Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.1.2012

Ismét tömeges pusztulások: madarak potyogtak az égből, halak vetődtek a szárazra

Képernyőfotó az ABC News híradásából

Tavaly szilveszterkor legalább ezer madár hullott Beebe-re, egy amerikai kisvárosra, tőle mintegy 250 kilométerre tömeges halpusztulást jeleztek ugyanazokban a napokban. Egy héttel később Louisiana államból és Svédországból is madárpusztulást jeleztek.

A szakemberek már akkor igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy legalábbis a madarak tömeges elhullása viszonylag ritka, de nem rendkívüli jelenség. A Beebe-ben történt eset okaként legvalószínűbbnek a szilveszteri tűzijátékot nevezték meg, de a magas légköri jégverés vagy a villámcsapás is szóba került. A halpusztulást feltehetőleg betegség okozta, ugyanis csak egy faj egyedei pusztultak el. A két eset között pedig semmiféle összefüggés nincs, bármennyire próbálkoznak az összeesküvés-elméletek gyártói a kapcsolat felfedezésével.

Idén szilveszterkor ismét döglött madarak lepték el Beebe-t, csakhogy most jóval kevesebb. Az ABC News beszámolója szerint kb. 100 pirosvállú csiröge hullott le az égből. A szakemberek ismét azt hangsúlyozzák: valószínűleg csak a tűzijáték a hibás; a megriasztott madarak esztelen röpdösésbe kezdenek, és nekiütköznek a háztetőknek, telefonpóznáknak.

Sokkal furcsább viszont az a tömeges halpusztulás, amelyet Észak-Norvégia partjainál jelentettek. Egy helyi lakos vette észre először január elsején, és fotóit szétküldte a sajtónak: a Tromsø-höz közeli parton mintegy 20 tonna döglött hering hevert.

Fotó: Jan-Petter Jørgensen via Dagbladet.no

Jan-Petter Jørgensen arról számolt be a Dagbladetnek, hogy a környékbeli lakosok szerint történt már hasonló eset a ’80-as években, és azt gyanítják, hogy esetleg a halak a tengerbe ömlő folyó torkolatánál fennakadtak, és az édesvíz miatt pusztultak el. Más elméletek szerint lehet, hogy egy tengeri vihar vetette őket partra, és azt is elemzik, hogy vajon nem egy betegség végzett-e a heringekkel. A norvég lapnak nyilatkozó Jens Christian Holst tengerkutató elmondta, nem gyakori az efféle tömeges halpusztulás, de akkor válik igazán gyanússá, hogyha ugyanazon a helyen többször is előfordul.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!