túrázó ne ehetne meg egy szendvicset a hegyen, hanem szigorúbban ügyelnek arra, hogy ne lehessen szemetelni.

>>A törvény végleges szövege

Belciug szerint a törvény nem von meg semmilyen állampolgári vagy emberi jogot, pusztán a visszaélések lehetőségeit korlátozza. “Ez a törvény valójában a jóérzés, a ‘hét év otthonról’ törvénye” – emelte ki, hozzátéve, hogy az intézkedés legfontosabb eleme nem a tiltás, hanem az önkormányzatok felelőssége és kötelességei, ugyanis ki kell alakítaniuk az erre a célra használható helyszíneket.

A törvény nem tartalmaz konkrét előírásokat, csak keretet, amelyet az egyes önkormányzatok a helyi adottságokhoz igazítanak. Így például piknikező helynek lehet nyilvánítani egy több száz hektáros területet is, amennyiben az önkormányzatok rendelkeznek a rendben tartásához szükséges erőforrásokkal. Az “órarendet”, vagyis azt az időtartamot, amely alatt a “piknikezési tevékenység” megejthető, szintén nem szabályozzák, csupán kikötik, hogy a helyhatóságoknak ezt is meg kell szabniuk.

A piknikezésre kijelölt területek építményei (szemetesek, asztalok, vécék stb.) ideiglenesek kell legyenek, mivel ez a törvény a természet tiszteletének jegyében jött létre – emeli még ki Belciug. Senkit nem akarnak arra buzdítani, hogy építkezésekbe, erdőirtásokba kezdjen a piknikező helyek kialakítása jegyében – ezt maga a törvény 5. cikke is megszabja.

A szemetelő, rongáló, erre ki nem jelölt helyen tüzet gyújtó, csendháborító kirándulókat 100 lejtől 50 000 lejig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják. A jogszabály betartását az önkormányzat ellenőrzi a helyi rendőrség közreműködésével. A törvény külön kitér olyan pontokra is, hogy a mosatlan edényt nem szabad a folyó- vagy állóvizekbe belemosni, vagy hogy a vadállatokat nem szabad etetni.

A környezetvédő szakember a következő hónapokban egy civil társulás megalakulását szorgalmazza, amely úgymond modellértékű piknikező helyeket hozna létre; megerősítve, hogy a törvény nem a szabadságot korlátozza, hanem jóérzésre akar nevelni. A társulás egy irányelveket, útmutatókat tartalmazó kiadványt is összeállítana a megyei tanácsok számára.

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 23.2.2012, 11:54 am

  Na, szerusz sátorozás az erdőszélén! Ezt is elintézték!

 2. A hozzászólás szerzője: Imreh Andras
  Közzétéve: 23.2.2012, 1:07 pm

  Az elején azt hittem, hogy egy jó törvény végre… de sajnos a részletekre most sem figyelnek oda a drága nagyokosok. Én egyáltalán nem értek egyet a nagyvárosok melletti piknikkel, valljuk be tudjuk az kiknek az intelligencia szintje engedi meg azt, de ez a törvény semmi különbséget nem tesz. Tehát én aki szokott a természetbe járni, nem hogy tüzet nem gyújthatok, de még nem is ihatok a természetben, sőt mi több nem is pihenhetek???

  idezem
  “orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului şi/sau unităţilor administrativ teritoriale, de una sau mai multe
  persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi,
  după caz, aprinderea sau nu a focului;”

  És mindez a zona de afluența publică meghatározású területre vonatkozik, ami mondjuk úgy, hogy kicsi gyerekkel még elérhető.

  Soha nem voltam a családommal a főút mellett 20 méterrel leülve enni.
  Soha nem raktunk tüzet olyan helyen, ahol veszély jelentett volna.
  Soha nem hagytunk szemetet magunk után.
  Ezután is ki fogok menni “piknikezni” amivel én és családom, barátaim soha nem szennyezték a környezetüket !
  És nem szeretnék annak a túlbuzgó senkinek a helyébe lenni aki ezt valamilyen módon meg szeretné akadályozni vagy ezért felelősségre vonna esetleg megbüntetne…

 3. A hozzászólás szerzője: kari
  Közzétéve: 24.2.2012, 8:42 am

  Hát ez úgy rossz ahogy van . Aki jár kel a természetben az tudja, hogy nem az állambácsi területei vannak veszélyben mert az erdőszéleken, erdőben , útmentén a területek 99 százaléka magánterület és sajnos a szemét 99 százaléka is itt található, legtöbb önkormányzatnak nem is áll a rendelkezésére ilyen terület. Elég lenne a magántulajdont egy kicsit jobban védeni, hogy az embert a saját területén ne pofozza fel a túrista ha valaki veszi a bátorságot és kérdőre vonja. Magánterületről szó nem esik a törvényben tehát szabad a gazda. Azt meg mindenki képzelje el magának milyen lehet egy kijelölt közterületen a piknik mert az ott lesz kijelőlve ahol az önkormányzatnak éppen van területe.

 4. A hozzászólás szerzője: Annamari
  Közzétéve: 24.2.2012, 1:45 pm

  Hát ember legyen a talpán aki megtalál minket piknikezés közben 🙂 sosem szoktunk olyan helyre járni, ahol gyúródás van és üvölt a manele. Ahol mi vagyunk, ott nem jár ellenőrző szerv. Igaz, a nyomainkat sem találják, mert szemetet soha nem hagyunk magunk után.
  Én csak azt nem értem, hogy is van most ezzel a meghatározással, hogy mi a piknik? Ha iszom egy üveg vizet menet közben a túraösvényen, és megeszek egy csokit – az minek minősül? Mert a meghatározás szerint pikniknek. Szerintem pedig nem az. Azt hiszem aki ezt a törvényt kitalálta annak fogalma nincs a piknikről. De jobb is. Maradjanak csak a városban.

Szólj hozzá!