Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.1.2012

Egyelőre nem lesz Keystone XL

Fotó: howlmontreal/flickr.com

Az amerikai kormány elutasította a TransCanada Corp. által javasolt Keystone XL kőolajvezeték megépítésére vonatkozó kérelmét, mert nem kívánja felgyorsítani a döntéshozatalt a Kanada és Texas között tervezett szállító útvonalról – közölte szerdán Barack Obama elnök.

Az elnök az amerikai külügyminisztérium álláspontjára hivatkozott, amelynek értelmében a kongresszusi republikánusok sürgetése ellenére alaposan ki kell vizsgálni a TransCanada által javasolt olajvezetéknek az egészségre és a környezetre gyakorolt hatását, s az ügyben 2013-ig nem lehet meghozni a megalapozott döntést. Obama, aki közleményében megerősítette elkötelezettségét az amerikai olajtermelés növelése mellett, szerdán telefonon személyesen tájékoztatta a döntésről Stephen Harper kanadai miniszterelnököt.

A bejelentést a környezetvédők örömmel, a republikánus elnökaspiránsok és honatyák, valamint egyes szakszervezetek éles bírálattal fogadták. Megfigyelők szerint a Keystone-nal kapcsolatban újabb döntés csak a novemberi elnökválasztás után lesz várható. A TranCanada szerdán közölte, hogy újból kérelmezni fogja az olajvezeték megépítésének engedélyezését és fontolóra veszi annak útvonalának áttervezését.

TransCanada által megépítendő, több mint 2700 kilométer hosszú, mintegy 7 milliárd dollár értékű beruházásról szóló döntést hivatalosan Nebraska állam környezetvédelmi aggályai miatt halogatják. A terv megvalósítása már eddig is 3 évig csúszott.

Az elképzelések szerint az Alberta tartományból kiinduló vezeték az Egyesült Államokban Montana, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Nebraska, Kansas és Oklahoma állam érintésével jutna el Texasba. A cső napi 1,1 millió hordónyi nyersanyagot szállítana a kanadai olajhomok-mezőkről az amerikai finomítókba.

Washington tétovázása miatt a kanadai kormány az ország energetikai társaságainak vezetőivel novemberben fontolóra vette két, az ország nyugati partja – vagyis az energiaínséges ázsiai piac – felé irányuló kőolaj-vezeték megépítésének tervét. Az egyik elképzelés szerint új vezetéket kellene megépíteni a kontinens belsejében fekvő Albertából a csendes-óceán-parti Kitimat kikötőig, egy másik szerint viszont a meglévő rendszert lehetne meghosszabbítani.

Az Enbridge nevű vállalat 5,5 milliárd dollárért kívánja megépíteni az új, csaknem 1200 kilométeres hosszúságú csővezetéket Albertától a brit-kolumbiai mélytengeri kikötőig, a Kinder Morgan Energy Partners pedig 4 milliárdért a már meglévő, kanadai-amerikai határ nyugati széléhez vezető csövet ágaztatná el, szintén Kitimati felé.

Az Enbridge amerikai, kanadai és ázsiai cégek által támogatott, Northern Gateway elnevezésű projektje – ha nem csúszik el a környezetvédők és az őslakosok tiltakozásán – 2013-ra szerezheti be a szükséges hivatalos engedélyeket, és a vezetéken 2017-ben lehetne megkezdeni az olajszállítást.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Nem szavazta meg az amerikai szenátus a Keystone XL olajvezeték kikényszerítését » Think Outside The Box
    Közzétéve: 9.3.2012, 9:13 am

    […] Obama-kormányzat környezetvédelmi aggályokra hivatkozva januárban utasította el a TransCanada Keystone XL elnevezésű, 7 milliárd dollár értékű csőprojektjét, amely a […]

Szólj hozzá!