Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.12.2011

Újonnan felfedezett fajok 2011-ben

Bár az idén elveszítettünk néhány állatfajt (például elpusztult a jávai orrszarvú utolsó példánya is Vietnamban, és a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút is kihaltnak nyilvánították), mások populációja folyamatosan csökken, jópár új felfedezéssel is gazdagodott a tudomány. Íme néhány látványos állat és növény:

Öt új húsevő növényfaj a Nagy-Mekong régióban

A WWF bejelentése szerint az elmúlt egy évben több mint 200 új fajt fedeztek fel a hat országban elterülő régióban, közöttük színes húsevő növényeket. Ezek apróbb patkányokat, egereket, gyíkokat, sőt madarakat is csapdába ejtenek.

Tarka tengeri csiga a Fülöp-szigeteknél

A vidéken szintén több száz új fajra bukkantak, közöttük erre a meztelen csigára, amely méreganyagokat bocsát ki a ragadozók távoltartására.

Kabócamajom-szerű majom a Mato Grossoban

A kistermetű főemlős a kabócamajmokkal áll rokonságban, ám a fején és a farkán található mintázat megkülönbözteti minden eddig ismert fajtól. A majomra egy eddig még fel nem térképezett vidéken bukkantak.

Óriási rózsaszín medúza a Mexikói-öbölben

Bár ezt már tíz éve felfedezték, csak az idén nyilvánították hivatalosan is külön fajnak. A tengeri állat tényleg óriási, 20 méteres csápokkal rendelkezik, és eleinte még a tudósok is csak “kis rózsaszín gonosznak” nevezték.

Costa Rica-i óriásrák

Ez a rákfaj nem sokban különbözik környező rokonaitól, de főleg attól érdekes, hogy a felnőtt hímek akár 40 centisre is megnőhetnek.

Forrás: TreeHugger

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Imecs Istvan
    Közzétéve: 27.12.2011, 5:20 pm

    A felvezető elég furán van megfogalmazva. Ha új fajokat fedezünk fel, akkor az általunk okozott fajkihalások kompenzálva lesznek? Egyébként az újonnan felfedezettt (nevezzük úgy h: leírt) fajok száma egy listát bővít csak, amire idő kérdése, h felkerülnek-e vagy nem, de a kihalások azok már végérvényes események. Nem hasonlítható össze a fajképződés léptéke azzal a pusztítással, amit az emberek jelenleg a Földön véghezvisznek. A fajképződes több évmilliós folyamat (attól függetlenül, h mi emberek ismerjük az összes fajt vagy nem), a fajok kihalása (jelen esetben nagyrészt csak az emberhez köthető) viszont lassan exponenciálisan növekedik az évek elteltével.

Szólj hozzá!