Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.4.2010

Egyszerű zöldségleves, zöldfülű szakácsoknak

Nem tudok levest főzni, nem tudtam soha, bár jónéhányszor nekigyürkőztem: hol túl édes lett, mert nem sajnáltam belőle a murkot, hol pedig fülledt lett, mert a hagymát adagoltam túl. Egyszerűen nem működött a varázslat. Eldöntöttem, nem foghat ki rajtam az első fogás. Ilyenkor mit csinálhat az ember lánya? Hát megkérdezi az anyukáját.

Kertész Melinda

A folytatás? Tökéletes siker. Ki tudja, lehet nem én vagyok az egyetlen kétbalkezes, így lássuk, hogyan kézül a minden levesek anyja, a zöldségleves.

2 szál murok
1 szál petrezselyem
fél piros paprika
1 csokor petrezselyemzöld
1 szelet zeller
1 krumpli
1 közepes fej fehérhagyma
pár szem feketebors
1 tojás
néhány kanál búzadara
olaj, só

1. Megvágunk két szál murkot, és egy szál petrezselymet, egy szelet zellet és egy fél piros paprikát.

2. Sós vízbe belezuttyantunk egy közepes fehérhagymát.
3. Befedjük, hadd gőzölődjön.
4. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd hozzáadjuk egy fél murok finom reszelékét. Ennek a műveletnek pusztán esztétikai funkciója van, ettől lesz szép aranysárga színe a levesnek. Aki siet, nyugodtan kihagyhatja.


5. Miután beleöntöttük a reszelt murkos olajat a leveses fazékba, beletesszük a felaprózott zöldségeket és néhány szem egész borsot. Ebbe a levesbe nem került, de egy közepes krumplit is hozzávághatunk.

6. Amikor a zöldségek megfőttek és a leves kezd összeállni, előkészítjük a galuskának való masszát: egy tojást elhabarunk, sózzuk és búzadarát hintünk bele. Akkor lesz jó, ha enyhén folyékony és alig formázható.

Egy kanállal beleadagoljuk a levesbe, de előbb kipróbáljuk, nehogy szétfőjön. Ha szétfőne, akkor még teszünk egy kis búzadarát a masszához, vagy ha nem sietős, akkor néhány percre félre tehetjük, mert magától bevastagszik. Ez utóbbi esetben nem kockáztatjuk, hogy keményre sikerül majd a galuska.

6. Néhány percig lobogtatjuk a galuskákat. Bízzunk az ösztöneinkben: a galuskán látszik, amikor elkészült.
7. A legvégén beleaprítunk egy kötés petrezselyemzöldet.

Ha legyűrtük ezt a levesreceptet, kísérletezhetünk változataival. Tehetünk bele zöldborsót vagy készíthetjük karfiollal, vagy bármilyen más zöldséggel, amit most kora tavasszal találunk a piacon. A retket és az uborkát azért jobb kihagyni.

Címkék: , , ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Pista
  Közzétéve: 11.4.2010, 8:37 pm

  Mi az a murok?!?!

  Itt mindenki vágja, hogy mi az, csak én nem…

 2. A hozzászólás szerzője: Pista
  Közzétéve: 11.4.2010, 8:41 pm

  OK, tárgytalan, utánaolvastam :-))

  Azért Pesten a piacon senki se akarjon murkot venni (hacsak nem volt földije az eladó a zöldségesnél).

 3. A hozzászólás szerzője: kakukk
  Közzétéve: 11.4.2010, 10:01 pm

  A reszelt répa nem rossz, de én egyszerűbben csinálom: a felkarikázott, felaprított gyökérzöldségeket (murok, fehérgyökér, zeller) teszem az elején az olajra, és nagy lángon egy picit megpirítom. Pár perc múlva beledobok egy négybe vágott, kimagozott zöldpaprikát, egy kétfelé vágott hagymát, sőt egy gerezd kettévágott fokhagymát is. Amikor a répa-zeller darabkák egyik-másika már kapott egy kis színt, felöntöm annyi vízzel, amennyi levest akarok, és belerakom a pityókát / borsót / karfiolt / karalábét / kelkáposztát / gombát (nem mindet, persze, de legalább kettőt feltétlenül érdemes, mikor minek van épp szezonja). Megsózom, oszt’ hadd főjön – most viszont már minél lassabban, annál jobb lesz. Ha jó sok a zöldség, a daragaluska elmaradhat. A végén a friss petrezselymet lehet zellerzölddel kiváltani, egész más íz, nagyon finom.

 4. A hozzászólás szerzője: Mit olvastatok legszívesebben 2010-ben? » Think Outside The Box
  Közzétéve: 29.12.2010, 9:49 am

  […] rovatban a zöldfülű szakácsoknak adhattuk a leghasznosabb tippet, hiszen az egyszerű zöldségleves receptjére kerestetek, kattintottatok legtöbben. A receptet Kertész Melinda osztotta meg az […]

 5. A hozzászólás szerzője: Ezeket szerettétek 2011-ben: egészséges-e a tej, manele pró és kontra, no meg a zöldségleves » Think Outside The Box
  Közzétéve: 28.12.2011, 3:45 pm

  […] valaha legolvasottabb cikk is ilyen: Kertész Melinda egyszerű zöldségleves-receptje sokezer olvasónknak megmenthette az ebédjét, ha éppen nem tudták, hogyan kell gyorsan, […]

 6. A hozzászólás szerzője: józsef
  Közzétéve: 13.11.2012, 8:03 am

  Nálunk Erdélyben vagy jobban mondva Székelyföldön a sárga répának mondott zöldség az murok . A répa az répa pld.cukorrépa ,takarmányrépa ,stb.

 7. A hozzászólás szerzője: josef
  Közzétéve: 12.5.2014, 12:29 pm

  Nálunk Erdélyben a murok az murok és nem répa ! A répa az csak cukorrépa ,magrépa ,v.marharépa lehet ,ez utóbbit a marháknak ( teheneknek ) adják.

Szólj hozzá!