Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.2.2012

Pert nyert egy francia farmer a Monsanto ellen

Fotó: europe1.fr

Bűnösnek találta egy francia bíróság a Monsanto biotechnológiai multicéget, amiért egy francia farmer emlékezetkiesésekben, fejfájásban és dadogásban szenvedett az általuk gyártott gyomirtó belélegzése miatt. A vád szerint a cég nem tüntette fel a megfelelő figyelmeztetéseket a termék címkéjén.

Paul Francois ügyvédje szerint ez a döntés precedensértékű lehet. Korábban a hasonló perekben nem született a károsultaknak kedvező döntés, mivel úgy vélték, nagyon nehéz megállapítani a gyom- és rovarirtóknak való kitettségből származó betegségeket. A Monsanto az ítélet megtámadását fontolgatja.

A Lasso nevű gyomirtót 2007-ben tiltották be egy EU-s irányelv miatt, néhány más országban már korábban nem lehetett értékesíteni. 2007 előtt az egész Unióban nagy mértékben használtak vegyszereket, azóta számosat betiltottak ezek közül. Franciaország mostani törekvései között szerepel, hogy 2008 és 2018 között az azelőtti mennyiség felére csökkentsék a rovar- és gyomirtók használatát.

Francois ügyét valamivel könnyebb volt bizonyítani, mint a korábbi jelzéseket, ugyanis egy adott incidensre tudta visszavezetni károsodásának okát: permetezőjének tisztítása közben lélegezte be a vegyszert. Mások azonban összegyűlt hatásokra panaszkodnak, így nehezebb megállapítani, hogy pontosan a vegyszer okozta-e az egészségkárosodást.

Forrás: The Guardian

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Dunai
    Közzétéve: 14.2.2012, 3:16 pm

    A Monsatot úgy ahogy van, be kellene tiltani.

Szólj hozzá!